Het benigne fasciculatie syndroom

Het was 23 mei 2013 toen ik de allereerste keer last kreeg van fasciculaties. Ik weet dat nog, omdat ik in het ziekenhuis zat voor mijn knie en ik ineens flinke spiertrekkingen voelde die me opvielen. Later trok het weer weg, maar het kwam een paar uur later terug. De weken die volgden werd het steeds erger, tot ik ongeveer iedere seconde ergens een spiertje voelde trillen. Het benigne fasciculatie syndroom, zo zou ik later leren.

Angst

In het begin maakte ik me er eigenlijk niet zo druk om. Iedereen heeft immers wel eens een trillend ooglid en ik had ook wel eens eerder wat van die spiertrekkingen gevoeld. Maar toen het dagenlang aan hield en ik er letterlijk gek van werd, besloot ik toch eens te googlen. En dat, kun je dus beter niet doen… Ik ontdekte namelijk dat die spiertrekkingen, ook wel fasciculaties genoemd, een symptoom zijn van de ernstige ziekte ALS. Dan ga je toch denken… Ik google me helemaal suf, en gelukkig herkende ik geen andere symptomen. Toch werd ik wel een beetje bang, en ik besloot Maik er over te vertellen. Hij was heel nuchter: dan moet je dus naar de dokter.

Huisarts

Ik ging uiteindelijk pas in november naar de huisarts. Waarom weet ik niet, misschien uit angst, misschien omdat ik niet meteen van het ergste wilde uitgaan? Ik had inmiddels gelezen over het benigne fasciculatie syndroom. De kans dat het dat zou zijn, was vele malen groter dan een ernstige ziekte als ALS, maar ja… De huisarts zei dat ze niet meteen aan enge dingen dacht, maar verwees me wel direct door naar de neuroloog. Daar kon ik vrij snel terecht. De neuroloog deed wat testjes en zei me dat alles normaal leek, qua reflexen enzo. Hij dacht het meest aan het benigne fasciculatie syndroom, maar wilde toch een spieronderzoek doen.

EMG onderzoek

Zo’n spieronderzoek, een EMG, is best wel een beetje spannend. Je krijgt allerlei naaldjes in je spieren met stroomstootjes en je spier reageert daar dan op. Naast het feit dat het niet een heel prettig onderzoek is (maar qua pijn vond ik het wel te doen), hoor je allerlei geluiden en vraag je je af of dat goed of slecht is. Niemand zegt verder iets. Gelukkig mocht ik direct na het onderzoek naar de neuroloog voor de uitslag. Daar kreeg ik te horen dat alles er goed uit zag en de diagnose Benigne Fasciculatie Syndroom definitief gesteld kon worden.

Symptomen

Natuurlijk was ik opgelucht, maar mijn klachten waren daarmee niet weg. Tegen dit syndroom is niets te doen. Het uit zich niet bij iedereen hetzelfde, behalve dan dat alle mensen wel 1 ding gemeen hebben: spiertrekkingen. De hele dag door, elke seconde, in verschillende spieren. Soms heb ik last van een zogenoemde “hotspot“. Een spier in mijn been of mijn ooglid die wel 3 dagen achter elkaar kan blijven trillen. Heel irritant is dat. Naast de spiertrillingen heb ik ook last van “pins & needles“, speldenprikjes die ik de hele dag door in mijn huid voel. Ook heb ik vaak jeuk, alsof er beestjes over mijn huid lopen. Sommige mensen zijn extreem vermoeid en hebben ook krampen. Die krampen heb ik wel een periode gehad, maar daar heb ik eigenlijk nooit meer last van. Vermoeid ben ik regelmatig, maar dat komt denk ik eerder door het drukke leven dat ik heb dan door de BFS.

Stil zitten en sporten

Het meest voel ik al deze dingen als ik rustig zit of lig. ‘s Avonds in bed valt het me heel erg op, of overdag als ik achter mijn laptop zit. Ben ik bezig, dan ben ik er niet op gefocust en dan voel ik het weinig. Sporten kan ik gewoon, mijn spieren werken prima. Wel merk ik dat er vaak een hotspot ontstaat als ik flink getraind heb. In het begin vond ik dat sporten trouwens best spannend, maar nu we inmiddels ruim 4 jaar verder zijn niet meer.

Medicijnen

Er zijn tegen dit syndroom geen medicijnen. Ik lees wel eens wat buitenlandse wetenschappelijke artikelen, en in Amerika wordt wel eens wat uitgeprobeerd. Volgens mij zijn die medicijnen uiteindelijk erger dan de kwaal zelf. Er wordt relatief weinig onderzoek naar BFS gedaan, omdat het niet ernstig is. Het schijnt zelfs best veel voor te komen, al heb ik nog nooit iemand gesproken die het heeft. Waarom zoiets ineens kan beginnen houdt me soms wel bezig. Het schijnt vaker voor te komen bij angstige mensen of mensen met veel stress. Ook kan het ontstaan na een infectie. Ik kan me niet precies meer herinneren of ik vlak daarvoor een virus had, of enorm gestressed was, maar volgens mij niet. Ik heb het natuurlijk wel druk, maar toen ik het kreeg was ik net bevallen van Lenthe en was ik met verlof. Eigenlijk heb ik het in de loop der jaren alleen maar drukker gekregen, maar het is niet erger geworden, eerder minder. Of ik ben me er minder van bewust, dat kan ook.

