Wanneer krijg je kind een telefoon-abonnement?

nieuwe iphone13Wanneer krijg je kind een telefoon-abonnement? Dat is een prangende vraag die bij veel ouders gaat spelen zodra een kind een smartphone krijgt. Begin je met prepaid? Of ga je direct voor een abonnement? En wat dan? Er zijn allerlei opties die oa je terug kunt vinden op de website van T-Mobile. Kies je voor een pakket met TV, bellen en internetten? Of ga je juist voor alleen bellen en internet? Wat zijn de kosten, is het echt nodig, wat doen andere ouders? Zoveel vragen. Wij hadden ze ook. In deze blog ga ik vertellen hoe je voor jouw situatie kunt kiezen wat het beste is. 

Wanneer krijg je kind een telefoon-abonnement?

Wij hebben het vrij lang uit kunnen stellen dat Yuren een telefoon kreeg. Pas toen hij naar groep 7 ging zijn we gezwicht. Uit een hele serie iPhone toestellen heeft hij de iPhone XS gekregen. De eerste tijd kon hij deze alleen gebruiken als hij op de wifi zat. Hij had geen nummer en geen 4g. Dit was ook nog niet nodig. Hij ging nog nauwelijks ergens alleen naartoe. Zijn iPhone werd dan ook vooral gebruikt om te gamen of te google. Dit veranderde in groep 8. Toen kwam het wel eens voor dat hij alleen naar een vriendje ging. We vonden het dan prettig als hij bereikbaar was. In het begin regelden we een prepaid kaart, maar al snel gingen we voor een abonnement voor bellen en internet. 

De smartphone op school

De afweging die we maakten was dat hij binnenkort ook naar de middelbare school zou gaan. In de brugklas is de smartphone niet meer weg te denken. Het wordt zelfs door diverse leerkrachten ingezet bij het leren. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld Kahoot om een quiz of enquete te organiseren over de leerstof. Een telefoon wordt dan functioneel gebruikt en daar zijn wij als ouders niet op tegen. Het is handig als hij dan mee kan doen. Daarom besloten we in groep 8 over te stappen op een abonnement. Zo konden we met hem afspreken dat hij ons kon bellen of appen als er iets was of hij ergens alleen naartoe ging. 

Whatsappen met vrienden

Waar het ook praktisch voor bleek dat hij een eigen nummer had: hij kon nu zelf afspreken met vriendjes zonder dat dit via ons als ouders moest. Tikibad met een club kinderen uit zijn klas? Er werd een appgroep aangemaakt en alles werd met elkaar afgestemd. Wij werden als ouders goed op de hoogte gehouden, maar zij regelden het zelf. Een kinderfeestje? Ook dit ging als een tierelier via de app. Natuurlijk waren er ook nadelen. In zo’n appgroep vliegt soms ook wat rottigheid over en weer rond. Het is dus wel belangrijk om met je kind te bespreken om dat met jullie als ouders te delen. Wij namen ook steekproefgewijs zijn telefoon in om te checken wat er besproken werd. Zo konden we bijsturen indien nodig. 

Lege accu

Na verloop van tijd wordt de accu van een smartphone vaak wat slechter. Zeker als je kind zijn telefoon veel gebruikt, kan het zijn dat hij opeens leeg is. Niet handig als hij bereikbaar moet zijn of zijn mobiel nodig heeft voor school. Wij hebben hiervoor een powerbank voor hem aangeschaft. Die heeft hij altijd opgeladen in zijn rugtas zitten, zodat hij zijn telefoon kan opladen indien nodig. 

Waarom een powerbank zo handig is

Groep 8

Wij hebben er dus uiteindelijk voor gekozen om voor een telefoonabonnement en eigen nummer te gaan toen hij in groep 8 was. Zo kon hij laagdrempelig leren hoe het werkte en konden wij hem nog een beetje in de gaten houden en bijsturen. In de brugklas is een mobiele telefoon met 4g eigenlijk wel een must, omdat het vaak in het lesprogramma wordt gebruikt en ze bovendien elke dag allen op pad gaan. Het is dan praktisch als ze bereikbaar zijn. Wij vinden daarom groep 8 of bij de start van de middelbare school het beste moment om te starten met een mobiel abonnement. 

iPhone 6

Vorig artikelBack to school en koken, hoe dan?
Volgend artikelBarranco de Las Vacas, een instagrammable plek op Gran Canaria
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in