Wat zijn verantwoorde tussendoortjes?

zelfgemaakte havermoutkoekjesMijn kinderen vragen tussen de maaltijden door best regelmatig om eten. Het liefst willen ze dan natuurlijk een snoepje. Soms mag dat ook best, maar niet te vaak. Ik geef liever gezonde tussendoortjes. Maar wat is nou een verantwoord tussendoortje?

Er zijn allerlei zogenaamde verantwoorde tussendoortjes op de markt, zoals Liga. Maar feitelijk bevatten deze producten weinig voedzaams en vooral veel suiker. Echt verantwoord is dus een misleidend begrip, want zo verantwoord is het dus niet.

Wat kies je dan wel?

Groenten
Met groente zit je natuurlijk altijd goed. Groenten bevatten veel vitaminen en mineralen, geen suiker en weinig calorieën. Groente is gezond. Er wordt geadviseerd om minimaal 200 gram groente per dag te eten. Veel mensen halen dit niet, maar als je tussendoor eens een wortel, stukjes rode paprika, komkommer of een smoothie met spinazie serveert, krijg je ongemerkt al een heleboel binnen. Wat hier goed werkt is het maken van een Monkey Platter.

Fruit
Ook eruit is een gezond tussendoortje, maar let wel op, want fruit bevat ook suiker. Je kunt het dus niet ongelimiteerd blijven eten. Goede keuzes zijn: een appel, mandarijntje, frambozen, aardbeien, granaatappelpitjes. Minder goede keuzes zijn banaan en druiven. Deze fruitsoorten bevatten naar verhouding veel suikers en calorieën.

Zelfgemaakte koekjes en repen
Leuk om te maken en tevens gezond zijn zelfgemaakte havermoutkoekjes of muslirepen. Het voordeel zit ‘m in 2 dingen. Ten eerste kun je er voor kiezen om de koekjes minder zoet te maken en geen suiker te gebruiken, maar in plaats daarvan bijvoorbeeld dadenstroop en appel. Ten tweede vinden kinderen het vaak leuker om dingen op te eten die ze zelf hebben gebakken.

Ook leuk als cadeau!
Ook leuk als cadeau!

Bestaande gezondere koekjes of repen
Ik zeg met klem “gezondere”, want echt gezond zijn al die kant en klaar producten natuurlijk niet. Toch zit er wel verschil in. Zelf koop ik vaak  de oerkoek repen van Leev. Vooral de versie met chocolade, spelt en haver vind ik lekker. Er zitten wel 150 calorieën in, maar niet al te veel toegevoegde rotzooi of geraffineerde suikers. Voor meer informatie over welke tussendoortjes gezond zijn verwijs ik naar deze blog, waar vergelijkend warenonderzoek naar allerlei tussendoortjes is gedaan.

Recept havermoutkoekjes zonder geraffineerde suikers
Afgelopen week bakte ik deze havermoutkoekjes, die ik zoette met appel en dadelstroop (gewoon te koop bij de AH). Ik deel het met jullie, zodat je ze met je kinderen kunt bakken en als tussendoortje mee kunt geven naar school. Ik vind ze zelf ook erg lekker bij de thee!  Elk koekje bevat ongeveer 96 calorieën. Als je er wat ingrediënten uitlaat, zoals de noten, wordt het vanzelf minder calorierijk. Je kunt trouwens best variëren met de ingrediënten, in plaats van rozijnen kun je bijvoorbeeld kiezen voor dadels, en ook de amandelen kun je vervangen door een andere notensoort, net wat je zelf lekker vindt.

Ingrediënten, voor ongeveer 9 koekjes
100 gram havermout
1 appel
1 el dadelstroop
25 gr roomboter
25 gr rozijnen
20 gr amandelen, gehakt
10 gr cranberries

Zo maak je het
Verwarm de oven op 160 gr. Zet de bakplaat neer met bakpapier erop. Rasp de appel en meng alle ingrediënten door elkaar. Door de boter plakt het samen, valt het nog teveel uit elkaar, dan kun je een beetje boter extra toevoegen. Kneed met je handen tot 1 bol en maak er 9 kleine bolletjes van die je op de bakplaat legt. Druk ze een beetje plat, zodat het een koekje wordt. Leg de bakplaat met de koekjes ongeveer 25 minuten in de oven. Haal ze er daarna uit en laat ze afkoelen.

De koekjes kun je in een koeltrommel ongeveer 3-5 dagen bewaren. Ook leuk als cadeau!

Smakelijk!

havermoutkoekjes

Vorig artikelHerken jij deze ouderwetse dingen nog?
Volgend artikelToprestaurants waar je best wil eten, als je budget hebt
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in