Escher museum Den Haag met korting

speurtocht kinderen in het escher museumHet is vakantie dus wij hadden zin in een museum. Het werd het Escher museum. Sterre was er al eens geweest, maar zij wilde toch mee. Yuren had geen zin, maar de jongste meisjes (8 & 11) waren enthousiast. Ik was benieuwd of we er met korting heen konden en jawel, dat lukte. Verderop in deze blog vertel ik hoe je naar het Escher museum Den Haag met korting kan gaan. Ook vertel ik alles over wat er te zien en te doen is bij Escher in het Paleis museum. 

Lees ook: Museum Hoge Woerd, een gratis uitje

Escher museum Den Haag met korting

Het Escher museum in Den Haag is gratis voor kinderen tot 6 jaar. Tot 13 jaar betalen kinderen €6,50 en tot 17 jaar €8,50. Vanaf 17 jaar wordt het €11,50. Er zijn allerlei kortingen mogelijk met een CJP kaart, een Ooievaarspas, een ICOM kaart, collegekaart of vrienden van het kunstmuseum kaart. Een Museumjaarkaart geldt dan helaas eer niet. Om toch korting te kunnen krijgen zijn er verschillende (en ook wisselende) opties. Zo is er soms 10% korting via de ANWB en ook wel eens via Tiqets. Er circuleren nog meer tips op het internet rond, maar dat zijn verlopen codes of je moet er eerst allerlei dingen voor invullen en dan blijkt het toch gewoon de normale prijs. Toen ik ging werkte alleen de korting via de ANWB. Tiqets was de normale prijs, maar ik weet dat dit een betrouwbare partij is die soms ook 10% korting hebben. Tot slot kun je natuurlijk ook gewoon je kaarten aan de kassa bij het museum zelf kopen. Dan heb je alleen geen korting. 

Escher museum Den Haag met kinderen

Meer informatie over het Escher museum met kinderen

Om te beginnen vond ik de mensen allemaal ontzettend vrolijk en vriendelijk in het Eschermuseum. Na binnenkomst word je de trap afgeleid naar beneden. Hier zijn de toiletten, maar ook een hal met een kapstok en kluisjes. Je tas moet in één van de kluisjes, ik kreeg er een muntje voor. Mijn fototoestel en telefoon mocht ik gewoon meenemen het museum in. Daarna de trap weer op en bij de start van de eerste ruimte kreeg Fee een speurtocht en een potlood. Daarmee gingen we direct van start. Op de speurtocht “de wonderlijke wereld van Escher” staat als begintekst:

Ontdek jij hoe je oneindig kunt klimmen en dalen, kunt zweven in het heelal en… wacht even, klimmen er nu reptielen uit het papier? 

Door deze zin waren we meteen getriggerd om meer te weten te komen over Escher en het museum. 

Escher in het paleis museum Den Haag met kinderen

De zalen in het Escher museum

Het Escher museum heeft in totaal 13 zalen, verspreid over 2 verdiepingen. Op de begane grond hangt veel van het vroegste werk van Escher en wordt uitleg gegeven over zijn prenten en zijn stijl. Op de tweede verdieping vind je veel van zijn latere werk en op de derde verdieping is het museum interactief. Hier ga je aan de slag met optische illusies en puzzels. Dat vonden ze bij ons ook erg leuk. Op die verdieping kun je de beroemde foto maken waarbij de kleinste persoon het grootste kan lijken. Overigens moet je voor die foto wel 5 euro betalen, dat vond ik dan weer een beetje jammer. Anders mag je alleen daar gaan staan en het effect zien. Een foto met je eigen camera maken mocht ook niet. 

foto escher in het paleis fee is de grootste

escher in het paleis kubus

Op speurtocht door het Escher in het Paleis museum

Bij binnenkomst kunnen kinderen, als ze dat leuk vinden, dus een speurtocht doen. De speurtocht is behoorlijk lang en heeft 12 vragen. Het is wel heel leerzaam en het helpt kinderen anders te kijken naar de prenten van Escher. Ook leer je veel over zijn stijl en de technieken die hij gebruikt. Vlakvulling, metamorfose en kringloop zijn begrippen die je kind aan het einde van de speurtocht kent en begrijpt. Kinderen die graag tekenen kunnen hier bovendien door geïnspireerd raken en gaan misschien zelf wel wat dingen uitproberen met deze technieken. Op de speurtocht staat een plattegrond van het museum getekend, zodat ze precies kunnen zien waar alle kamers zijn waar de vragen over gaan. Er staat steeds duidelijk bij welk antwoord in welke kamer te ontdekken is. 