Gaat het ooit over?

Ik heb geen idee of het ooit over kan gaan. Ik heb verhalen gelezen van mensen die het al 20 jaar hebben, dus ik denk van niet. Aan de andere kant hoop ik soms van wel, want als iets ineens kan beginnen, waarom zou het dan niet ook ineens kunnen stoppen? Gelukkig is het niets ernstigs en ben ik gewend dat ik de hele dag spiertrillingen en speldenprikjes voel. Tuurlijk had ik het liever niet, maar iedereen heeft wel wat en gelukkig is het niet ernstig, alleen vervelend.

Wie had er wel eens over gehoord? En zijn er onder mijn lezers mensen die het ook hebben?

62 REACTIES

 1. Mijn vader heeft al een tijd last van spiertrekkingen en is onlangs bij de neuroloog geweest. Ik heb hem de link van Wikipedia doorgestuurd. Misschien herkent hij zich erin. Gelukkig is het niet ernstig en kun je het toelaten in je dagelijks leven.

  • Aha, dus hij heeft het ook. Raar he? Goed dat je het artikel hebt doorgestuurd. Misschien is het bij hem hetzelfde?

 2. Ik ook. Begon met een ploppende spierbal door overbelasting. Ging achter Google. Kwam meteen op ALS. Blijkbaar heb ik aanleg voor hypochondrie, want dat sloeg meteen toe. En daardoor…… Binnen een week overal fasciculaties. In mijn voeten en kuiten de hele dag door. En dan nog wat losse exemplaren. Trillend ooglid. Soms een trillende arm. Ook spierstijfheid.
  Bij mij veroorzaakt door jarenlange stress en teveel sporten om die stress weg te werken. Nu dus mentaal en fysiek overbelast. Huisarts heeft mij ter geruststelling naar neuroloog gestuurd. Alle neurologische testen doorlopen, bloedtesten gehad en een uitgebreid EMG. Geen neurologische afwijkingen te zien. Dus goedaardige fasciculaties.
  Nu onder behandeling bij psychotherapeut om de oorzaak van hypochondrie aan te pakken. Van krachttraining af. Zwemmen en yoga werkt beter. De dagen dat ik mij ontspannen voel heb ik er minder last van. Maar tijdens drukke dagen of na sporten lijk ik soms wel een flipperkast. Op dat soort momenten kan je bijna niet geloven dat het goedaardig is. En in rust voel je ze inderdaad meer.

  Het is een kwestie van ermee om leren gaan. En bij mij ook vooral werken aan mezelf. Het is een irritante aandoening, maar alles beter dan al die andere echte ziektes

 3. Dankjewel voor je verhaal. Dankzij jouw blogpost weet ik na een klein jaar eindelijk wat er met mijn lijf aan de hand is! Sinds vandaag kreeg ik ook officieel te horen dat het BFS is. Gelukkig niks erger, zoals MS of ALS… Zijn er truukjes die jou helpen om het te laten minderen? Werd het ook erger bij sporten of een warm bad?

  Groeten

 4. Heb het nu tien jaar misschien al langer, als kind voelde ik weleens pijnlijke krampen in mijn voeten en had een trillend ooglid.

  In 2008 ging ik naar Turkije op vakantie toen vielen de spiertrekkingen in de kuiten op, later gingen mijn vingers weleens uit zichzelf bewegen en toen google ja was als de dood voor ALS, dus naar de neuroloog die heeft wat basis testjes gedaan en de uitslag was BFS.

  In dat jaar(2008) ben ik wel door mijn kat flink opengehaald en had een opgezwollen lymfeklier in mijn schouder en behoorlijk ontstoken plek waar ik opengehaald was(misschien kattenkrab ziekte) , later dat jaar kreeg ik inentingen voor Turkije hepatitis a/b, heb daar op gegoogeld en kwam tegen dat sommige mensen na die inenting dus ook Neurologische aandoeningen kregen https://www.healingwell.com/community/default.aspx?f=25&m=12447 (wel opvallend dat ik er in Turkije achterkwam en misschien had ik al BFS maar heeft de inenting het misschien erger gemaakt)
  Dus mensen mijn tip; denk na of een inenting wel nodig is, want als ik nu terug lees hoe je hepatitis a/b kan oplopen was mijn kans wel heel erg klein in Turkije.

  Ben nu tien jaar verder en nog steeds last vooral als vermoeid ben.

