Binnenkijken bij…..Birgit Koelewijn

birgit-portretVandaag mogen we weer binnenkijken bij een bijzondere woning. Dit keer is het een Haags huis van een styliste. Ze heeft bovendien nog een leuke DIY voor jullie!

Naam: Birgit Koelewijn
Woonplaats: Den Haag
Instagram: @birgitkoelewijn
Werk: Ik werk bij Café Blossom in Den Haag, waar ik in de bediening werk en de foto’s maak voor Instagram @cafeblossom. Verder geef ik interieur en styling advies.

Wij wonen in een parterre van 95m2 met 3 slaapkamers uit de jaren 30. Het huis heeft een heerlijke tuin en ligt in een gezellige straat in het Valkenboskwartier in Den Haag. Wij wonen sinds 2008 in dit huis. We wonen er met z’n vieren: ik met Wiebe, Finn van 7 en Lasse van 5 jaar oud.

birgit-woonkamer-schouw
Birgit is dol op kleur, vintage, design, bloemen en planten. Dat zie je terug in haar huis

Waarom ben je gevallen voor dit huis?

In de tijd dat we een woning zochten was ik zwanger van Finn. We woonden in een fijn antikraak huis aan één van de mooiste grachten van Den Haag. Met kinderen mag je niet antikraak wonen, omdat er de kans bestaat dat je snel je woning moet kunnen verlaten. We hadden een heel pand met tuin. Elke koopwoning die we bezochten was veel kleiner en vaak op de eerste of tweede etage. Op een dag kwam Wiebe aan met dit huis. Het had overal enkel glas, schrootjes, vreselijk laminaat, overal lelijk behang en was klassiek ingericht. Het had gelukkig ook een heerlijke tuin en 3 slaapkamers. Wij zagen dat het potentie had.

birgit-woonkamer-bank
De kussens op de bank zijn van Tas-Ka; één van de favoriete winkels van Birgit

We hadden een maand de tijd om te klussen, want daarna was ik uitgerekend. Uiteindelijk zijn alle muren gestuukt, hebben we de schrootjes en het laminaat er uit gehaald. Ik stond gewoon op de ladder met een dikke buik alle plafonds en muren te sauzen.

In de loop van de jaren hebben we beetje bij beetje alle ruimtes aangepakt. We hebben zelfs het enkele glas vervangen door dubbel. Eigenlijk doen we alle klussen in huis zelf met behulp van mijn schoonvader die super handig is. Hij maakt ook kastjes of meubeltjes op maat voor ons.

birgit-woonkamer-schouw-groen
Groene display met mooie producten. De groene vaasjes zijn van Foekje Fleur

Wat is je stijl?

Ik vind dat een beetje moeilijk te zeggen. Ik ben dol op kleur, vintage, maar ook op design, planten, groen, en keramiek. Ik struin graag markten en kringloopwinkels af, op zoek naar schatten. Ieder jaar ben ik samen met Wiebe een weekend te vinden in Lille, de grootste brocante markt van Europa. We komen dan op zondag terug met een bus vol vintage meubels die ik verkoop of zelf hou.

birgit-woonkamer-crosley
Ieder jaar is Birgit samen met vriend Wiebe een weekend te vinden in Lille, de grootste brocante markt van Europa. Ze komen vaak terug met een bus vol vintage meubels die ze verkoopt of zelf houd

Ik ben ook dol op al die mooie winkeltjes die Den Haag heeft op interieur gebied, zoals Taska, Edwin pelser, De Yurtstore, MAS interieur, The Fine Store en natuurlijk voor al het groen en de vintage schatten Bar _ Zo en Wauw. Als ik iets moois zie, blijft het door mijn hoofd spoken en ga ik opzoek naar een mogelijke plek in huis. Een item kan heel lang bij mij blijven hangen in mijn hoofd voordat ik het besluit te kopen. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de lamp in de slaapkamer, die in de etalage hing waar ik iedere dag langs fietste. Dat zelfde gold voor de gele theepot van Muuto die bij Edwin Pelser naar mij stond te lonken, op een dag moest ik wel zwichten…

birgit-eettafel-schilderij
Het schilderij van Arnoud Dijkstra, een Haagse kunstenaar, in de woonkamer is een van de favoriete voorwerpen in het huis

Soms heb ik wel eens iets in mijn hoofd wat ik in een winkel niet kan vinden, zoals de kastjes van underlayment in de werkkamer. Dan werk ik zo’n idee uit, en dan wil mijn schoonvader het vaak wel maken. Verder maak ik ook dingen zelf, bijvoorbeeld al het beddengoed voor de jongens. Ik vind de meeste dekbedovertrekken zo lelijk of te duur, dat ik op zoek ga naar een leuke stof en het dan zelf maak. Ik heb veel spullen in huis, maar ik probeer het wel rustig te houden.

birgit-slaapkamer-diy-2
Maak een hippe woordletter voor aan de muur met ijzerdraad omwikkeld met woldraad

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Natuurlijk lees ik graag woonbladen, zit ik op Pinterest en heb ik een Instagram account waar ik veel van mijn interieur op deel. Inspiratie komt dus ook daar vandaan. Ik geloof alleen niet dat ik perse trends volg. Iets moet mij aanspreken, ik moet het mooi vinden voordat het in mijn huis komt. De gele muren zijn al een jaar of 6 zo, lang voordat ik elders deze kleur zag verschijnen. Inmiddels heb ik eind september het geel vervangen door Breakfast Green van Farrow_Ball, ook geen trend kleur maar ik ben er super blij mee.

birgit-woonkamer-planten-schouw
Er is veel groen te vinden in het huis

Wat is je favoriete voorwerp in huis?