Fee bezig met de speurtocht in het museum

kamer 10 escher museum

Thema’s 

De vragen in de speurtocht zijn verdeeld in een aantal thema’s die passen bij het werk van Escher. Dit zijn dieren en natuur, perspectief, oneindigheid, vlakvullingen, spelen met ruimte, onmogelijke gebouwen en metamorfose. Regelmatig staan er werken afgebeeld waar vragen over gesteld worden. Kinderen worden gestimuleerd om naar details te kijken, waardoor zo’n afbeeldingen veel meer gaat leven. Tussendoor wordt er trouwens in het museum zelf ook verteld over het paleis van Koningin Emma zelf, waarheen museum gehuisvest is. Die combinatie vond ik ook erg leuk. 

Fee in het Escher museum

Escher museum den haag

De prenten van Escher

We leerden veel over het leven van Escher. Ik kende zijn werk al wel, maar lang niet alles. Ook wist ik niet hoe zijn leven van invloed is geweest op zijn tekeningen. Zo heeft Escher een tijd in Italië gewoond, waar hij erg gelukkig werd van de bergen, de kust en de dalen. Hij tekende veel in vogelperspectief, maar ook vanuit kikkerperspectief. Toen hij door het facisme uit Italië moest vertrekken en niet kon aarden in Duitsland en uiteindelijk terugkwam in Nederland, miste hij de bergen en de dalen. Zo kwam het dat hij meer vanuit zijn fantasie ging tekenen. Hij bedacht hoe de wereld er uit zou kunnen zien zonder de wet van bijvoorbeeld zwaartekracht. Dan zou water omhoog kunnen stromen! Zo maakte hij tekeningen met oneindigheid en kringloop, patronen die overliepen in andere patronen en zo eeuwig konden doorgaan. Heel interessant.

optische illusies escher

vaag doorkijkje escher

Onze ervaring met het Escher museum

Ik vond het een ontzettend leuk museum voor jong en oud. De speurtocht is leuk voor alle leeftijden. Ik heb Fee geholpen, maar vond het zelf ook leuk om op een andere manier naar de prenten in het museum te kijken. Het was heel leerzaam. De bovenste verdieping met alle optische illusies is echt een cadeautje om mee af te sluiten. Toen wij er waren, was het niet zo druk, dus we hadden alle ruimte om alles uitgebreid te kunnen testen. Op woensdagmiddag zijn er in de schoolvakanties activiteiten over vlakvulling en elke zondagmiddag kunnen kinderen zelf een linoleum uitsnede maken. Heel leuk lijkt me! Helaas waren wij er op een maandag, dus dat hebben we niet kunnen testen. We waren ongeveer 2 a 3 uur bezig in het museum. Parkeren deden we in de museumgarage op 5 minuten loopafstand van het museum (€5 per uur). Wij vonden het Escher museum heel erg leuk en een aanrader voor jong en oud, waarbij ik de kanttekening maak dat het voor kinderen onder de 6 nog wat minder interessant is. Zij kunnen de speurtocht nog niet zelf doen, maar wel samen met een volwassene. 

Tip: Wil je daarna nog meer met Escher? Puzzelen, lezen, tekenen? Er is genoeg te vinden

glazen bol optische illusie

optische illusie sterre

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #456
Volgend artikelThe Friends Experience in Amsterdam review
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

2 REACTIES

  1. Ja, het is zeker een verrassend leuk museum! Los van de typische Escher-kunst die je er verwacht vond ik de vele Italiaanse/mediterrane landschappen heel mooi. Heb je de gekke kroonluchters ook gezien? Die zijn ook wel heel opvallend.
    En nog naar MC’s Mindgames ernaast geweest?

    • Jazeker hebben we die gezien! Ik vond het hele gebouw mooi idd. We zijn niet naar de Mindgames gegaan, daarvoor was het al te laat. Maar die bewaren we voor een volgende keer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in