De Zwarte Pieten kwestie, wat wordt nu het verhaal?

Zwarte pietWe kunnen er niet meer omheen, met Sinterklaas in aantocht laait de Zwarte Pieten kwestie weer op. Ik hoor om mij heen allerlei voors en tegens. Mensen die zich er tegen verzetten, en mensen die de regenboogpietenn omarmen. Ook bedrijven spelen er slim op in, om zo publiciteit te vergaren. Positief of negatief, het zorgt in ieder geval weer voor een buzz waardoor je merk verspreid wordt.

Wat vind ik er nu eigenlijk zelf van? Verschillende gedachten vliegen door mijn hoofd. Ik ben een gewoontedier. Ik kan best wel omgaan met veranderingen, want aan sleur heb ik een broertje dood, maar tradities houd ik in ere. Zo half Nederland. Nooit, werkelijk nooit, was er in mijn hoofd de vergelijking tussen iemand met een andere huidskleur dan ik en Zwarte Piet. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat andere mensen dat ook niet zullen hebben. Ik respecteer de mening van anderen. Maar dat die mening nu ook mij (en mijn kinderen) wordt opgelegd, daar heb ik wel moeite mee.

Ik denk niet, dat wanneer de Pieten ineens alle kleuren van de regenboog krijgen, het feest er minder om is. Het kindje in mijn buik weet straks niet beter en ook Lenthe van twee is de plotselinge verandering volgend jaar weer vergeten. Wat oudere kinderen, die nog wel geloven, zullen het misschien een beetje gek vinden, maar creatief als we zijn als Hollanders geven we een leuke draai aan het verhaal en wordt het vanzelf normaal. Maar een gezamenlijk verhaal, dat mis ik dus!

Dat fijne kinderfeest gaat nu bijna ten onder aan deze discussie. Mijn dochter van 7 krijgt er toch al dingen van mee. Ze stelt vragen. En ik kan niet anders dan het uitleggen. Met het gevoel dat het sprookje voor haar als een zeepbel uit elkaar spat. Desondanks pakt ze het goed op. De Burgemeester van Gouda heeft Kaas- en Stroopwafelpieten verzonnen. En zo worstelt iedereen met het “verhaal”.

Wat is eigenlijk de mening van de Hip & Hot lezer over deze kwestie? Hoe ga jij er als ouder mee om, tegenover je kinderen? Wat wordt jouw verhaal?

Kunnen we niet een heel creatief verhaal verzinnen? Eentje die we naar Dieuwertje Blok kunnen sturen, die een buzz veroorzaakt in Nederland en voor eens en altijd korte metten maakt met dit probleem? Zodat het Sinterklaasfeest voor onze kinderen in dezelfde sfeer blijft bestaan? Denk jij mee?

Vul jouw verhaal in via onderstaand winactieformulier. De beste drie verhalen beloon ik met een sinterklaaspakket èn zal ik insturen naar het Sinterklaasjournaal, wie weet kunnen ze er iets mee!

  Winactie formulier

  Voor een snelle afhandeling vragen we je je adres in te vullen.
  Naam (verplicht)

  Adres

  Postcode

  Woonplaats

  E-mail (verplicht)

  Naam van de actie (verplicht)


  Jouw antwoord (verplicht)

  Hoe heb je ons gevonden?

  Wil je onze nieuwsbrief met extra kortingen en winacties ontvangen? (maximaal 2x per maand)

  JaNeeIk ontvang hem al

  Ik ga akkoord met de voorwaarden (verplicht).
  Ik heb kennis genomen van de privacyverklaring (verplicht).

  Nieuwsgierig naar de mening van anderen? Het NRC schreef er al over, en ook zangeres Anouk stak haar mening niet onder stoelen of banken. De Volkskrant nam tevens een duidelijke stelling in.

  Sinterklaas en zwarte piet

  Vorig artikelWat gaat op je verlanglijst als je zwanger bent?
  Volgend artikelTips & trics voor moeilijke eters
  Judith van Wijk
  Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in