Praktische tips om kinderkleding te onderhouden

Met 4 kinderen in huis draait onze wasmachine overuren. Knoeipot Fee kan ik per dag wel 6 keer omkleden. Vanmorgen zat ze al voor 10 uur onder de verfvlekken en mandarijnvlekken. Haar kleren moeten dus ook elke dag in de was. Yuren en Lenthe zijn van hun gemak, die kijken niet eens of iets vies is. Ze gooien het elke dag in de wasmand. Alleen met Sterre kan ik daar al goede afspraken over maken. Door het vele wassen kan de kwaliteit van de kinderkleding snel aftakelen. Het hangt wel eens van het merk af, maar hoe meer je wast, hoe sneller je kleding slijt, zo is het nu eenmaal. Ik was dus wel benieuwd of er nog tips zijn om op te letten, zodat de kleding langer meegaat, ondanks veel wassen. Dus vroeg ik een deskundige naar tips om langer van je kleding te kunnen genieten.

Sluit ritssluitingen bij het wassen

De eerste tip ging over ritssluitingen. Ik had daar dus nooit eerder aan gedacht, maar het is zeker iets om rekening mee te houden. Zouden daar bijvoorbeeld soms die kleine gaatjes in t-shirts door komen? Ritssluitingen zijn namelijk een ware doorn in het oog voor een wasprogramma. Omdat aan de rits vaak een scherp randje zit kan het andere kledingstukken beschadigen. Daarom kun je het beste de trainingsjasjes of spijkerbroekjes dichtritsen voordat je ze in de wasmachine stopt. Zorg ook dat alles is dichtgeritst bij het weghangen van de kinderkleding

Controleer de wasvoorschriften

Tip twee is eigenlijk een inkoppertje, maar om eerlijk te zijn kijk ik dus nooit in een wasvoorschrift. Ik trek vaak mijn eigen plan. Tja, met een groot gezin heb ik daar eerlijk gezegd niet altijd tijd voor. Toch is het een veelgemaakte fout om de wasvoorschriften niet te lezen. Hierin staat vaak per kledingstuk vermeld wat er wel en niet geschikt is. Sommige kledingstukken mogen niet te heet worden gewassen en andere items mogen weer niet gestreken worden. Je wil natuurlijk niet dat de wollen lievelingstrui van je dochter verkeerd gewassen wordt. Onderstaande wasvoorschriften helpen je een handje. Herken jij ze allemaal?

Wit bij wit, kleur bij kleur

Tip drie was voor mij geen echte tip, dit doe ik al. Maar misschien jij niet? Om de kwaliteit van kleuren en stoffen te behouden dien je voordat je gaat wassen de kleding te sorteren. Dat kan eenvoudig op kleur, materiaal of wasvoorschrift. Daarnaast kun je een erg vieze was, na het trainen bijvoorbeeld, het beste apart wassen. Ik moet er wel bij zeggen dat de kinderen nog wel eens stiekem iets in de verkeerde wasmand gooien, dus ik moet het wel goed in de gaten houden.

Waspoeders zijn over het algemeen beter in staat om vlekken uit kleding te verwijderen, maar kunnen bij overmatig gebruik ook voor vlekken zorgen. Vloeibare wasmiddel is over het algemeen beter geschikt voor de kortere programma’s omdat de vloeistof gemakkelijk wordt opgenomen dan poeder. Ik gebruik zelf eigenlijk altijd vloeibaar wasmiddel. Begin 2016 heeft de Consumenten nog een onderzoek gehouden naar bontwasmiddelen. Altijd interessant om te weten wat de beste koop is.

Niet alles hoeft direct in de was

De laatste tip is er eentje die hier in huis zeker geldt: niet alles hoeft meteen in de was! Als het vies is of stinkt, tuurlijk. Ik vind echter elke dag wel een spijkerbroek in de was die na 1 dag dragen absoluut niet vies is en prima nog een dagje kan. Je kunt een shirt ook best even uithangen, zeker nu het voorjaar er weer aan komt. Wassen kost namelijk ook veel energie en water, dus naast het feit dat ik er niks aan vindt om 3 keer per week te wassen en op te vouwen, is het ook beter voor het milieu om kleding even uit te hangen. Gebruik daarvoor een kledingverfrisser zodat eventuele geurtjes ‘uit de kleding worden gehaald’.

De kwaliteit van de wasmachine heeft in bepaalde mate ook invloed op de kwaliteit van de kleding. Oude wasmachines hebben vaak last van kalkaanslag of vetluis waardoor kleding snel kan gaan stinken. Daar hebben wij inderdaad veel last van gehad, maar sinds ik regelmatig een scheut natuurazijn in het wasmachinebakje gooi is dat een stuk minder. Is je wasmachine verouderd en ben je toe aan een nieuwe, maar heb je geen budget, dan is een wasmachine op afbetaling of er eentje huren misschien wel een prima uitkomst. Wanneer je witgoed least of huurt krijg je namelijk altijd een van de nieuwste types. Deze zijn energiezuiniger en schoner dan de oudere machines waardoor je kleding beter behouden blijft. Bovendien zijn monteurs inbegrepen bij een huurcontract.

Heb je zelf nog tips? Laat ze dan achter middels een reactie.

Vorig artikelDe inrichting van je woonkamer
Volgend artikelGezonde tussendoortjes
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in