Vier het Sint-Jans feest!

De geboorte van Johannes de Doper, op 24 juni, wordt gevierd op de Vrije School met het Sint-Jansfeest. Ook als je kinderen niet op de Vrije School zitten kan het leuk zijn om er thuis aandacht aan te besteden. Kinderen houden immers van het vieren van feesten. Zit je kind wel op een Vrije School, dan kun je thuis eenvoudig aansluiten op het Sint-Jansfeest.

Achtergrond van Sint-Jan

Zoals gezegd is 24 juni de geboortedag van Johannes de Doper. Zijn geboortedag leidt het Sint-Jans feest in, dat officieel 4 opeenvolgende zondagen wordt gevierd. Johannes de Doper staat bekend om zijn vurige preken, waarvan de boodschap eigenlijk nog steeds actueel is: kom tot inkeer! Waarmee vooral bedoeld wordt dat mensen zich staande moeten houden in een aldoor veranderende wereld, vol emoties en gebeurtenissen die men het hoofd moet bieden. Van volle vreugde, tot intens verdriet. Ga er maar aan staan… Van al deze levensgebeurtenissen groei je als mens, en het pad dat je hiervoor moet bewandelen staat centraal. De symboliek wordt gevangen in de roos en de lelie. Hierbij staat de zuivere, witte lelie voor het begin van het pad en de roos voor ontwikkeling.

De Seizoenstafel

Indien je met de seizoenstafel wilt aansluiten bij Sint-Jan, zou je een afbeelding van Johannes de Doper kunnen neerzetten, met vaasjes bloemen van witte lelies en rode rozen. Ook de Seizoensboom kun je versieren met rozen en lelies.

Wat kun je doen met de kinderen?

Johannes de Doper stond erom bekend dat hij zich voedde met vruchten en honing. Bessen zijn in deze tijd van het jaar volop verkrijgbaar. Je zou met de kinderen kunnen ontbijten met yogurt, bessen en honing. Laat het ze zelf klaar maken. Lees het sprookje “De Trouwe Johannes” van Grimm voor. Verdeel dit eventueel over 3 momenten op de dag, omdat het best een lang verhaal is. Zeker voor jonge kinderen zal het te lang zijn om zich de hele tijd te kunnen concentreren. Voor kinderen vanaf 6 jaar is “Waarom de linde pas in de zomer bloeit” heel geschikt. Dit verhaal staat in het leuke boek “Laat mij het levenswater zoeken” met nog meer mooie verhalen voor feesten. Je kunt Sint-Janskruid plukken en boven de voordeur hangen, om nare gebeurtenissen te verdrijven.

Verbondenheid Sint-Jan en Kerstmis

Vanaf Sint-Jan beginnen de dagen helaas ook weer korter te worden. Precies een half jaar later is het Kerstmis. Om de verbinding tussen Sint-Jan en Kerstmis voor kinderen voelbaar te maken, is het leuk om veldbloemen te plukken, deze bijeen te binden, te laten drogen en met Kerst te gebruiken als hooi voor de Kerststal. Ook strobloemen kun je plukken en bewaren voor de adventstijd.

De Sint-Jans wandeling

Vaak wordt ook een Sint-Jans wandeling gemaakt. Dit kan een stiltewandeling zijn, waarbij je al je zintuigen open zet en geniet van al het moois dat de natuur in de zomermaanden brengt. De geur van bloemen, de warmte van de zon, het geluid van insecten en vogels, mooie luchten, gespetter van water, kleurrijke bloemenpracht. Sta eens stil bij al deze natuurpracht en wees er dankbaar voor. Breng dit ook over op de kinderen.

Sint-Jans vuur

Op veel Vrije Scholen wordt het Sint-Jans feest gevierd met een Sint-Jans vuur waar kinderen overheen mogen springen. Vaak is dit pas vanaf de 4e klas. Sommige scholen vieren het feest nog lang door en zetten zelfs een tentenkamp op om de korte nacht ten volle te beleven, terwijl de kinderen in de tentjes slapen.

Midzomernacht

Het Sint-Jansfeest is een prachtig zomerfeest, gelijkend aan het midzomernachtfeest, waarbij de natuur na deze nacht langzaam zal veranderen en we richting herfst en winter zullen gaan. Na deze nacht worden de dagen korter en bereidt de natuur zich voor op de volgende seizoenen.

Meer weten? In het boekje “Jaarfeesten vieren met Kinderen” vind je achtergronden over alle jaarfeesten, waaronder het Sint-Jansfeest.

jaarfeesten

 

Vorig artikelLekker kleurig; hoezen voor je iPad
Volgend artikelHuisdieren verzorgen een groot plezier voor kinderen
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in