Speelmogelijkheden met de Ostheimer diertjes

ostheimer diertjesToen Fee geboren werd, zijn wij Ostheimer figuurtjes gaan sparen. Ik vroeg het als kraamcadeau en ik vroeg het voor verjaardagen van de kinderen. Ook met de feestdagen kwamen Sinterklaas en de kerstman wat mooie diertjes brengen.

Sommige mensen snappen het niet. Wat is er nou leuk aan Ostheimer figuurtjes? Nou, een heleboel! Ik besloot dat maar eens uit te leggen. Er zijn namelijk zo ontzettend veel speelmogelijkheden.

Wat is Waldorf Speelgoed?

Ostheimer valt onder het Waldorf speelgoed. Waldorf speelgoed is gemaakt van natuurlijke materialen, hout, wol, katoen, zijde en zonder chemische toevoegingen (bijvoorbeeld verf). Waldorf speelgoed is meestal met de hand gemaakt, in plaats van in massa geproduceerd. Dat geldt dus ook voor de Ostheimer figuurtjes. Daardoor zien ze er ook niet allemaal precies hetzelfde uit, er kunnen kleine verschillen in de vorm of kleur zijn.

Het centrale doel van Waldorf speelgoed is het kind laten ontplooien met haar van nature aanwezige mogelijkheden van het kind. Hier passen volgens de antroposofie natuurlijke materialen bij. Het ontwikkelen van fantasie en creativiteit staan centraal. Het speelgoed is eenvoudig van stijl (zonder overbodige toevoegingen) wat uitnodigt om inventief bezig te zijn.

Speelmogelijkheden met Ostheimer figuurtjes

Oke, dat was een stukje achtergrond. Maar wat kun je er nou eigenlijk mee?

  1. Leg de figuurtjes gewoon op de grond of op tafel neer en laat kinderen ze ontdekken. Baby’s vinden het al fijn om de vormen te ervaren. Ze zullen het soms in hun mond steken, wat niet erg is, omdat het geen giftige stoffen bevat. Oudere kinderen gaan er vanzelf mee aan de slag.

diertjes sorteren

2. Met baby’s en dreumesen kun je heel goed de namen van de dieren en de dieren geluiden oefenen. Het is dus goed voor de taalontwikkeling en woordenschat. Ook van de andere figuurtjes leren ze de namen als je ze benoemt. Begin met een paar duidelijk herkenbare figuurtjes en breidt de collectie steeds uit als kinderen beter gaan herkennen en praten. Vraag welk geluidje het dier maakt, of zeg: pak de koe. Kinderen van 1 jaar en ouder vinden dit al heel leuk.

3. Laat kleuters de diertjes sorteren. Op kleur, op boerderij dieren of dierentuin dieren, op grootte, op land of waterdieren. Er is van alles te verzinnen!

4. Gebruik de dieren in combinatie met een treinbaan of met bijvoorbeeld de leuke weg van Way to Play, waarbij ze de dieren in de stad zetten. Ook de bomen van Ostheimer passen er goed bij. Op onderstaande foto gebruiken we Way to Play in combinatie met de kasteelspeelkruk, de Ostheimer ridders en de draak!

Imagine speelkruk met waytoplay en ostheimer

5. Laat kinderen met de regenboog van Grimms, de seizoensboom, de zijden speeldoeken en de sprookjesfiguren een mooie sprookjeswereld bouwen. Hier zullen ze uren mee kunnen spelen!

6. Oudere kinderen vinden het bijvoorbeeld leuk om met de zijden speeldoeken de steppe, de savanne, de polen en het water te maken en de dieren te sorteren op waar ze leven.

savanne ostheimer

7. Natuurlijk zijn de figuren ook heel geschikt voor de seizoenstafel. Ik schreef al eerder waarom een seizoenstafel zo leuk en goed is voor kinderen. Deze figuren vullen de tafel mooi op en zijn bij elk thema weer herkenbaar voor de kinderen.

Koningsdag
Koningsdag

8. Kinderen maken een optocht van dieren. Hoe meer je er hebt, hoe leuker het wordt om een hele lange rij te maken!

9. De Ostheimer diertjes zijn ook heel goed te gebruiken om kinderen iets te leren over dieren. Zowel voor jong als oud. Kleintjes kunnen bijvoorbeeld bij de olifant leren wat de slurf is, wat de staart en wat de poten zijn. Oudere kinderen kun je iets vertellen over wat de olifant eet, waar hij leeft  en dat aanwijzen op de kaart en nog oudere kinderen kun je zelf informatie laten opzoeken in de bibliotheek en op internet en die kunnen er dan een werkstuk bij maken.

ostheimer optocht
Nav het prentenboek “Een muisje kan geen optocht zijn” maakte Lenthe en optocht.