Ik heb er meerdere. Ik ben dol op het grote schilderij van Arnoud Dijkstra dat in de woonkamer hangt en de oude stalen kantoorkast die ik bij Mooi Muf gekocht waar al mijn keramiek in staat. De vaas van Piet Hein Eek die uit drie delen bestaat vind ik ook prachtig. De heerlijk grote eetafel van Gispen waar aan gegeten, geknutseld, geborreld en gewerkt wordt. De groene lamp in de werkkamer, die we uit een container visten, opknapten en groen spoten. Tot slot noem ik de vintage paneella lamp naast de bank die ik van mijn ouders kreeg.

Wat zeggen je vrienden van je huis?

Onze vrienden vinden dat we een fijn huis hebben. Ze zijn iedere keer weer benieuwd wat er veranderd is in het interieur. Het is al vaker voor gekomen dat er meubels naar huizen van vrienden doorgeschoven worden of dat er een muur bij onze vrienden dezelfde kleur krijgt als die van ons.

Wat is je uitdaging in huis?

Ik moet er voor waken dat het niet te vol wordt. Zeker onze kinderen moeten zich vrij kunnen bewegen en spelen. Verder vind ik dat alles in huis gebruikt moet kunnen worden. Wij zitten al 8 jaar op de Gelderlandbank en daarvoor heeft hij 15 jaar bij mijn ouders gestaan. Het liefst wil ik een nieuwe, maar hij zit nog goed. Ik wacht nog even met een nieuwe bank tot dat de kinderen iets groter zijn. Dingen waar ik zuinig op ben staan op plaatsen waar er niets mee kan gebeuren.

birgit-slaapkamer-plant-tegel
De lamp van Foscanini in de slaapkamer, heeft Birgit een paar jaar geleden aan zichzelf cadeau gedaan

Welke verbouwing is het beste gelukt?

De werkkamer was het oude washok van de vorige bewoners. Het stond vol met grote vaste kasten, een aanrechtblad en de wasmachine en droger. We hebben er nu een heerlijke lichte werk en speelkamer van gemaakt, met een groot werkblad. In de kasten onder het blad zit alle lego en speelgoed van de jongens en mijn werspulletjes. Nu is het een heerlijke plek om te spelen en te werken.

Waar ben je trots op?

Ik ben trots op alles wat we zelf in huis hebben gedaan. Supertrots ben ik op onze mooie kozijnen, die we één voor één zelf hebben voorzien van dubbelglas en de raamverdeling. Zonder hulp van mijn schoonvader was dit nooit gelukt. Ik ben trots op de uitstraling van ons huis en verder ben ik in de lente en de zomer altijd druk in de weer met mijn geveltuin.

Waar zou je tweede huis staan?

Daar hoef ik niet lang over na te denken. Dat zou staan tussen Biaritz en St Jean de Luz aan de kust van Baskenland. Dit is ons favoriete stukje kust tegen de grens van Spanje aan. Het huis is een vakwerkhuis met blauwe luiken heeft een glooiende tuin, die uitkijkt over onze favoriete baai daar. Ieder jaar fietsen we er langs en dromen we even weg.

birgit-werkkamer
De werkkamer was het oude washok van de vorige bewoners, nu is het een heerlijke plek om te werken en te spelen

Wat is je droomhuis?

Mijn ultieme droomhuis staat dus in Baskenland. Hier in Den haag heeft mijn droomhuis een nóg grotere tuin op het Zuiden. Verder zal er een tuinkas in staan waar ik heerlijk in kan rommelen. Het huis moet groter zijn, een huis zijn met karakter in een leuke buurt en dichter bij school. Op dit moment zijn we zoekende naar een nieuw huis, maar omdat we zo’n fijn huis hebben is het erg lastig. We hebben al een aantal huizen bekeken, maar ons droomhuis zat er nog niet bij.

Wat is jouw woontip?

Mijn tip is: volg je gevoel, en durf te veranderen. Ook kan je beter een meubel in een neutralere kleur kopen en kleur in je huis brengen met accessoires en kleur op je muur. Een pot latex is altijd goedkoper dan een nieuwe bank. Soms is het handig om een buitenstaander naar je interieur te laten kijken als je er niet uit komt. Die kijkt met een frisse blik naar je inrichting en ziet vaak dingen die je zelf helemaal niet meer ziet.

Wat zijn jouw favoriete woonwinkels?

Die heb ik eigenlijk al genoemd. Taska, Edwin Pelser, The Fine Store, De Yurtstore, MAS interieur, Bar en Zo, Wauw, maar ook Van Dijk en Ko, Store without a Home, Wildernis en allerlei soorten kringloop winkels en brocante markten.

birgit-kinderslaapkamer-stapelbed-uil
De woordletter in de kinderslaapkamer is gemaakt door Birgit en de uil is gebreid door haar zoon

Verkooppunten woonaccessoires:

Kussens op de bank: Tas-ka
Vaas op de salontafel: Piet Hein Eek
Gele theepot en suikerpot: Edwin Pelser
Crosley platenspeler: Rebellen Club
Geel vaasje: Sostrene Grene
Groene vaasjes: Foekje Fleur
Print Botanic: My Deer
Story Tiles: Yurtstore

Fotografie Hipaholic www.hipaholic.nl

Vorig artikelTips om je huis om te toveren tot spookslot
Volgend artikelSnelle havermout bananen pannenkoekjes
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in