De twaalf dagen met kerstmis

Wie wel eens Sky Radio luistert in december kent het nummer The Twelve days of Christmas zeker. Maar ook als je het niet luistert, ken je dit nummer vast. Het is een Engels kerstlied en als ik Wikipedia mag geloven is het het kerstlied dat het vaakst gezongen en opgenomen als kerstnummer wordt. Het stamt al uit 1870! Mensen die het nummer geanalyseerd hebben, zeggen overigens dat het waarschijnlijk uit Frankrijk komt.

Lees ook: kleurplaat kerststal

Het lied

Het lied gaat over een lijst van geschenken die iemand krijgt van zijn of haar “ware liefde” op elk van de 12 dagen van kerstmis. Dit zijn de 12 dagen die na de kerst komen, dus van 26 december tot 6 januari, als het Driekoningen is. Elk couplet in het liet gaat over een van deze 12 dagen.

Kettingrefrein

Per couplet wordt de lijst van cadeautjes langer door een zogenaamd kettingrefrein. Dat ken je vast van het spelletje: ik ga op reis en neem mee…. Naast het nieuwe cadeau dat wordt gegeven, worden ook alle geschenken uit de vorige coupletten weer opgenoemd. Ook wordt er elke dag een extra cadeau gegeven, zodat je meteen leert tellen met dit lied.

De twaalf dagen met kerstmis

Twaalf dagen kerst is een schitterend boek, met prachtige patronen van graficus William Morris en Charles Voysey. Door de ritmische tekst is dit boek heerlijk om voor te lezen, maar natuurlijk ook om met het hele gezin te zingen. De tekst is uit het Engels vertaald door zanger, componist en tekstdichter Jan Rot.

“Op dag één deze Kerstmis gaf lieveling aan mij …een patrijs in een perenboom.
Op dag twee deze Kerstmis gaf lieveling aan mij………”

Christofoor

Kerstcadeau

Het is een superleuk kerstcadeau voor ieder die van kunst, ritme en design houdt of gewoon om aan te schaffen nog voor de kerst, zodat je er deze kerst al met het hele gezin van kunt genieten! Een echte klassieker is dit nummer, die je als algemene ontwikkeling aan je kinderen wilt meegeven. Bovendien zijn er allerlei leuke activiteiten te bedenken bij dit boek die je de kerstperiode kunt doen. Je koopt het boek oa hier.

Activiteiten bij het boek Twaalf dagen met kerstmis

  • Zo is het leuk om met de kinderen samen een andere omslag voor het boek te ontwerpen. Zing het lied met de kinderen en leg daarna papier en kleurmaterialen neer. Laat kinderen een omslag voor het boek ontwerpen. Zij mogen de kunstenaar zijn!
  • Wat is een patrijs eigenlijk? Zoek informatie op over de patrijs op google, evenals plaatjes en foto’s. Vertel de kinderen over de patrijs. Oudere kinderen kunnen misschien wel een powerpoint presentatie maken over de patrijs voor hun ouders? Teken een patrijs na met kleurpotlood.
  • Maak een verlanglijstje, wat zou jij de 12 dagen met kerstmis als geschenk willen ontvangen? Herschrijf het liedje met jouw geschenken en probeer het te zingen. Lukt dat? Of raak je steeds in de war?
  • Speel het spelletje: ik ga op reis en neem mee. Hoe ver komen jullie? Kun je ook meer dan 12 dingen bedenken voor je de fout in gaat?
  • Speel je een instrument? De bladmuziek vind je hier, wie weet kun jij met je blokfluit of gitaar het nummer spelen?
  • Teken alle (fantasie)dieren uit het nummer. Hoe denk jij dat een tierelier er uit ziet? En een toktok?
  • Kun je een toneelspel maken met dit lied? Pak de kist met verkleedkleren en ga aan de slag, maak een mooie kerstvoorstelling voor de familie!

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #151
Volgend artikelDe roomdivider in je interieur: dáárom
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in