Compote van mango en specerijen met mascarponecrème

Compote van mango en specerijen met mascarponecrème bijzonder dessert receptDit bijzondere dessert zag ik lang geleden een keer op televisie bij Life & Cooking ofzo. Heb het toen opgeschreven en eigenlijk nooit meer gemaakt, tot ik afgelopen week een etentje had en zin had om dit te maken. Het was een beetje puzzelen, want ik had het niet heel duidelijk opgeschreven en er was ook geen plaatje natuurlijk, maar uiteindelijk was het goed gelukt en echt superlekker! Compote van mango en specerijen met mascarponecrème dus, een recept voor een bijzonder dessert wat je echt eens moet proberen. Je gasten zullen verrast zijn! 

Lees ook: Spitskool met ansjovissaus, een recept

Compote van mango en specerijen met mascarponecrème

Hoewel het op basis van de hoeveelheid ingrediënten misschien een ingewikkeld recept lijkt, valt dit reuze mee. De compote van mango en specerijen kun je van te voren maken en de mascarpone crème ook. Zo hoef je alleen de borden nog maar op te maken vlak voor het dessert. Ideaal als je niet zo lang in de keuken wil doorbrengen als je gasten hebt. Het recept is voor 4 personen. 

Wat heb je nodig?

Het recept bestaat eigenlijk uit drie delen. Eerst maak je de compote van mango en specerijen. Het is goed om dat vooraf te maken, zodat de smaken er goed in kunnen trekken. Dan proef je de specerijen extra goed en dat komt de smaak van het dessert ten goede. Daarna maak je de mascarpone crème en tot slot maak je de suikergalette die je als garnering gebruikt. 

Voor de compote van mango:

 • 2 rijpe mango’s
 • olijfolie
 • 1 eetlepel tomatenpuree uit een blikje
 • 1 vanillestokje
 • 2 kruidnagels
 • 1 laurierblaadje
 • 1 takje verse tijm
 • 10 gram roze pepers
 • 1 steranijs
 • 17 gram suiker
 • 1 dl zoete sherry

Voor de mascarpone creme:

 • 200 gram mascarpone
 • 2 vanillestokjes
 • 1 dl Aceto Balsamico
 • 75 gram poedersuiker

Voor de Galette:

 • 100 gram kristalsuiker

Zo maak je het

Snijd de mango in blokjes en fruit in een klein beetje olijfolie met een eetlepel tomatenpuree zachtjes. Voeg de vanillemerg, de verse tijm, de kruidnagel, het laurierblaadje, de peperkorrels, steranijs en de suiker toe samen met de zoete sherry. Laat het kort koken en voeg op het laatst een klein scheutje water toe. De saus moet niet te dun zijn, dus niet teveel water. Doe alles in een afgesloten bakje en laat afkoelen.

Klop de mascarpone los in een kom met de vanillemerg, de balsamico azijn en de poedersuiker. Zet tot gebruik in de koelkast. 

Verwarm de oven op 200 graden. Doe kleine hoopjes kristalsuiker op de bakplaat met bakpapier eronder en laat in ongeveer 4 minuten karameliseren. Houd het in de gaten, want de ene oven in de andere niet. Het moet lichtbruin zijn, want als het te donker kleurt smaakt het verbrand en is het niet meer lekker. Laat afkoelen en bewaar in een afgesloten bakje tot gebruik. 

Zo serveer je het

Als het tijd is om de borden op te maken haal je de voorbereide bakjes uit de koeling om op kamertemperatuur te laten komen. Haal de specerijen zoals de steranijs, het laurierblaadje, de kruidnagels en het takje tijm uit de compote. Deze hebben hun smaak nu voldoende afgegeven en zijn niet lekker om op te eten. De mascarpone kun je het beste met een ijsbolletjesschep op een bordje scheppen, zodat je mooie bollen krijgt. Leg bol op het bord. Drapeer de compote van mango en specerijen er omheen en steek een suikergalette in het bolletje mascarpone crème als garnering. Versier eventueel met een takje verse tijm. Wedden dat je de show steelt met dit bijzondere dessert?!

Compote van mango en specerijen met mascarponecrème bijzonder dessert recept

 

Vorig artikelSpitskool met ansjovissaus, een heerlijk recept
Volgend artikelZorg voor een hippe woning met deze tips
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in