  • Hallo Richard en alle anderen

   Heel erg interessant om te lezen dat je de trekkingen voor het eerst hebt gekregen nadat je eerder op een minder aangename manier met je kat te maken had gehad. Ik heb mijn eerste trekkingen namelijk voor het eerst opgemerkt toen ik in Egypte was gebeten door een straatkat, ondertussen meer dan zes maanden terug. Terwijl ik op mijn verzekering zat te wachten om mij te laten weten waar ik mijn hondsdolheidsspuitjes kon gaan halen – met alle stress van dien – voelde en zag ik mijn kuiten, vooral de linkse, heel locaal maar op verschillende plaatsen samentrekken. Sindsdien heb ik er permanent last van. Vaker lees je dat er een verband zou kunnen bestaan tussen een virale infectie en het ontstaan of uiten van BFS. Anderzijds had ik op dat moment te maken met ontzettend hoge stressniveaus. Misschien beide wel een trigger geweest … Nadat alle angsten omtrent ernstige ziektes uiteindelijk door de artsen exotische geneeskunde alsook verschillende neurologen definitief waren weggenomen, probeer ik BFS ondertussen een plaats te geven en er tevens achter te komen of er elementen of voedingsmiddelen zijn die de trekkingen in de hand zouden kunnen spelen. Heeft er iemand zulke ervaringen opgedaan?

 5. Beste Judith,
  Sinds augustus 2010 heb ik last van trillingen. Mijn huisarts wist niet wat het kon zijn. Via internet ontdekte ik BFS. Overdag heb ik niet veel last. Wel als ik in de ochtend wakker wordt. Dan begint het. En het verdwijnt weer na doorbewegen. Ook bij schrik ervaar ik trillingen. En voeding blijkt bij mij ook invloed te hebben. Dierlijke eiwitten bijvoorbeeld, en chocolade, koffie. Jammer, want ik lust graag haring. Ik eet nu vegetarisch.
  Ik heb me wel eens afgevraagd of deze aandoening samenhangt met het humaan papillomavirus (HPV). Bijna alle mensen zijn hiermee besmet. Trillinkjes bij het oog of in het middenrif zijn daar een bijverschijnsel van. En ook de wratjes die kinderen vaak hebben. Ik las dit in buitenlands onderzoek destijds. Bij voldoende weerstand hebben we geen last van dit virus.
  Sterkte met deze irritante kwaal. Wie weet verdwijnt het inderdaad zoals het gekomen is.

 6. Ook ik heb hier last van en ik herken alles wat je schrijft. Trillingen in oogleden, wangen, kuiten, voeten, triceps, biceps en krampachtige in mijn onderarm. En dat allemaal wisselend door je lichaam. Daarbij ook last van trillende handen en daarbij voel ik me regelmatig of ik tegen een tram aangelopen ben. Wat ik vervelend vind is dat ik soms ook moeie benen krijg (of ik een marathon gerend heb) en dat ik sommige arbeid niet goed kan uitvoeren. Inspanningsintolerantie noemen ze dat geloof ik. Als ik een kwartier lang de heg snoei kan ik de rest van avond geen glas rustig oppakken zonder te trillen. Daarbij zijn ook mijn onderarmen heel moe.
  Ik heb twee EMG’s gehad in verschillende ziekenhuizen om de angst voor ALS (wie kent het niet) uit te sluiten. Gelukkig is dat het niet. Maar dat wil niet zeggen dat de klachten weg zijn.
  Lastig vind ik dat elke dag anders is en dat je aan de buitenkant niets aan mij ziet. Ik werk gewoon een paar uur per dag en dat ik een arbeidsintensieve baan. Dat gaat allemaal goed. Maar de rest van de dag ben ik dan soms geen mens meer.
  Ik ben een hypchonder en gebruik ook anti-depressiva. Of dat er mee te maken heeft weet ik niet.
  Je ziet de fasciculaties in mijn benen en voeten dus dat kan ik laten zien. Maar de overige dingen zijn moeilijk uit te leggen. Gelukkig heb ik een lieve vrouw die ziet wat het met mij doet.
  De fasciculaties in mijn been zijn voornamelijk hinderlijk en doen niet pijn of zo.
  Het is de vermoeidheid en de spierpijn waar ik moeilijk mee kan dealen. Ik ben 50 maar voel me soms een oude man.
  Ik zou graag met andere mensen in contact komen, via een GGZ oid, om samen te kijken hoe we hier mee om kunnen gaan. Forums vind ik niet handig daar je dan zoveel ellende en (mis)informatie tegen komt.

  • Hi Mike, wat vervelend dat je ook BFS hebt. Ik gebruik zelf geen anti depressiva ofzo, in dat opzicht pas ik niet echt in het plaatje eigenlijk. Het is wel bekend dat veel mensen met BFS iets in die richting hebben. Er zou eigenlijk een soort patientenvereniging moeten zijn ofzo he?

 7. Ik heb nu sedert een maand dezelfde symptomen die jullie beschrijven. Ik ben eveneens hypochondrisch. Bij mij is het begonnen na een periode van veel stress. Eerst een ploppend spiertje in mijn arm en een paar dagen later overal plopjes in mijn kuiten. Ondertussen heb ik het overal in mijn lichaam maar meestal toch in mijn kuiten en voeten. Wanneer ik bezig ben heb ik er bijna geen last van maar wanneer ik in rust ben komt het op. Ik heb ook de indruk dat het erger wordt wanneer ik stress heb of vermoeid ben. Ik heb wel geen hotspots. De trillingen duren nooit langer dan een seconde of drie. Daarna stopt het en duikt even later ergens anders op . Ik heb ook af en toe het gevoel in mijn benen dat ik een marathon gelopen heb maar dat verdwijnt na een paar uur. Speldeprikken heb ik ook af en toe en ook de jeuk precies of er een beestje over je huid loopt. Ik neem nu magnesium en probeer rustig te zijn in de hoop dat het overgaat. Ik heb al een bloedtest gedaan bij de huisarts maar dat was ok (ck waarde normaal). Ik ben nog niet naar de neuroloog geweest en eigenlijk ben ik een beetje bang om te gaan.

