Healthy Feelgoodfood voor Blue Monday

SmoothieDe meest deprimerende dag van het jaar. Alleen doordat het de naam heeft, worden volgens mij mensen al depressief op deze dag. Het is niet nodig om in een dip te zitten. Met deze gezonde snacks en feelgoodfood kom jij je dag door. En nee, dat gaat niet op je heupen zitten…

Een van de beste manieren om jezelf op te vrolijken is met eten. Comfortfood. Grijp nu niet direct naar de chocolade, taarten en koekjes, maar check deze tips eens. Maak van deze donkere dag een vrolijke dag met heerlijke hapjes en ingrediënten waar je je niet schuldig over hoeft te voelen.

 1. Kippensoep

Op nummer 1 staat zeker kippensoep en dan vooral die van je moeder of je oma. Weet je nog dat zij zo’n kopje soep kwam brengen als je ziek was? Het ultieme comfortfood. Vol kip (proteïne) en groenten (vitaminen en mineralen). Als je wat mindert met de vermicelli is dit een ideale lunch voor de blue Monday.

2. Blauwe bessen

Blauwe bessen zijn rijk aan antioxidanten, een boost voor je immuunsysteem. Begin hier de dag mee. Doe ze bijvoorbeeld op een havermout-banaanpannenkoek. Dit maak je door 2 bananen te prakken, daar 100 gram havermout bij te doen, 2 eieren, 50 gram zelfrijzend bakmeel en (soya)melk. Ik bak het altijd in de zonnebloemolie.

3. Vette vis

Dit is niet voor iedereen weggelegd. Maar makreel en haring bevatten bijvoorbeeld eicosapentaeen en docosahexaeen, omega 3-vetsoorten. Die schijnen je humeur te verbeteren volgens onderzoekers aan de University of Pittsburgh.

4. Eieren

Eieren zitten vol eiwitten en het eigeel is minder slecht dan je denkt. Je kunt hier een lekkere snack van maken door de eieren hard te koken, het eigeel er uit te halen (of te laten zitten) en daar een kloddertje pindakaas overheen te doen. Klinkt gek, maar is heel lekker.

Eieren appels en pindakaas

5. noten

De Spanjaarden onderzochten het effect van walnoten, hazelnoten en amandelen op je humeur. Wat blijkt? Eet je iedere dag 30 gram hiervan dan maak je meer van het gelukshormoon serotonine aan. Kies wel voor de ongezouten variant. Lekker uit het vuistje. Weet je wat ook lekker is, stukjes appel met pindakaas!

6. Chocolade

    Kies wel voor de meest pure chocolade, zodat het healthy blijft. In dit pure stukje genot zitten die endorfinen vrijmaken in de hersenen.

7. Grapefruit

    Ook dit is een goede boost voor je immuunsysteem, heeft antiseptische eigenschappen, geneest wonden en is antibacterieel. Maak er een lekkere smoothie van met aardbeien en spinazie. Nog meer van die weldoeners.

8. Gember

   Stimuleert het immuunsysteem en de circulatie. Verder zit het vol met B1, B2, B6 en vitamine C, natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Tip: snijd het in kleine stukjes en maak er thee van. Ook fijn als er een griepje onderweg is.

Gember9. Aardbeien

Weinig calorieën en vol met vitamine C. Foliumzuur (goed voor zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden), kalium (voor een goede bloeddruk). Tip: combineer nummer 6 met aardbeien. Laat de chocolade smelten, rol de aardbei erdoor en je hebt een heerlijke healthy snack.

Aardbeien10. Bananen

Een goede energiebron die ontspannend werkt. Vitamine B6 let op je hormonen en zorgt voor een goed humeur. Dit is een goede basis voor een mugcake. Een aardbei prakken, aardbeien toevoegen, wat haver en een ei, even in de magnetron en je hebt een heerlijk ontbijt of snack.

Aardbei mugcake

Waar je op dagen als dit voornamelijk op moet letten, is dat je bepaalde voedingsstoffen niet te veel gaat eten. Je lichaam schreeuwt er misschien om, maar je hebt het eigenlijk niet nodig. Zoals veel suikers en cafeïne. Je krijgt even een energieboost, maar je zult daarna in een dip belanden. Sla het ontbijt niet over. Dit gaat anders ten koste van je energie en concentratievermogen. En sommige mensen (ik ben daar een van) worden chagrijnig als ze niet eten. Proteïnen verbeteren je prestaties en laten je prettiger en energieker voelen. Ben je onrustig, slecht gehumeurd en prikkelbaar? Dan zou je een magnesiumtekort kunnen hebben.

Heel veel succes en sterkte vandaag!

Vorig artikelLichttherapie voor donkere dagen
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #52
Barbara Schriek
De passie van Barbara Schriek is schrijven. Zij schrijft voor Hip & Hot over uiteenlopende onderwerpen. Daarnaast fotografeert ze. Ze is afgestudeerd aan de School voor Journalistiek, volgt daarnaast workshops, lezingen en masterclasses en schrijft verhalen. Meer informatie over Barbara vind je op haar website Writing Artist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in