Thuis Pinksteren vieren met kinderen

Meiboom Ruth Hoosemans
Foto: Ruth Hoosemans

Dit weekend is het Pinksteren. Mijn dochter Sterre vroeg van de week: mama, wat is Pinksteren eigenlijk? Ik moest haar het antwoord schuldig blijven. Ik weet het tot Hemelvaart, en dat houdt mijn kennis over het Christelijke geloof wel zo’n beetje op. Gelukkig hebben we internet.

Wat is Pinksteren?

Even googlen leerde me, dat de Christenen vieren de uitstorting of neerdaling van de Heilige Geest over de Apostelen. Het wordt ook gezien als het begin van de Christelijke kerk. Een vereniging met God. Er waren vlammen boven het hoofd van de gelovigen en plots kregen ze 3000 volgelingen. Dit werd groots gevierd, vandaar 2 Pinksterdagen (vroeger zelfs 3). Pinksteren is afgeleid van het woord Pentekostè, wat 50 betekent. Het is namelijk altijd de 50e dag na Pasen.

Op de Vrije School vieren ze de feesten via de weg van de natuur. Zo is Pasen het moment dat het nieuwe leven in de natuur ontspringt, Hemelvaart het moment dat de natuur zich opricht met nieuwe bloemen en bloemknoppen en met Pinksteren is er vruchtzetting, zodat het leven door kan gaan.

Meifeest

Dit meifeest wordt gevierd met de meiboom, vaak op het midden van het schoolplein. De kinderen gaan in het wit naar school en er wordt meestal een bruid en bruidegom gekozen, die ook als zodanig worden aangekleed. Dit bruidspaar staat symbool voor de aarde die zich als bruid versierd en het leven voortzet. Nieuwe bloei- en groeikracht voor de natuur.

Op de meiboom zit een witte duif, die symbool staat voor de het wijzen van de weg als je het niet meer weet. Zo zie je dat ook in veel sprookjes of bijvoorbeeld bij ganzenbord. Aan de meiboom hangen gekleurde linten, vaak van crêpe-papier. De oudere kinderen staan in een kring rond de meiboom en dansen rond. Met looppatronen vlechten ze de stroken in. De jongere kinderen dansen en doen kringspelletjes. De kinderen hebben versierde bloemenkransen op hun hoofd of hun hoed. Over hun witte kleding hebben ze een gekleurde cape aan, ook gemaakt van crêpe-papier. Vaak is er ook een echte bruidstaart. Fluitekruid wordt gezien als een Pinksterbloem.

Wat kun je er zelf thuis aan doen?

Als je het leuk vindt, kun je natuurlijk met de kinderen in het bos Fluitekruid gaan plukken. Ook is het leuk om bloemenkransen te maken (met madeliefjes, andere bloemen of van vilt), bruidstaart te maken en samen op te eten en wellicht met gekleurde linten door de tuin te dansen. De wij gebruiken daar bijvoorbeeld het speellint van Sarah’s Silks voor. Daarnaast kun je duifjes of andere witte vogels knutselen van papier, of van brood vogels bakken.

speellint zijde

Het is leuk om betekenis te geven aan de (Christelijke) feesten waarop we vrij zijn. We zeggen tegen kinderen: het is Pinksteren dus maandag hoef je niet naar school. Maar wat je dan precies viert en hoe, dat weten veel mensen niet. Daarom vond ik het leuk om hier eens een stukje over te schrijven, zodat je zelf kunt kiezen of je er wel, of niet iets leuks mee gaat doen voor de kinderen!

Laat je het me weten?

Vorig artikelDuurzaam & natuurlijk bij elkaar onder één dak
Volgend artikelDit is de allerbeste kwaliteit babyverzorging
Judith van Wijk
Vrouw, 46, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

1 REACTIE

  1. leuk! Zelf ben ik katholiek opgevoed dus Pinksteren ken ik wel. Maar ik vind zo’n meiboom echt prachtig. En eigenlijk vind ik die tradities veel mooier dan het christelijke pinksteren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in