 8. Vandaag bij de Neuroloog geweest voor uitslagen van mijn MRI en EMG. En ook bij mij is er uit gekomen dat ik het benigne fasciculatiesyndroom (spierkramp syndroom) heb. Ik had hier nog nooit van gehoord.

  Ik heb al beenklachten sinds mijn 15e en de laatste 2 jaar zijn deze klachten ontzettend toegenomen. Ik zit nu ook al 2 maanden in de ziektewet door altijd aanwezige pijn.

  Het is voor mij nu vooral kijken hoe nu verder. Ik heb spierverslappers gehad nu en hoop dat de pijn daar door afneemt.

 9. Inmiddels heb ik een, besloten, Facebookgroep gevonden. https://www.facebook.com/groups/854180221302634/
  Daar heb ik veel lotgenoten gevonden.
  Zo ben ik ook veel periodes heel duizelig (niet draaien, maar erg instabiel) en ik las dat veel BFS’ers hier ook last van hebben. Ik ben ook een hypochonder, en ook dat lees ik veel bij anderen.
  Denk dat angst een grote invloed heeft op deze aandoening.
  En… mensen begrijpen niet wat je ervaart want ze zien het niet aan je.

  • Je bent de eerste waarvan ik lees dat je er ook onstabiel van voelt, zeg maar duizelig. Dit ervaar ik namelijk ook een dan met name als ik stil sta op een plek. Zodra ik ga lopen gaat de duizeling weg.

 10. Ik heb sinds vorig aug 2017 jaar spiersamentrekkingen gekregen. Het begon bij mij op 1 plek. Af en toe voelde ik het en soms hield het heel lang aan.
  Na een aantal maanden ook af en toe op een andere plek. Vanaf januari werd het steeds bepalender voor mij. Ik heb toen ook een burn-out gekregen. Het is toen een aantal maanden bijna weggeweest. Heel af en toe voelde ik even een trekkinkje. Tot eind mei ik het opeens op een andere plek in mijn been kreeg. Ik zag mijn hele been steeds heen en weer gaan. In diezelfde tijd ook erge rugklachten gehad en dat bleek na een mri een dubbele hernia te zijn. Bij de huisarts alles verteld en doorverwezen naar de neuroloog. Die zei eerst na bloedonderzoek en lichamelijk onderzoek dat alles goed was en dat hij eerder dacht aan Restless legs. Daar heb ik ook last van maar dit dagelijks. Ik heb uiteraard het hele internet al afgestruind en heb in mijn hoofd al de meest vreselijk ziektes.
  Ik probeer het te relativeren in mijn hoofd maar als dan mijn hele lichaam op een flipperkast lijkt grijpt de angst mij bij de keel. Waarom doet mijn lichaam dit? Het komt toch ergens door? Pffff…
  Verder ook last van stijve en vermoeide spieren. Af en toe kramp in mijn voeten.
  Ik heb vanmiddag een EMG en ik vind het best weer spannend. Ik ben blij om hier mijn verhaal te kunnen doen met mensen die misschien begrijpen hoe het is om zo in onzekerheid te zitten en voor je vertrouwen in je eigen lichaam kwijt te zijn.

 11. Zoals Mike zegt, maar je lid van die facebookgroep. Ik ben er ook lid van. Er zijn veel mensen die het hebben. Het lezen van de verhalen helpt je een inzicht te krijgen. Er zijn echt heel veel verschillende symptomen. Momenteel zijn mijn trekkingen minder tijdens de dag. Ik heb er vooral last van ‘s morgens net wanneer ik wakker ben en nog even blijf liggen. Van het moment dat ik opsta en rond loop is het weg. Ik heb nu wel regelmatig op- en afgaande tintelingen en een soort spanning op mijn voorhoofd die ook op- en afgaat.
  Stress, angst en vermoeidheid versterken de symptomen.

 12. Ik ben naar de neuroloog geweest en mijn emg was helemaal goed. Ik ben ook lid geworden van die Facebook groep. Wat ik ‘fijn’ vindt om te lezen is dat iedereen die angsten heeft voor ALS. Ik dacht dat ik alleen zo’n hypochonder was maar dat valt dus reuze mee. Eigenlijk heeft iedereen met dit soort klachten soms flinke angsten. Het gaat nu wel wat beter me mij. Ik voel de trekkingen maar probeer er eigenlijk geen waarde oordeel aan te geven. Zo van ; Ok het trilt nu daar, dat is prima dan. En dan ga ik weer door. Over twee weken weer naar de neuroloog en dan verder maar proberen ermee te leren leven. Ook ik merk dat stress echt de boel verergert. Bedankt voor jullie adviezen en reacties. Ik voel me niet meer zo alleen erin.

