Boeken voor kinderen over scheiden

echtscheiding kindHoe verdrietig ook, ieder jaar gaan er weer een heleboel stellen uit elkaar. Het schijnt dat januari zelfs de maand is waarin de meeste scheidingen worden aangekondigd en ook het meest gezocht wordt naar informatie over scheiden. Als mensen besluiten uit elkaar te gaan, is er vaak al veel aan vooraf gegaan. Het is voor alle partijen ingrijpend, maar het is het meest ingrijpend voor kinderen. Om kinderen te helpen dit verdriet te verwerken, heb ik een aantal boeken voor kinderen over scheiden gevonden die ze kunnen helpen in dit proces.

Lees ook: Gescheiden? Dan is dit schrift goed voor je kind
Lees ook: Zo voorkom je een vechtscheiding

Boeken voor kinderen over scheiden

Hoe kinderen omgaan met een echtscheiding is heel verschillend. Het ene kind huilt en praat er over, het andere kind hult zich in stijlzwijgen. Sommige kinderen gaan er heel goed mee om en zijn flexibel genoeg om zich aan te passen. Andere kinderen worden heel dwars en tegendraads. Het ene kind uit zich op school, het andere kind juist thuis. Als je aan een kind niks merkt, wil dat niet per se zeggen dat er ook geen problemen zijn. Kinderen willen hun ouders soms niet belasten met hun verdriet, als ze zien dat hun papa of mama verdriet heeft. Het lezen van boeken voor kinderen over scheiden kan helpend zijn in het proces. Het kan een gesprek op gang brengen, kinderen kunnen zich gesteund of gehoord voelen en het helpt ze bij de verwerking. In deze blog maarliefst 32 boeken voor kinderen over scheiden, voor kinderen in verschillende leeftijden.

Voorleesboeken over scheiden voor peuters en kleuters

Voor kleuters en peuters is “scheiden” of “uit elkaar gaan” nog best lastig. Ruzies en stemmingen krijgen ze wel mee, maar het echt snappen doen ze vaak nog niet. Wel merken ze dat papa of mama in een ander huis gaan wonen en ze niet meer samen zijn. Boekjes voor deze leeftijd richten zich vooral op herkenning.

Sloompje slak, het gebroken huis

Dit boek gaat over Sloompje slak, die op een ochtend wakker wordt en ziet dat haar huisje stuk is. Ze probeert het te lijmen, maar dan gaat het weer stuk. Ze is verdrietig dat er dingen gaan veranderen. Dit boek heeft 96 pagina’s en is dus geen prentenboek over scheiden dat je zo even uitleest op een middag. Je kunt elke dag een stukje voorlezen. Het geeft stof voor een gesprek, zodat een kind zich kan uiten. Emoties zoals verdriet, angst, boosheid horen erbij en mogen er zijn. Je kunt zelfs fysiek pijn krijgen van alles dat anders wordt. Een waardevol boeken voor jonge kinderen die met een echtscheidingssituatie te maken krijgen. Er zit ook een werkboek bij met emotiekaarten. Geschikt voor op school.

sloompje slak het gebroken huis

Thuis bij allebei

Het boek Thuis bij allebei is geschreven door een ervaringsdeskundige, de schrijver is zelf co-ouder en miste destijds zo’n boek om voor te lezen aan zijn kind. Het zou erg geholpen hebben om de situatie te verduidelijken, dus daarom heeft hij dit boek geschreven. Het behandeld de “waarom” vraag, maar ook de vraag of papa en mama nog wel van hun kind houden nu ze uit elkaar zijn. Vragen waar kinderen op die leeftijd mee worstelen. Dit boek is het meest geschikt voor ouders die goed met elkaar omgaan. Is dat niet het geval, dan is dit boek niet passend.

Thuis bij allebei

We zullen er altijd voor je zijn

Een ander boek dat echtscheiding bespreekbaar maakt voor je kind is “We zullen er altijd voor je zijn” In dit boek maken de ouders van Sam steeds ruzie en ze besluiten uit elkaar te gaan. Dat is voor iedereen enorm wennen, maar langzaamaan worden er ook positieve veranderingen duidelijk. Ook dit boek is het meest passend bij scheidingen die in redelijke harmonie verlopen.

Boeken voor kinderen over scheiden We zullen er altijd voor je zijn

Niet meer samen

Niet meer samen is een prentenboek dat gaat over een broer en zus waarvan de ouders gaat scheiden. God wordt in dit prentenboek betrokken, dus het is geschikt voor gelovige kinderen en hun ouders. Het boek laat zien dat twee kinderen verschillende gevoelens en vragen kunnen hebben, die er allemaal mogen zijn en besproken kunnen worden.

niet meer samen

Ik woon in twee huizen

Het boekje Ik woon in twee huizen is geschreven vanuit het perspectief van de kleine Nina. Zij vertelt hoe het er aan toe gaat als je ouders gescheiden zijn en je dus in twee huizen woont. Een goed verhaaltje om voor te lezen als ouders weten dat ze uit elkaar gaan, maar het nog niet zover is. Met dit boekje kun je goed uitleggen wat er staat te gebeuren de komende tijd en hoe de situatie er uit zal komen te zien.

ik woon in twee huizen

Boeken over scheiden voor kinderen van 6- 12 jaar

Als kinderen wat ouder zijn, beginnen ze beter te beseffen wat scheiden inhoudt. Dat brengt ook weer andere gevoelens en vragen met zich mee. Daarom heb ik in deze blog de boeken voor 6-12 jarigen apart vermeld. Zo kun je snel in de juiste leeftijdscategorie zoeken naar een boek dat voor jouw kind het meest geschikt is.

Kom je mee?

Sjoerd Kuyper vertelt in Kom je mee over Nesta en zijn kat Bardo. De ouders van Nesta zijn gescheiden, en dat brengt nogal wat onhandigheden met zich mee. Nesta mist bijvoorbeeld zijn kast heel erg, die mag nooit mee naar zijn papa. Doordat het verhaal zich focussed op de kat, lijkt de scheiding bijzaak, terwijl het er toch heel erg over gaat. De tekeningen zijn kleurrijk en bijzonder. Het boek brengt mooi in beeld wat de consequenties zijn van een scheiding voor een kind.

Kom je mee boeken over scheiding

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #305
Volgend artikelOnline leuke kerstballen kopen
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in