Een èchte kerstkaart die raakt!

Afgelopen week las ik een artikel in de VPRO gids. Het ging over de schimmige wereld van Instagram. Hoe dit medium vol staat met accounts die hun volgers kopen. Hoe mensen (vooral jongeren!) de keuze voor hun outfits, maaltijden en vakantiebestemmingen baseren op wat ze op Instagram hebben gezien. Hoe mensen dus via social media enorm te beïnvloeden zijn. Hoeveel tijd we dagelijks aan onze smartphone besteden. Hoe we bijna gedachteloos kerstwensen versturen via WhatsApp, mail of social media. Daarom komt er van mij een oproep: stuur dit jaar een èchte kerstkaart die raakt!!

Vroeger was alles beter…

Ik geef toe, ik doe er net zo hard aan mee als influencer. Toch ben ik met mijn 40 plus nog iemand die de tijd kent dat er geen mobiele telefoons waren. Of internet. Ik weet nog hoe ik met kerst zelf kaartjes maakte bij mijn oma thuis, met glitters en verf enzo. Die ging ik dan echt versturen. Ze vielen op de mat bij vrienden en familie. Die hingen ze op. Als 8 jarige kon ik uren staren naar de enorme hoeveelheid kerstkaarten die in de gang hing bij mijn oma’s. Prachtig vond ik ze! Stiekem vind ik dat nog steeds. Ik houd van het sturen van kaarten en ik houd van het krijgen van kaarten.

Druk, druk, druk

Je kunt natuurlijk bij de supermarkt uit die bak bij de kassa een setje goedkope, totaal niet originele, kerstkaarten mee grissen als je de wekelijkse boodschappen doet. Je draait via je contacten op je laptop wat adresstickers uit, plakt er wat kerstzegels op en schrijft op elke kaart je naam. Prettige kerstdagen staat er immers al op. Zo kost dat weinig tijd, want we zijn allemaal zo megadruk natuurlijk, en je bent er mooi vanaf. Heb je toch een èchte kerstkaart gestuurd, niemand die je wat maakt!

Alleen sturen van wie jij er eentje krijgt

Wat ik ook van veel mensen hoor, is dat ze een setje kaarten hebben liggen en alleen een kaart terugsturen, als ze zelf een kaart binnen krijgen. Een setje “in geval van nood” kerstkaarten dus. Vaak ook weer met alleen je naam er snel opgekalkt en hoppa, op de post! Dat is ook een manier om kerstkaarten te versturen.

Zeg eens eerlijk….

Zeg eens eerlijk: hoe vind jij het als je een “dertienineendozijn” kerstkaart binnen krijgt met alleen de naam van de afzender er op? Bekijk je zo’n kaart met zorg? Laat de kaart je glimlachen? Ontroeren? Langer dan een paar seconde aan iemand denken? Ik zal voor mezelf het antwoord geven: nee… ik gooi zo’n kaart op de kast en ga over tot de orde van de dag. Soms hang ik ‘m op of zet ik de kaart neer, maar het heeft niet echt mijn aandacht.

Een kerstkaart die raakt

Soms stuurt iemand een kaart die ik wat langer bekijk, ophang en meestal zelfs bewaar. Dat zijn kaarten die met zorg zijn uitgezocht. Zelfgemaakt. Een mooie foto. Een eigen ontwerp. Een kaart die geknutseld is door de kinderen. Of een echt mooie kerstkaart uit een kleine (web)winkel. Soms stuurt iemand een kaart die me raakt. Dat zijn de kaarten met een persoonlijke boodschap. Iemand die me bedankt voor mijn vriendschap dit jaar. Een lief gedichtje of een mooie spreuk. Een persoonlijke wens, waaraan ik kan merken dat diegene zich ècht in mij heeft verdiept. In wat me bezig houdt, in wat me raakt. Iets wat in dit digitale tijdperk vol van social media steeds minder gebeurd. We leven vluchtig, vaak zelfs in een groot gedeelte van de dag in een “nepwereld” van social media…

Oproep: stuur dit jaar een èchte kerstkaart die raakt!

Daarom roep ik iedereen op om dit jaar een èchte kerstkaart te sturen die raakt. Besteed aandacht aan de kaart zelf èn aan de boodschap die je er op zet. Het kost misschien een beetje meer tijd, maar bedenk hoe dit voor de ontvanger zal zijn als jij een prachtig mooie kerstkaart verstuurt met een tekst erop waaruit blijkt dat je echt met aandacht hebt gedacht aan degene voor wie de kerstkaart is. Zo’n èchte kerstkaart die raakt, dat is onbetaalbaar voor de persoon bij wie hij op de deurmat valt.

Maak zelf een persoonlijke kerstkaart bij Kaartje2go

Hier thuis heeft mijn oudste dochter Sterre dit jaar onze kerstkaart ontworpen. Omdat glitter zo knoeit in een envelop en ik het leuk vind voor de kinderen om een geknutselde of getekende kaart om te zetten in een echte kerstkaart, heb ik haar creatie ingescanned en geupload in mijn account bij Kaartje2go. Dat gaat heel eenvoudig en kostte dus weinig tijd. Ik denk ik dat ik er al met al zo’n 20 minuten mee bezig ben geweest. Ik heb gekozen voor het formaat 10 x 10 cm en wit glanzend papier. Enveloppen zitten er bij. Alles bij elkaar was ik nog geen €50 kwijt voor 30 kerstkaarten. Genoeg om 30 mensen dit jaar blij te maken met een echte kerstkaart die raakt. Doe jij mee?

Stuur mij een kaartje!

Ik zou het heel leuk vinden om van mijn lezers ook een kerstkaart die raakt te ontvangen! Stuur jij mij een kerstkaartje, dan stuur ik er eentje die raakt terug (vergeet niet je adres in de kaart te zetten!) Mijn adres vind je bij de contactgegevens op deze site. Wil jij ook zo’n leuke kaart zelf maken met foto of een ingescande creatieve uitspatting van één van je kinderen (of misschien wel van jezelf?), dan kan dat dus via Kaartje2go.

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #203
Volgend artikelTandenpoetsen voor tieners
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

1 REACTIE

  1. Helemaal waar, echte post is leuker! En zeker met de kerstdagen… weet dat er heel wat mensen zijn voor wie de dagen extra moeilijk zijn en zo’n persoonlijke kaart is dan net even erg welkom. Mooie kaart heeft je dochter ontworpen <3

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in