 13. Beste Judith,
  Ik ben Hans en docent in het VMBO .
  Ben ook daarnaast Spinningdocent . Ik moet nog voor een EMG , maar dit artikel geeft me wel moed ! Ik heb dezelfde symptomen . Leuk verhaal !
  Dank je wel . Groet Hans .

 14. Hallo Judith,

  Sinds een week of vijf heb ik precies deze klachten. Het belemmerd me verder niet maar het is wel heel erg vervelend en ik werd in eerste instantie ook heel bang (vanwege Google). Had eerst besloten niet meer te googelen maar uiteindelijk toch gedaan en zo kwam ik op deze blog. Fijn om verhalen van andere mensen te lezen. Heb het nog niet laten onderzoeken maar dit ben ik wel van plan. Huisarts had ook geen idee wat het kon zijn en zei me niet te angstig te zijn en dat het zo weer weg kon gaan. Ik had zelf echter het idee dat er toch iets niet klopte. Ik vroeg me af of jij deze klachten nog steeds hebt? Of misschien iets hebt gevonden dat de klachten verminderd (behalve bewegen?) Ik las ook ergens dat gluten een oorzaak kan zijn. Ik denk echter dat het bij is ontstaan door een virusinfectie (licht last van verkoudheid, maar toch), maar ben ook wel een stressgevoelig persoon. Eveneens hypochonder denk ik zelf.

 15. Ik heb exact hetzelfde als jij Ingeborg. Ik heb al heel lang plopjes in mn kuiten maar sinds 4 weken ook in mn linkerarm , op 1 plek, en verder overal in mn lijf. Zot wordt ik ervan. Mijn huisarts zegt dat het onschuldig is en ik me geen zorgen hoef te maken. Maar ja dan ga je op Google kijken en word je toch ongerust. De vreselijkste ziektes heb ik intussen de revue laten passeren. Ik weet nog niet of ik het verder laat onderzoeken, het wordt zo langzamerhand wel een beetje gênant om steeds naar de huisarts te rennen. Het is wel fijn om herkenbare verhalen te lezen. En als iemand iets weet om de klachten te verminderen hou ik me graag aanbevolen .

  • Hoi Astrid,

   Ik vind het ook erg fijn om te lezen dat er toch echt wel meer mensen zijn met deze klachten. Maar erg vervelend dat er zo weinig bekend is. Ik heb volgende week een afspraak bij de neuroloog, maar ben een beetje bang voor een malle molen.
   Bij mij begon het met een heftige trilling in m’n rug/zij en de dag erna voelde ik overal dingen. Ik merk wel dat ik het een soort van plekje heb gegeven en dat ik ook echt wel kan genieten ondanks deze klachten. Heb gelukkig geen pijnen erbij. Sterkte ermee.

 16. Wat fijn te lezen dat er medelotgenoten zijn…bij mij is het 1 juli vastgesteld dat ik BFS heb, na een grondig bloedonderzoek, neurologisch onderzoek en EMG in het UMC Utrecht om bv ALS uit te sluiten.
  Wel is vastgesteld dat B12 erg laag is wat ook een oorzaak van de trillingen kan zijn.
  Er is voor lotgenoten een Nederlandse Facebook groep, wordt hier lid van om onze ervaringen te delen.
  https://www.facebook.com/groups/1442618622537126/

 17. Wow, zoveel mensen die hier last van hebben. In april 2016 is het begonnen met een trillende oog was 32 jaar. Was lastig periode kwam net na 1 jaar terug van Ierland Vrouw zwanger, huis kopen,nieuwe baan.
  Opgezocht op Google en ja hoor BAM..ingeslagen met angst slapeloze nachten, trillingen, vermoeidheid. Vervolgens doorverwezen naar een Neuroloog, die wat testjes checkte spierkracht. Volgens haar niks aan de hand ga maar naar huis.Nu bijna 3.5 jaar verder zowel goed als slechte periodes met symptomen. Zelfs lid van een BFS Whatsapp groep met allemaal mede-BFS’ers. Mijn tip: dont stress and stay relax. Ik heb training opgepakt weer en zit 4 x per week en ja je heb goede en slechte dagen op vakantie had laatst het gevoel Hmmmm ik miss mijn trillingen?? Vandaag ben ik een flipperkast en ben ik op internet. Niet je zelf gek laten maken.

