Cheesecake met zoete aardappel, dulce leche en noten

Cheesecake met zoete aardappel, dulce leche en notenIk was op Madeira en at bij een restaurant bij ons hotel (Quinta do Furao, aanrader!) de allerlekkerste cheesecake met zoete aardappel, dulce leche en noten die je maar kunt bedenken. Die wilde ik natuurlijk thuis ook een keer maken. Hij is zo lekker, dat ik graag het recept van deze cheesecake met zoete aardappel met jullie deel. Maak ‘m zeker en keer! Het lijkt misschien een gekke combinatie, maar het zoete van de aardappel smaakt echt heerlijk. Ik vind deze versie zelfs lekkerder dan de klassieke New York Cheesecake. 

Lees ook: Compote van mango met specerijen en kruidencreme

Cheesecake met zoete aardappel, dulce leche en noten

Op Madeira hebben ze net iets andere zoete aardappels dan wij gewend zijn. Wij kennen ze als oranje aardappels, op Madeira is de zoete aardappel wit. Ze gebruiken de zoete aardappel ook in het typische polo de caco, typisch brood op Madeira. Met veel knoflook, kruiden en boter. Ook heel lekker! Maar dit recept gaat over cheesecake met deze zoete aardappel dus. Wil je meer weten over typisch eten op Madeira, dan raad ik je deze blog aan.

Wat heb je nodig?

Om deze cheesecake met zoete aardappel, dulce leche en noten te maken, heb je eerst en stevige bodem nodig. Deze maken ze meestal met koekjes en ongezouten boter. Je kunt deze bodem van verschillende soorten koekjes maken. Meest gebruikelijk hier is van Bastonjekoeken. Hieronder de hoeveelheden die je nodig hebt bij de verschillende soorten koekjes die je kunt gebruiken voor dit recept. 

  • 200 gram digestive koekjes – 100 gram boter
  • 240 gram theebiscuitjes – 100 gram boter
  • 260 gram bastognekoeken – 100 gram boter

Voor de roomlaag met zoete aardappel heb je de volgende ingrediënten nodig. Het is trouwens belangrijk om de zoete aardappel goed te laten afkoelen, anders mislukt de cheesecake. 

  • 600 gram roomkaas
  • 300 gram zoete aardappel
  • 180 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 125 gram zure room
  • 2 tl vanille aroma
  • 1 blikje dulce leche
  • amandelschaafsel, cashewnoten en andere noten naar smaak
  • een takje verse munt

Zo maak je het

Kook de zoete aardappels en laat afkoelen. Deze heb je pas nodig als je de vulling gaat maken, maar het is handig om ze vooraf klaar te hebben staan. Ze mogen absoluut niet warm in de vulling. Verwarm de oven voor op 150 graden. 

Voor de bodem maal je de koekjes fijn met de staafmixer. Smelt de boter op zacht vuur en roer deze door de koelkruimels tot het een plakkerig geheel is. Vet je springvorm in met boter en strooi er wat bloem in tegen het aankoeken. Je kunt de vorm ook met bakpapier bekleden. Stort het koekjesmengsel in de bakvorm en druk stevig aan. 

Voor de vulling van de cheesecake klop je de roomkaas en de suiker romig. Voeg de 4 eieren stuk voor stuk toe en zorg dat ze worden opgenomen door het beslag. Voeg de vanille aroma en de zure room toe en mix verder. Pureer de afgekoelde zoete aardappel met de staafmixer en roer door het cheesecake mengsel tot het goed opgenomen is. Giet het beslag op de koekbodem in de taartvorm en strijk glad. Bak ‘m vervolgens een uur lang op 150 graden in een voorverwarmde heteluchtoven. 

Zo serveer je de cheesecake met zoete aardappel

Als de taart klaar is zet je de oven uit en de deur van de oven open, maar laat ‘m nog 15 minuutjes staan. Haal ‘m dan uit de oven en laat verder afkoelen. Zodra hij is afgekoeld laat je ‘m in de koelkast nog een paar uur opstijven. Zo wordt ie het mooist. Snijd mooie gelijke stukken van uit de taart en zet ze in een diep bord met een flinke scheut dulce leche. Kruimel de noten en strooi ze over de taart en een klein beetje door de dulce leche. Garneer met een takje verse munt. Smullen maar! Dit gerecht is een heel lekker dessert, maar doet het ook goed op verjaardagen. 

Wil je ook naar Madeira? 

Boek je vlucht met Transavia, ga naar hotels Quinta do Furao of hotel Casa dos Reis (allebei aanraders!), huur je auto via Sunny Cars en geniet van al het lekkere eten! 

 

Vorig artikelWOWCrab, een hip seafood restaurant
Volgend artikelMadeira tips en bezienswaardigheden
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in