Koken met kruiden

Ik kwam Peter, die ik ken van verjaardagen bij mijn zwager en schoonzus, maar net als jullie ook van tv, op de culiperslunch tegen die ik bezocht in april. Peter heeft een geweldig restaurant in Oudekerk aan de Amstel, de Kruidfabriek, waar ik al een paar keer heb mogen eten. Een aanrader, kan ik je vertellen. Sindskort heeft Peter Lute een kookboek gelanceerd over de Kracht van Kruiden. Wat ik van dit boek vind vertel ik hieronder.

Koken met kruiden

Dat je met kruiden kunt koken weet eigenlijk iedereen wel. Maar, heel eerlijk, verder dan basilicum, bieslook, rozemarijn, tijm, munt en heel soms een beetje dille kom ik eigenlijk niet. In het boek “De kracht van kruiden” bespreekt Peter Lute nog veel meer kruiden. In het eerste deel van zijn boek beschrijft hij in kleine kruidenpastoortjes de eigenschappen van diverse bekende en onbekende kruiden, zoals onder andere citroenmelisse, bonenkruid, daslook, Oost-Indische kers, zuring, ras el hanoet, steranijs en vadouvan.

Basisbereidingen en tips

In het tweede deel van het boek geeft Peter algemene informatie over hoe je kruiden het beste kunt verwerken. Het ene kruid is het andere niet, en soms kun je compleet de plank misslaan door een bepaald kruid bijvoorbeeld mee te koken of kapot te blenderen. Handig om dit hoofdstuk dus vooraf even door te nemen. In deel drie lees je over basisbereidingen van bepaalde vlees- en vissoorten. Wat gebruik je, hoe lang moet het koken en wat doe je eventueel met wat overblijft. Er staan handige tips in die zeker de moeite waard zijn. Gebruik het als een soort naslagwerk, want waar het eigenlijk om gaat zijn natuurlijk de recepten.

Recepten met kruiden

De recepten vind je in het laatste deel van het boek, maar dan heb je nog meer dan de helft aan pagina’s voor je liggen. Ze zijn opgedeeld in voor,- hoofd- en nagerechten, maar er staan ook enkele lunchgerechten en ontbijtjes in. Recepten die er voor mij uitspringen zijn: kruidenpizza met zalm en wasabimayonaise, warm gerookte makreel, piccalilly en Oost-Indische kers, geroosterde kool met kokkels, bronzen venkel en gerookte paprikachips, broodje pastrami met ras el hanoet, couscous en Amstel-kruiden, Italiaanse merengue met basilicum, munt en nepalpeper, broodje pompoen met passievrucht, klaverzuring en gerookt buikspek, aspergeblini met bearnaisesaus, gianuja met hazelnoten en basilicumijs, polentafrieten met kappertjes en peterseliemayonaise, bimi met gerookte amandel en aardappelmousseline met zuring, ragout van rivierkreeftjes, kievitsbonen en bonenkruid en eigenlijk nog veel meer. Het is gewoon teveel om op te noemen, dus dit boek gaat in de keuken om elke week iets uit te maken.

Review

De kracht van kruiden is een prachtig vormgegeven boek. De foto’s zijn werkelijk schitterend. Het bevat veel basisinformatie en leuke, persoonlijke ervaringen van Peter Lute zelf. De recepten zijn grotendeels laagdrempelig. Ze zitten niet ingewikkeld in elkaar, maar niet alle ingrediënten lijken me even makkelijk overal verkrijgbaar. Het grootste gedeelte gelukkig wel, dus daar kun je zeker in de keuken mee aan de slag. Er zitten veel bijzondere gerechten in, die je het water in de mond doen lopen, zeker als je de foto’s erbij ziet. Het boek lijkt mij geschikt voor iedereen die van koken houdt, en doorgaans bereid is er iets meer tijd in te steken dan gewoonlijk. Het is ideaal om te gebruiken bij etentjes, je kunt er diverse voor-, hoofd- en nagerechten uit serveren waarmee je op zeker de blits zult maken, zowel qua smaken als qua styling.

De Kracht van kruiden is onder andere via bol.com te koop.

Vorig artikelLittekens in het gezicht behandelen
Volgend artikelDe vogeltjes van Myrte
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in