De mooiste vloeren voor een landelijke interieur

Een landelijk interieur wordt nog altijd veel gekozen als stijl voor een woning of bedrijfspand. Bij een landelijk interieur wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Een interieur kan extreem landelijk zijn of een combinatie zijn van landelijke en moderne elementen. Denk aan de (strakke) zwarte stalen deuren die we veel zien in landelijke interieurs. De eerste stap bij de inrichting van een landelijke woonstijl is het uitkiezen van de vloer. Het is een vast element in huis wat de kapstok vormt voor de verdere inrichting. Bij het creëren van een landelijke stijl wordt snel gedacht aan een houten vloer, maar het aanbod is vele malen groter. Een mooi alternatief is bijvoorbeeld een stenen vloer. Het aanbod hierin is zeer divers en veel vloeren sluiten perfect aan op een landelijke woonstijl. Welke landelijke vloeren zijn er en wat sluit het beste aan op mijn wensen? In deze blog helpen we je op weg!

Welke landelijke tegels zijn er te krijgen?

Een landelijke vloertegel is een breed begrip, er zijn namelijk diverse soorten tegels die allemaal perfect passen in een landelijk interieur. Grofweg kunnen we de tegels opdelen in twee categorieën: natuursteen vloertegels en keramische vloertegels.

  • Landelijke natuursteen vloeren
    Natuursteen vloertegels worden al eeuwenlang toegepast in woonhuizen en bedrijfspanden vanwege de authentieke uitstraling. Zoals de naam ook aangeeft betreft het een natuur product. Geen enkele natuursteen tegel is hetzelfde en dat maakt het zo’n mooi product. Vooral in een landelijk interieur zijn deze kleurverschillen en oneffenheden prachtig. Niet elke natuursteen tegel is per definitie te gebruiken in een landelijk interieur. Marmer, graniet en basalt tegels worden bijvoorbeeld eerder toegepast in een moderne woonstijl. Natuursteensoorten die wel worden gezien als landelijk: hardsteen, leisteen, travertin en Franse kalkstenen. Wat maakt deze tegels dan zo landelijk? Vaak zijn het de grove structuren en kleurnuances in het gesteente. Een goed voorbeeld is de Vietnamese Hardsteen tegel met zijn getrommelde randen. Deze bewerking past perfect in een landelijk interieur. Dit geldt ook voor veel leisteensoorten, zoals de Castle stones (ook kasteelvloeren genoemd). De tegels hebben een grove structuur en getrommelde randen. Deze eigenschappen zijn ook zichtbaar bij travertin tegels en de exclusieve Franse Bourgondische dallen. Leisteen tegels hebben een gelaagde structuur en soms ook getrommelde randen. De tegel heeft geen bewerking ondergaan en heeft een natuurlijk slijtoppervlak. Dit maakt de tegel ook uitermate geschikt voor het creëren van een landelijk interieur. Voor alle natuursteen tegels geldt dat ze gevoelig zijn voor krassen, vlekken en zuurhoudende middelen. De oneffenheden die in de loop der jaren ontstaan zorgen voor een karakteristieke uitstraling, maar kunnen ook als negatief ervaren worden. Ben je op zoek naar een product wat zijn oorspronkelijke uitstraling behoud, dan is een keramische tegel een goed alternatief. 

  • Landelijke keramische vloeren

Het aanbod keramische vloertegels is ontzettend groot, maar er is ook veel verschil in kwaliteit. Deze kwaliteit is vaak zichtbaar in de print en structuur van de tegel. Een keramische vloertegel is machinaal vervaardigd en voorzien van een print die is ontworpen en geprint op een keramiek tegel. Een kwalitatief hoogwaardige keramische tegel heeft een scherpe print en vaak modules waarin meerdere prints zijn opgenomen. Op deze manier wordt een natuursteen vloer met nuances nagebootst. Ook heeft een keramische tegel met een hoge kwaliteit een zichtbare en voelbare structuur of soms zelfs getrommelde randen. Al deze elementen worden toegepast om een keramische tegel een landelijke uitstraling te geven. Veel inspiratie wordt gehaald uit het aanbod in natuursteen. Zo is er een groot aanbod in keramische tegels met een natuursteen look: leisteen look, hardsteen look, travertin look, etc. Ook de warme uitstraling van hout wordt in de keramiek perfect nagebootst. Het aanbod keramische houtlook tegels is ontzettend groot. De tegels zijn verkrijgbaar in alle denkbare houtkleuren en combinaties. De tegels hebben een structuur die voelbaar is en ze hebben de vorm van een houten plank. Het grote voordeel van een houtlook tegel, ten opzichte van echt hout, is het onderhoudsgemak. Een houtlook tegel hoeft niet jaarlijks behandeld te worden en is niet gevoelig voor krassen, vlekken en zuurhoudende middelen. Ook kan een houtlook tegel in diverse motieven gelegd worden, denk aan het visgraatmotief wat momenteel erg populair is.

Welke landelijke tegel past bij?

Elke tegel heeft zijn specifieke eigenschappen. In hoeverre dit voordelig of nadelig is, is lastig te zeggen voor een ander. Het is belangrijk om vooraf goed te bedenken of je het storend vindt dat een vloer van uiterlijk veranderd. Stoor jij je snel aan kleine oneffenheden en imperfecties, maar ben je toch gecharmeerd van een landelijke uitstraling? Ga dan voor een keramische tegel met een natuursteen look of landelijke uitstraling. Ben je juist op zoek naar een karakteristiek product en vind jij de oneffenheden die ontstaan juist prachtig? Dan is een natuursteen vloer een prachtig product. Geen enkele tegel is namelijk hetzelfde en de vloer blijft door de jaren heen veranderen.

 

 

Vorig artikelCadeautips voor mannen in december 2018
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #205
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in