 18. Hallo ook ik heb van die trillingen klopt het dat je ook heel erg moe bent bent al paar keer bij de huisarts geweest bloed laten testen enz hij zegt dat ik wat rustiger aan moet doen

  • Hoi Marcel, je kan er zeker heel erg moe van worden. Zelf heb ik het vooral in de benen en voelt het soms alsof ik een marathon gelopen heb. Bij mij was ook B12 heel laag. Een neuroloog kan kijken of het niet ernstig is en je zo wat gemoedsrust geven…
   Groetjes Marcel de Ridder

 19. Beste iedereen, ik heb ook last van spiertrillingen. Het is bij 15 jaar geleden begonnen. Ook naar het ziekenhuis geweest en bij 2 verschillende neurologen geweest. Maar die konden helaad niet helpen. Mijn broer is 15 jaar geleden overleden, toen was ik 26 en dat hakte er behoorlijk in. Ik denk dat door stress destijds het bij mij begonnen is. Ik heb er toen zo een 1,5 a 2 jaar last van gehad. Toen is het zo een 2 jaar weg geweest. Blijkbaar weer een stressvolle periode gehad en het was weer terug. Deze periode duurde zo een half jaar tot 3/4 jaar. Waarna het toch weer weg was. Toen heb ik het een jaar of 4 niet gehad. Maar toen was het toch weer terug. Deze keer was het vrij kort. Ik denk een maand of 2. Waarna ik weer 4 jaar vrij was van trillingen. Maar nu heb ik weer zo een maand of 4 a 5 last van. Ik denk ook dat stress bij mij de oorzaak is. Het kan dus ook weggaan. Dat is het bij mij al een paar eerder gebeurd . Hopelijk gebeurd het nu ook weer. Ik vind het fijn dat ik een pagina heb gevonden waar mensen hun ervaringen delen en welke ook up to date is. Succes allemaal en als iemand de sleutel tot succes heeft gevonden dan hoor ik dat graag. Ik denk dat ontspanning hoe lastig dat ook is de klachten kunnen verminderen.

 20. Hallo, mijn naam is Martha, sinds maart dit jaar last van, ik denk, bfs. Ik herken de symptomen die beschreven worden. Ik ben bij de huisarts geweest, die heeft metoprolol voorgeschreven. Heeft iemand hier ervaring mee?
  Wat ik ook wil vragen: hoe kunnen jullie in slaap vallen? Ik lig nachten wakker.
  Groetjes Martha

  • Hoi Martha, ik heb daar geen ervaring mee, dat medicijn. Ben benieuwd of het iets doet voor jou. Ik heb in het begin ook wel wakker gelegen ervan, maar inmiddels ben ik 6 jaar verder en let ik er niet meer op. Dat scheelt een hoop. Als je er niet meer zo bewust op let en gewoon lekker tv gaat kijken ofzo, dan val ik in elk geval gewoon in slaap.

  • Hoi Martha,

   ik heb eigenlijk nooit problemen gehad met in slaap te komen. Wel waren dat de momenten dat ik in het begin het angstigst was, omdat je dan juist alles verneemt. Als ik slaap echter niet.. wat de metoprolol betreft; ik slik deze voor mijn hoge bloeddruk, al 5 jaar. De klachten zijn bij mij begin dit jaar ontstaan. Ik verwacht dus niet dat het wat helpt.. en ik ben geen voorstander van medicatie.. maar dat is aan jou natuurlijk. Stekte ermee!

 21. Beste Martha, mindfulness oefeningen kunnen je helpen te ontspannen voor het slapen gaan. Een goeie oefening vind ik van Esther Coumans Bodyscan. Je moet er proberen volledig voor te gaan. Dan merk je dat je na een paar keer de oefening gedaan te hebben jezelf steeds makkelijker en sneller kan ontspannen. Ik merk zelf dat de trillingen dan minder worden al dan niet weg gaan. Succes

 22. Beste Martha, jouw medicijn gebruik ik niet maar wel propranolol 80 mg retard.
  Voor mij werkt het super, de spierkrampen zijn weg, en overdag zijn de trillingen nagenoeg onderdrukt.
  Ik merk wel dat als het uitgewerkt is de trillingen weer behoorlijk terugkomen. Het medicijn verlaagd je hartslag en bloeddruk wat indirect gevolgen heeft voor de trillingen om dat je een soort innerlijke rust krijgt.
  Maar als je baad hebt bij Mindfulness oefeningen moet je dat zeker doen altijd beter als een pilletje.

 23. Dag Judith

  Ondertussen heb ik er ook iets meer dan een jaar last van. Over het ganse lichaam. Afhankelijk van de dag verplaatst de hotspot zich wat. In de onderbenen is het altijd aanwezig. De angst is ondertussen gaan liggen en ik heb er vrede mee. Wel maak ik me soms zorgen voor het “wat als” verhaal. Wat als de fasciculaties plots erger zouden worden. Ik heb schrik dat er geen middel bestaat om dan te helpen. Hoe gaan jullie hiermee om?

 24. Herkenbare verhalen, heb er nu als nasleep van een burn out ook al ca. 1,5 jaar last van.
  Ben nu begonnen met vitamine E (natuurlijke vorm), benieuwd of dat gaat helpen.

 25. Hoi ik schrijf voor mijn man hij heeft de diagnose Benigne fasciculatiesyndroom nu zo kleine 2 jaar en hij heeft hele dagen door krampen ook in de nacht wat in houd slecht slapen over vermoeid. Nu zijn we zo ver dat een 8 urige werk week er niet meer in zit door vermoeidheid.
  De arts adviseerde minder te gaan werken zo dat er wat meer rust en ontspanning komt in ons leven. Maar dat is moeilijk voor een man die graag 40 uur werkt in de week. Mijn man slikt Carbansapine2x200 mg tegen de spier spanningen en zo nu en dan Rivotril om keer goed tekunnen door slapen aangezien hij heel de nacht door elke keer wakker word van krampen .
  Ik zou graag met lotgenoten in contackt komen om te praten over hoe hun er mee om gaan en er mee leven.

