Onmisbare ingrediënten voor herfstmaaltijden

Ik ben wat het weer betreft niet echt een fan van de herfst. Wel kan ik genieten van de kleuren in het bos (kun je prachtige foto’s maken!), de kaarsjes die ik eind van de middag aansteek en de overheerlijke herfstgerechten die ik kook. Denk aan wild, kruidige thee, heerlijk zoete kastanjesoep, pompoensoep, glühwein en pompoen Chai Latte. Daar kan ik echt van genieten. Ik zorg dan ook altijd dat ik echte herfstingrediënten in huis heb zodra de herfst is aangebroken.

Onmisbare ingrediënten voor herfstmaaltijden

Nu vraag je je misschien af: wat zijn dan die onmisbare ingrediënten voor herfstmaaltijden? Dat ga ik je vertellen. Het is niet heel ingewikkeld, want alles wat kruidig is past in de herfst. Denk aan kruidnagel, die je gebruikt in stoofgerechten, bij het klaarmaken van wild, soep, maar die je ook gewoon in de thee kunt doen. Wist je trouwens dat kruidnagel eigenlijk de gedroogde, nog gesloten bloemknoppen van de kruidnagelboom zijn?

Speculaaskruiden

Ook speculaaskruiden moet je op tijd kopen. Ik heb al eens kruidnootjes willen bakken met de kinderen en dat er nergens meer speculaaskruiden te krijgen waren. Overal uitverkocht. Dat gebeurt me niet nog een keer, dus nu sla ik dat in september al in. In speculaaskruiden worden trouwens ook weer kruidnagels verwerkt.

Kastanjes

Heerlijk vind ik kastanjes, die soep is echt een hartverwarmende traktatie. Je kunt ze bij diverse delicatessewinkels kopen, soms zijn ze ook verkrijgbaar bij de supermarkt. Ik koop vaak gestoomde kastanjes in een pak, die kun je best lang bewaren en het is ideaal om ze in huis te hebben. Als je plots eters krijgt, maak je met zo’n originele kastanjesoep een leuke indruk en het is bovendien supermakkelijk om te maken.

Pompoen

Om pompoenen kun je niet heen, de hele herfst zie je ze overal. Gebruik ze als decoratie in huis of in de tuin, versier ze als lantaarn met Sint Maarten, maak er pompoensoep van, of pompoenpuree, zet ze neer voor Halloween, er zijn zoveel mogelijkheden. Wil je een herfstdiner geven, dan mag de pompoen niet ontbreken.

Wild

Sommige mensen vinden het zielig, wild en vlees eten, maar ik vind een wildstoofpotje op z’n tijd of een lekker hertenbiefstukje heerlijk. Zodra het de tijd van het jaar is, koop ik wat op voorraad en vries het in. Ik vind wild ook altijd heel geschikt voor het kerstdiner.

Steranijs

Ook steranijs kun je gebruiken in diverse gerechten en in de thee. Van steranijs wordt ook het Chinese vijfkruidenpoeder gebruikt, wat ik standaard in de keukenla heb liggen om gerechten op smaak te brengen. Steranijs smaakt een beetje naar anijs.

Meer kruiden

De herfst is een kleurrijk en smaakvol seizoen. Het doet denken aan warme, kruidige gerechten, en die kruiden kun je het beste lekker op voorraad hebben, dan grijp je nooit mis. Ik koop ze meestal online bij een goed gesorteerde webwinkel, zoals bijvoorbeeld Dekruidenbaron.nl. Hier hebben ze een uitgebreid assortiment en kun je ook de wat meer bijzondere kruiden, die je misschien straks nodig hebt voor het kerstdiner of die je cadeau wilt doen aan een culi-liefhebber, vinden. Wij kopen er trouwens ook onze kruiden voor de Bastard, waar we in de zomer regelmatig buiten op koken.

Wat is jouw favoriete herfstingrediënt?

DELEN
Vorig artikelMeegaan met de laatste trends met zonnepanelen op je dak
Volgend artikelReview TP-Link Deco M5 multiroom wifi systeem
Judith van Wijk

Vrouw, 41, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here