Recept: snelle prei-mosterdsoep

Snel iets op tafel zetten wat èn gezond is, èn lekker, ook voor de kinderen, dat blijft een uitdaging. Zeker als je niet elke dag hetzelfde wil eten en wil variëren in groente. Ik hou van koken en ik vind het leuk om wat te experimenteren. Vaak neem ik een basisrecept als uitgangspunt en ga ik er zelf een beetje aan schaven om het helemaal naar mijn wensen te krijgen. Het resultaat kan verrassend zijn. Ik hou niet van ingewikkelde poespas, maar wel van gezond en caloriearm. Daarom vandaag dit recept: snelle prei-mosterdsoep.

Recept: snelle prei-mosterdsoep

Prei is eigenlijk best een ondergewaardeerde groente. Ik wist ook nooit zo goed wat ik er van moest maken, want de kinderen vinden het meestal vies. Tot ik besloot om er een keer soep van te maken. Tot mijn verbazing vonden ze het allemaal lekker! Ik heb wel verzwegen dat er mosterd in ging trouwens, want dat is hier normaal gezien een no go. Toen ik het achteraf vertelde deed niemand er moeilijk over. Prei zit vol vezels en bevat bovendien weinig calorieën.

Wat heb je nodig

De ingrediënten lijst is simpel. Je hebt namelijk echt niet veel nodig, daarom is het ook zo’n makkelijk recept. Zelf gooi ik er vaak nog een scheut witte port doorheen, maar dat kun je ook weglaten. Met kinderen misschien sowieso beter. Voor ongeveer 2 a 3 personen heb je nodig:

  • 1 prei
  • 500 ml groentebouillon
  • 1 theelepel mosterd naar keuze (ik neem meestal fijne mosterd)
  • flinke scheut room
  • staafmixer

Zo maak je het

Zoals gezegd is dit een heel eenvoudig recept. Je bent dan ook in een paar minuten klaar. Was de prei en snij in ringen. Bak ze in een hoge pan in een beetje olijfolie. Blijf roeren tot ze een beetje beginnen te verkleuren. Maak intussen de groentebouillon van kokend water een 1 bouillonblokje. Giet de bouillon erbij. Voeg 1 theelepel mosterd toe. Doe de scheut room erbij. Pureer met de staafmixer tot het een gladde massa is. Doe er eventueel nog een scheut witte port in en bak ondertussen broodjes in de oven.

Opdienen van de prei-mosterdsoep

Giet de soep in de kommen. Eventueel kun je garneren met wat bieslook of tuinkers. Als variatie kun je er ook wat gerookte zalm of spekreepjes in doen, maar ik vind deze soep zelf vegetarisch het lekkerst. Zet de soep met de broodjes op tafel. Smakelijk eten! Deze soep is trouwens ook perfect geschikt als voorgerecht bij een etentje.

Gek op soep? Check dan ook mijn recepten voor pompoensoep, kastanjesoep, witlofsoep en linzensoep!

Vorig artikelRecept: Arretjescake
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #187
Judith van Wijk
Vrouw, 41, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here