  • Hoi Sarah, wat vervelend. Die angst is zo naar he. Ik snap het heel goed. Met mij gaat het nog steeds hetzelfde.

 26. Bij mij is sinds kort ook bfs geconstateerd.
  Maar wat nieuw voor mij is, is dat het lijkt alsof er iets trilt in mijn tong (op dit moment bovenop).
  Herkennen jullie dat ook?

 27. Ik heb daar ook last van, ben er heel erg bang van geweest. Het is een half jaar geleden begonnen, stress maakt het veel erger. Nu heb ik het af en toe een aantal dagen achter elkaar, meestal als ik me ergens druk over maak of heb gemaakt, en dan is het weer een tijdje weg. Ik ben nu niet meer zo bang (soms nog wel hoor, als het langer dan een week duurt), want er is in dat half jaar niets verandert, er zijn geen verschijnselen bij gekomen. Dus probeer ik er niet teveel op te letten als het weer begint. Hoe beter ik het kan negeren hoe sneller het weer weggaat, al duurt dat minimaal 2 dagen.
  Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen geruststellen, veel sterkte!

 28. Veel verhalen komen bekend voor!

  Sinds vorige maand benigne spierkramp-fasciculatie syndroom (?BFS) geconstateerd (ik had er nog nooit van gehoord) door de neuroloog, na rontgenonderzoek, kuitscan, vaatonderzoek, mri scan en EMG, daar ik sinds juli last had van krampen met normaal wandelen in mijn kuiten, die soms ook gepaard gingen met spierverrekkingen bij de minst geringste beweging, in rust heb ik ook tintelingen in alleen mijn linkervoorkant van mijn bovenbeen?
  Waarom alleen daar?

  Van de neuroloog het medicijn clonazepam sandoz 0,5 mg gehad,en hier moest ik maar even meegaan experimenten ( voor 30 dagen),gaat deze niet werken dan is er een andere optie en dat is naxopren, het experimenten is omdat er geen echte medicijnen voor zijn en deze toch regelmatig werken. Vanaf morgen heb ik voor 90 dagen Rivotril. Ik gebruik ze alleen overdag want ‘s nachts heb ik nergens last van en slaap als een roos. Ze kunnen verslavend werken of je kunt er slaperig van worden, ik heb gelukkig nog geen enkele van deze bijwerkingen gehad. Ik heb wel het idee dat het iets werkt, maar of het nu psychisch is of echt ???

  Ook slik ik iedere dag magnesium malaat (vloeibaar) en vitamine E (671 mg? hoge dosis), de vitamine E pillen zijn nu op en ga nu even experimenteren met Vitamine B12 hoge dosis.

  Ik was een sporter (o.a. 2 marathons gelopen, 35 jaar op redelijk niveau gevoetbald), de laatste jaren i.o.m. fysiotherapeut, 3x per week een half uur hardlopen in een ontspannen tempo. Dit wil ik weer, dat is mijn doel, relaxed lopen, zonder constant na te denken of het weer fout gaat.

  Voor de 3e keer begonnen met een soort warming-up van 15 min. met max. 150 m achter elkaar lopen (pff) in een zeer laag tempo (ca. 6 km per uur), de rest bestaat uit veel losgooien, rekken van de kuitspieren en squads voor de bovenbenen en dan om de dag, dus minstens 1 dag rust tussendoor. Zit momenteel op een fysiotherapeut te wachten, maar in deze tijd kan dat nog wel even duren, deze moet mij gaan begeleiden in het opstarten van trainingen.

  Heeft iemand nog tips of ervaringen om van de spierkramp af te komen of te verlichten, dmv eetpatroon, voedingssupplementen of evt. medicijnen, rekoefeningen ect.

  • Hallo Casper,
   Ik heb nu sinds 2 dagen het medicijn Inhibin wat specifiek voor krampen (nachtelijke) is. Dit moet 2 weken genomen worden om te kijken of het werkt en ik merk wel dat mijn krampen afgenomen zijn. Het werkt niet voor de trillingen.
   Ik heb nog van niemand gelezen dat dit medicijn gebruikt word

  • Inderdaad, eigenlijk kan het in elke spier zitten. Ik vind het in mijn gezicht het meest vervelend. Bij m’n ogen, mond of neus. Ook voel ik ze soms in mijn tong.
   Ik heb het nu meer dan een jaar, en ik ben er aan gewend geraakt. Maar ik blijf het, als ik er wel over nadenk, gek vinden en soms ook wel vervelend.
   Deze blog en de reacties hebben mij een stuk geholpen.
   Sterkte!