10. Met kleuters kun je begrippen en voorzetsels oefenen. Doe bijvoorbeeld een spelletje waarbij je zegt: zet de pauw op de kast, zet de flamingo naast de kist, zet het eendje onder de stoel, zet de muis links van de tafel, enz. Zo leren ze spelenderwijs een heleboel en ze vinden zo’n spelletje reuze leuk om te doen.

11. Een ander spelletje kan zijn: wat hoort bij elkaar? Je pakt dan van een aantal diertjes de mama en het jonge diertje en laat de kinderen ze bij elkaar zoeken. De kuikentjes horen bij de eend, de kleine olifant bij de grote olifant, mama beer en kindje beer horen samen.

12. Laat kinderen een berengrot maken, met bijvoorbeeld de grimms regenboog of een kartonnen doos. Geef ze papier, waterverf, vilt en andere materialen en laat ze een mooie achtergrond voor bij de grot verven, of een meertje of wat ze ook willen. Dit stimuleert de creativiteit en ze kunnen de diertjes er bij gebruiken als ze later er mee gaan spelen in de geknutselde omgeving.

berengrot ostheimer
Fotocredits: @wendywendysign

13. Laat kinderen sprookjes na spelen met de sprookjesfiguren.

14. Ostheimer heeft ook een hele mooie koets en een koning, koningin, prins en prinses. Deze is leuk om neer te zetten en te gebruiken met Koningsdag, Prinsjesdag en met kerst. Zo sluit je weer aan bij de thema’s in het jaar.

15. Probeer de dieren te stapelen. Ken je het boekje Maan heeft verdriet? Hier proberen dieren de maan een kusje te geven, omdat ze huilt. Ze moeten steeds op elkaar klimmen om erbij te kunnen. Bouw met dezelfde dieren deze stapel na. Of doe het met andere diertjes. Hoe hoog kan de toren worden zonder dat deze omvalt?

maan heeft verdriet ostheimer nabouwen16. Er zijn nog veel meer boekjes met dieren. Kinderen kunnen een prentenboek heel leuk naspelen met de Ostheimerdiertjes. Zo verwerken ze het boekje, blijft het verhaal beter hangen, kunnen ze oefenen met het navertellen en oefenen ze woorden en begrippen nog beter in.

17. Wat is weg? Leg wat diertjes op de grond. Doe er een doek overheen. Haal met je hand onder de doek 1 figuurtje weg. Doe de doek vervolgens weer omhoog. Kunnen de kinderen raden welk diertje er weg is?

wat is er weg

Je ziet, er zijn talloze spelmogelijkheden en ze zijn allemaal heel leerzaam. Elk spel heeft iets educatiefs in zich, of het nu gaat om het stimuleren van de creativiteit en de fantasie, de spraak-taalontwikkeling, het oplossingsvermogen, het ruimtelijk inzicht, dat maakt niet uit.

Ostheimer diertjes sparen

De Ostheimer figuurtjes zijn te koop in onze webwinkel. De prijzen variëren tussen de €5,95 en de €25,95, afhankelijk van hoe groot de dieren zijn. De andere figuren zijn soms wat duurder. Maar er zijn genoeg diertjes die rond de 8 a 10 euro kosten, perfect voor een verjaardagscadeautje. Je kunt ze langzaam allemaal sparen. Vraag ze voor een verjaardag, doe er eentje met sinterklaas in de schoen, leg er een paar onder de kerstboom, geef bijvoorbeeld een haasje met Pasen… Langzaamaan wordt de collectie steeds groter en worden de speelmogelijkheden ook steeds gevarieerder.

Opruimen

Zelf heb ik een grote bak met alle diertjes erin, zodat ze snel te vinden zijn. Daardoor neemt het minder plek in dan sommig ander speelgoed. En zoals je gelezen hebt: de spelmogelijkheden zijn eindeloos.

spelmogelijkheden-Ostheimer-figuurtjes-dieren

Vorig artikelBinnenkijken bij…. Linda
Volgend artikelGeef de juf of meester een poëzieposter kado
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in