17 tips voor een bezoek aan Volendam

Volendam vrouw klederdrachtEigenlijk moet elke Nederlander ooit een keer in Volendam geweest zijn. Je hoort er tenslotte zo vaak iets over, dat het echt leuk is om een keer in dit dorpje te hebben rondgelopen. Ik vind het altijd leuk om wat meer te weten te komen over plaatsen in Nederland, dus ik heb wat van de geschiedenis van Volendam opgezocht. Daarna bezocht ik zelf het plaatsje, toen ik een weekendje in de buurt ging overnachten aan het water. Het was erg koud, maar zeker heel leuk. In Volendam kun je je volledig laten onderdompelen in alles wat met Nederland te maken heeft: klompen, tulpen, vis, kaas, pepernoten, stroopwafels, noem maar op! In deze blog vertel ik alles over een bezoek aan Volendam. Ik vertel iets over de geschiedenis en ik geef 17 tips voor een bezoek aan Volendam. 

Lees ook: Surla Houseboot, idyllisch overnachten aan het water

de dijk volendam

17 tips voor een bezoek aan Volendam

 1. Bezoek de Volendam Markt – Geniet van de traditionele marktkraampjes, ambachtslieden en souvenirs op Volendam Markt.
 2. Geniet van de prachtige architectuur in Volendam – bewonder de 17e en 18e eeuwse gebouwen die het centrum van de stad domineren.
 3. Bezoek het beroemde Volendam Museum – neem een kijkje in het leven van Volendammers uit vroegere tijden.
 4. Proef verse vis bij de viskraam – proef verse vissoorten zoals tongfilet, paling en gerookte zalm. Paling is het traditionele eten van Volendam.
 5. Ontspan in Nationaal Park Weerribben-Wieden – wandel door de prachtige natuur en spot bevers, otters en vogels.
 6. Bewonder (en proef!) alle pepernoten bij de Peppernuts winkel in Volendam
 7. Ribvaren op het Markermeer
 8. Ga zeevissen op de Waddenzee –vang maatjes, tarbot of schar met behulp van gereedschap dat ter plaatse verhuurd wordt.
 9. Neem een boottocht langs de Zuiderzee– geniet van het spectaculaire uitzicht op het meer of vaar naar Marken
 10. Maak een foto in Volendams klederdracht. In de zomer kan dit een uitdaging zijn, want dan is het druk! Veel fotografen zitten op de dijk, je kunt er zo binnenlopen. Een van de bekendste fotografen is Fotograaf Zwarthoed.
 11. Ontbijten of lunchen bij Romy’s Kitchen
 12. Broodje vis eten bij Cafetaria Kippie
 13. Koop kaas bij de Cheese Factory. We mochten allerlei smaken proeven en gingen uiteindelijk naar huis met een heerlijke pestokaas en truffelkaas. 
 14. Eet een stroopwafel bij het Stroopwafelmuseum: Woltje’s Backerij
 15. Bezoek de Wooden Shoe Factory
 16. Doe een escaperoom in Volendam
 17. Bezoek de bierbrouwerij van Volendam

17 tips voor een bezoek aan Volendam

Geschiedenis van Volendam

Een grappig weetje dat ik ontdekte toen ik op zoek ging naar de geschiedenis van Volendam was dat deze plaats vroeger Folle(n)dam heette. Voordat in 1357 de Edammers een korte verbinding groeven tussen het Purmermeer en de Zuiderzee kwam hier de IJe of de E. Vervolgens werd er voor de haven van Edam een dam aangelegd en zo werd de haven dichtgemaakt, vandaar dus Follendam. De haven heette het Oorgat en al snel vestigden zich hier boeren en vissers. Zo ontstond het nieuwe dorp. 

vissersboot volendam

De Pieperrace van Volendam in april

Ieder jaar in april is er de Pieperrace. Dit evenement wordt gehouden ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Het is een zeilwedstrijd voor traditionele zeilschepen, de Volendammer Kwakken (grote botters die alleen in Volendam voorkwamen) Deze traditionele botters uit Volendam brachten aardappelen over vanuit Friesland naar onder andere de Amsterdamse ziekenhuizen. De start en finish vinden plaats in de haven van Volendam. 

klompjes volendam

Volendamse Kermis

Een ander bekend fenomeen is de Volendamse Kermis. In het tweede weekend na de laatste donderdag van augustus vindt deze ieder jaar plaats. Dit vierdaagse feest begint altijd op vrijdag en duurt 4 dagen. Zowel op de dijk als in het centrum wordt veel gefeest en er staan een groot aantal attracties. Er zijn maar weinig Volendammers die dit willen missen, dus het is altijd een drukte van belang. 

standbeeld volendam

Volendammerdag

Tot slot is Volendammerdag ook een bijzonder feest om mee te maken in Volendam. De hele dag zie je mensen met klederdracht rondlopen in het dorp. Er worden oude ambachten, zoals palingroken getoond en er zijn vele optredens van lokale bandjes in de kroegen van Volendam. 

klederdracht volendam

Overnachten in Volendam

Gezien het toerisme in Volendam zijn er genoeg accommodaties te vinden. Toeristen kunnen trouwens ook terecht op de website van Lovethenetherlands als ze informatie in het Engels zoeken. Of je nu een hotel wenst, een Bed & Breakfast, een huisje of liever een appartement, het kan allemaal. Een paar leuke adresjes zet ik hieronder voor je op een rij. Alle accommodaties zijn op loopafstand van het centrum en het strand. 

pepernoten volendam

 

 

 

 

 

 

 

 

Romy's kitchen interieur volendamRomy's kitchen ontbijt lunch volendam

 

 

 

 

 

 

 

Blij aan de dijk Volendam

Een leuk winkeltje met tweedehands spulletjes vind je vlakbij de haven: Blij! aan de dijk. Wij maakten aan de zijkant ook een foto, want er stond een bord dat het een goede plek was om elkaar te kussen 🙂 

een goede plek om te kussen volendam

Blij aan de dijk volendam

Vorig artikelSurla houseboot, idyllisch overnachten aan het water
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #420
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in