 29. Hoi Ester

  Absoluut.
  Het belangrijkste en moeilijkste met BFS vind ik is accepteren dat werkelijk elke spier gek kan doen. Samentrekken, kloppen, verkrampen, …
  Wat bij mij het beste helpt is mijn spieren in conditie houden door sport. Dan verkrampen ze niet zo snel.
  Daarnaast genoeg ontspannen en voor je lichaam zorgen!

 30. Ik heb nu zo’n 3 maanden last van een trillend ooglid. Altijd hetzelfde ooglid. Ben onder behandeling voor hypochondrie bij een psycholoog. Vandaag bij de huisarts geweest die heeft mij doorgestuurd naar een neuroloog. Ik wilde dat ook graag maar nu ik een verwijzing heb ben ik zooo bang. Die angst is zo vreselijk. Ik heb vooral last bij zon en wind en zodra ik wil gaan slapen en mijn ogen dicht heb. Het is om gek van te worden en het maakt mij zo bang.

 31. Hoi allemaal,
  Wat fijn zoveel herkenbare reacties. Ik heb deze klachten sinds een jaar of 20. Toen 2 jaar lang heel heftig (gelijk ook rond de tijd van de gekke koeien ziekte, die kende kregen ook spierspasmen). Toen is het jaten weggeweest, op korte periodes na. Nu ben ik 49 en in ene is het er weer sinds vorige week. Ook al weet ik dat het niets is, toch maak ik me zorgen.
  Heeft iemand ooit te horen gekregen dat chronische hyperventilatie ook een oorzaak kan zijn?

  • Hoi Miriyam, Ik denk zeker dat dat er mee te maken heeft, ik heb nl. ook chronische hyperventilatie en BFS.

 32. Hoi Miriyam,

  Laatst keek ik een documentaire over Wim Hoff, ook bekend als ‘the Iceman’. Hij ontwikkelde een methode waardoor mensen beter bestand zijn tegen koude en hiermee kun je ook virus-infecties beter buiten de deur houden. Onder andere door een bepaalde ademhalingstechniek. Hij noemde ook inderdaad spiertrillingen als oorzaak van chronische hyperventilatie. Ik had toen al ongeveer een jaar klachten en had deze link niet gehoord / gelegd. Maar toen viel er wel een kwartje, want ik weet haast wel zeker dat ik last heb van chronische hyperventilatie. Nu moet ik er alleen nog mee aan de slag.. lastig. Voel me altijd wel wat gestresst.

 33. Ik heb al jaren last van trillende oogleden. Met erge en minder erge periodes, daarom duurde het 4 jaar voordat ik er eindelijk eens mee naar de dokter ging. Die heeft me naar de neuroloog gestuurd en die wist eigenlijk niet wat hij eraan moest doen. Hij heeft toen een soort medicijnenroulette gespeeld: probeer dit eens. Hielp niet. Probeer dat eens. Hielp ook niet. Uiteindelijk hielp een middel wat ook bij Parkinson wordt gebruikt. Toen heb ik 6 jaar geen last gehad van de trillingen. Maar sinds 2 jaar is het weer terug. Die Parkinson pillen hielpen nu geen reet. Dus vraag me af of ze toen wél hebben geholpen of dat het toen toevallig spontaan is opgehouden. Met mijn oogleden gaat het op dit moment wel goed, maar sinds 2 maanden heb ik nu fasciculaties in beide voeten. Begon zomaar spontaan. Voor mijn gevoel heeft het niks met stress te maken. Toen het na 2 dagen niet stopte heb ik geloof ik wel een paniekaanval gehad, want ik wist gewoon dat het niet iets was wat snel op zou houden. Ik heb van de huisarts Amitriptiline gehad voor een maandje. Dat leek iets te helpen, maar weg was het niet. Ik wil terug naar de neuroloog. Ik wil een echte diagnose.

 34. BFS moet niet per sé iets met stress te maken hebben.
  Als ik de periode optel kom ik uit op meer dan 12 jaar dat je al trillingen hebt?
  Ik denk dat dat voor een neuroloog snel een teken zal zijn dat er niets ergs aan de hand is.
  Ikzelf heb het ook veel in mijn voeten en tenen. Alsof er een gsm licht te trillen tegen je voetzool…

  Als je er zo onzeker over bent ga dan opnieuw langs bij de neuroloog; neem desnoods een andere neuroloog om een tweede opinie te hebben!

  Ik zie mijn BFS als Tinitus; vervelend, maar niet schadelijk. Daar leren ze je ook van het te negeren.

 35. Hallo, ik heb ook mij hele leven last van spiertrekkingen. Maar momenteel is het opstaan met en slapen met spiertrekkingen over gehele lichaam. Met name kuiten armen buik voeten soms tong en rug. Daasnaast hartoverslagen duizelig en energieloos. Heb ook hele fijne trillingen erbij als ik sta en bv telefoon vasthou. Al ooit eens bij neuroloog geweest maar was niets toen. Nu toch weer angst. Ben een lopende flipperkast.
  Hart onderzocht en recent Bodyscan en uitgebreid bloedonderzoek. Los van overslagen is alles ok. Heeft iemand een vergelijking en mogelijke oplossing. Ik kan niet normaal functioneren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here