Een roadtrip door het hoge Zwarte Woud

Ik had al veel gehoord over het Zwarte Woud, maar ik was er nog nooit geweest. Canvas Holidays nodigde ons uit om een weekje door te brengen op camping Kinzigtal in Steinach. Deze camping in het Noordelijke stuk van het Zwarte Woud. Wij waren heel blij met deze uitnodiging, want daardoor konden we eindelijk eens met eigen ogen zien hoe prachtig het Schwarzenwald is. Ik werd al direct verrast door de schoonheid van de natuur toen ik ’s morgens vroeg ging hardlopen. Wow! Later die dag deden we een roadtrip door het hoge Zwarte Woud. Van Baden Baden naar Freudenstadt.

Een roadtrip door het hoge Zwarte Woud

We reden een route van ongeveer 85 kilometer, de Schwarzwalderhochstrasse genaamd. Deze vind je ook terug in veel toeristische gidsen. De roadtrip startte in Baden Baden. Dit is een redelijk groot stadje, met veel kuuroorden, een gezellig centrum en een prachtige boulevard. Wij zijn hier zelf niet gestopt, en meteen doorgereden naar het volgende punt op de route: Gletsjermeer Mummelsee.

Mummelsee

De weg vanuit Baden Baden (nr 500) naar dit gitzwarte gletsjermeer heeft hier en daar schitterende uitkijkpunten. Zeker de moeite waard om even te stoppen en een paar fotootjes te maken. Vlak voor aankomst bij Berghotel Mummelsee is er ook nog een prachtige view. Het is, zeker op een zondag, vechten om een parkeerplek, maar als je geluk hebt gaat er net iemand weg. Het meer is mooi, omringd door naaldbomen. Je kunt er een waterfiets huren en de kinderen spelen in de speeltuin. Bij mooi weer eet en drink je op het terras, bij minder weer boven in het restaurant (reserveren kan handig zijn!). Het eten is van goede kwaliteit en uiteraard serveren ze hier flammkuchen en Schwarzwalderkirschtorte. Beiden erg goed!

Allerheiligen waterval

Na deze stop vervolg je de prachtige weg van deze roadtrip door het hoge Zwarte Woud naar het Allerheiligen kerkje en de watervallen. Het is nog wel even een stukje rijden, maar je ziet de ruïne en de parkeerplek vanzelf liggen. Er zijn twee mogelijkheden om bij de watervallen te komen. Als je voorbij de kerk ruïne bent, kun je het pad links of rechts nemen. Let op: neem je het pad rechts, dan kies je voor een rondwandeling door het bos van ongeveer 5 km. Je gaat eerst een heel stuk de berg op, waarbij je mooie uitzichten hebt, daarna een stuk vlak en vervolgens daal je weer en zie je na enige tijd de watervallen. De watervallen zijn heel mooi, het zijn er zeven die allemaal boven elkaar liggen en steeds uitkomen in een kommetje. Je klimt wat trappen op tot de bovenste en dan gaat het pad weer recht, om vervolgens bij de parkeerplaats uit te komen. Kies je het pas links, dan loop je in een rechte weg naar de watervallen en hoef je alleen de trappen af te dalen. Je kunt dan weer dezelfde weg terug lopen. Minder spectaculair, maar met kleine kinderen wellicht een slimmer idee.

Ellbachseeblick Aussigtplattform

Na deze lange wandeling (wij kozen dus het pad rechts), waren de kinderen moe en vielen ze al snel in slaap in de auto. In Kniebis kwamen we terecht in de Alte Strasse en daar was een parkeerplek om lopend verder te gaan naar het Ellbachseeblick Aussigtplattform. Maik bleef bij de kinderen in de auto zitten, ik rende met de camera de halve kilometer door het bos om daar het houten platform te vinden. Best een beetje eng, ik heb hoogtevrees en dat ding lijkt dus zo aan een rots te hangen. Als je er op staat en het waait een beetje, dan trilt het hele platform.  Ik liep dan ook behoedzaam naar voren en keek over de reling. Wel heel erg mooi! Het meer stelt dus echt niks voor, heel klein, maar het uitzicht is subliem. Ik ben niet te lang gebleven, maar ik was toch blij dat ik geweest was. Naast het platform is trouwens een bron met vers koud water wat je kunt drinken. Heb ik even snel een paar slokken van genomen voor ik aan de terugtocht begon. Ik was met een minuutje of 5 weer terug bij de auto, waar we onze tocht konden vervolgen. Wie net als ik veel van wandelen houdt, kan ik ook aanraden om eens te kijken naar het Tecklenburger Bergpfad, net over de grens bij Enschede. Schijnt ook enorm mooi te zijn!

Freudenstadt

Freudenstadt is het eindpunt van deze roadtrip door het hoge Zwarte Woud. Het is best een mooi stadje met een gezellig marktplein en leuke winkels. Wij hebben niet meer echt kunnen shoppen, daar hadden de kinderen geen zin meer in. We kwamen terecht op het marktplein bij een koffietentje met daarvoor een speeltuin. Hier konden de kinderen lekker hun gang gaan, terwijl een wijntje dronken en later ook Flammenkuchen bestelden voor iedereen. Een prima plek om de dag af te sluiten!

Praktische informatie

Een roadtrip door het hoge Zwarte Woud duurt ongeveer 6 uur als je overal stopt en de lange wandeling neemt bij de waterval. Wij vertrokken ’s morgens rond half 11 en waren om 7 uur weer terug op de camping. We hebben heel rustig aan gedaan en genoten van de prachtige route, de mooie uitzichtpunten en de wandeling. Het zou ietsje sneller kunnen als je minder lang stopt, maar waarom zou je? Trek er gerust een dag voor uit en geniet van een paar stops waar je wat drinkt en de kinderen kunnen spelen. De kinderen vonden het namelijk heel leuk. De afwisseling tussen wandelen, rondkijken, spelen in de speeltuin, lekker wat eten en drinken, genieten van het uitzicht en gewoon lekker in de auto zitten was precies goed. Met kinderen naar het Zwarte Woud gaat dus prima! De route gaat trouwens over de weg nummer 500 en vanaf een aantal kilometer na de waterval wordt het de weg met nummer 28.

Duitse Milieusticker

Wij hadden trouwens nog wat twijfel over of we door een Umweltzone zouden komen. Dit is iets dat sinds 2008 bestaat. Vrijwel alle grote Duitse steden waaronder Berlijn, München en Frankfurt hebben een dergelijke milieuzone.  Deze Umweltzones zijn milieuzones waarbij je alleen met een geldig vignet de stadscentra mag bezoeken. Er zijn momenteel in Duitsland ongeveer 80 milieuzones. Als je met de auto naar Duitsland gaat om een stad te bezoeken of zelfs alleen maar door een binnenstad rijdt, is de kans groot dat je een dergelijke zone inrijdt. Je mag deze gebieden alleen in met een “umweltzone sticker” en “umweltplakette”. Goed om rekening mee te houden dus! Je kunt er alles over lezen en alles wat nodig is bestellen via Umweltzone in Duitsland.

Vorig artikelSlapen tussen de wijnvelden in de Moezelstreek
Volgend artikelThe Ohm Collection natuurlijke deodorant
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in