Kinderopvang voor je kind

traktatie afscheid kinderdagverblijf toverstafHet afgelopen jaar was een vreemd jaar. Niet alleen de scholen, maar ook de kinderopvang ging een periode dicht. In die tijd was het best een uitdaging voor ouders om de opvang te regelen. Aan de andere kant bood het ook mogelijkheden na de schoolsluiting: wie het inmiddels geregeld had hoefde niet per se meer terug. Waar je jaren terug nog moeite moest doen om ergens een plekje te bemachtigen, is dat nu niet meer nodig. Nu het leven langzaam weer normaal wordt vragen veel mensen zich af: kinderopvang voor je kind, regel ik dat nu wel of niet?

Kinderopvang voor je kind

Onze kinderen hebben jarenlang Kinderopvang in Den Haag genoten. Eerst als kinderdagverblijf, dat zat tegenover ons huis en dat was dus erg praktisch. ‘s Morgens even afgeven, na het werk je kind weer ophalen. Door de kinderopvangtoeslag vielen de kosten enorm mee. Ze hebben het ook altijd erg leuk gevonden. Zeker toen ze wat ouder werden vonden ze het gezellig om met andere kinderen te kunnen spelen. Later, toen ze naar school gingen, maakten we gebruik van de naschoolse opvang. Die zat op het schoolplein, ook ideaal dus. Ik ben altijd erg blij geweest met de kinderopvang, een ideale uitvinding om als ouder toch te kunnen blijven werken.

Verhuizen

Op een bepaald moment gingen we verhuizen en moesten we dus switchen. De eerste die toen stopte met de naschoolse opvang was onze oudste dochter Sterre. Zij was inmiddels ruim 10 en vond het ook niet leuk meer om te gaan wennen bij een andere opvang. Ze werd een sleutelkind 🙂 Mocht zelf haar huis lopen en na school alleen thuis blijven tot ik of mijn man van ons werk kwamen. Dat ging prima, maar de andere kinderen vond ik hier nog te jong voor. Wij hebben ze dus op een andere kinderopvang gedaan, in de buurt van ons nieuwe huis. 

Wanneer maak je de keuze?

Voor ieder kind komt er een moment om de keuze te maken om de kinderopvang op te zeggen. Bij onze kinderen kwam dat moment toen ze een jaar of 10 waren. Er zijn steeds meer kinderen die dan alleen naar huis mogen, zeker als ze in de buurt van school wonen. Het is dan automatisch minder leuk, want er zijn geen leeftijdsgenootjes meer. Waar de jongste twee er nog veel plezier in hadden, gaf Yuren op een bepaald moment ook aan niet meer te willen. Ik vond het eerst nog spannend om hem alleen naar huis te laten gaan, omdat hij toch een gevaarlijke weg over moet steken. Vanaf april zijn we dat met hem gaan oefenen, 1 keer per week. Toen dat goed ging, hebben we besloten dat we ook voor hem de opvang gingen opzeggen. 

Thuiswerken

Inmiddels hebben wij ook voor de jongste kinderen de opvang opgezegd. Lenthe wordt volgend jaar tien, ook zij had vaak geen zin meer. Maik heeft op zijn werk geregeld dat hij op maandag thuis werkt, zodat hij de kinderen altijd op kan halen. Ik probeer zelf op dinsdagmiddag zoveel mogelijk thuis te werken, zodat ik de kinderen tussendoor even van school kan halen. Ze zijn inmiddels zo oud, dat ik daarna weer verder kan werken in onze werkkamer, terwijl zij spelen. Ik denk dat als er geen Corona was geweest, we hier nog niet voor hadden gekozen, maar voor nu voelt dit wel goed zo. 

Voordelen kinderopvang

Je kinderen naar de kinderopvang brengen heeft veel voordelen, waarvan het actief blijven op de arbeidsmarkt misschien wel de belangrijkste is. Veel vrouwen gaan minder werken als ze een kind krijgen, of ze stoppen helemaal. Na een periode van helemaal stoppen, is het vaak moeilijker om weer een plekje te veroveren op de arbeidsmarkt. Daarom is het slim om in elk geval een paar dagen aan het werk te blijven. Voor je kind is het ook leuk. Zeker vanaf een jaar of twee krijgen ze behoefte om contact te hebben met andere kinderen. Ook leren ze alvast vaardigheden die ze op school nodig hebben straks. Zoals op eens stoeltje stilzitten, naar een juf luisteren, knutselen, spelletjes doen enzovoort. Financieel kost het natuurlijk wel wat, maar een oppas is duurder. Ik plande ook altijd in dat ik op de kinderopvangdagen ergens naar de sportschool kon voor ik ze ophaalde. Ideaal! 

Afscheidstraktatie

Toch komt aan alles een einde, ook de opvangjaren. Of dat nu het kinderdagverblijf is, omdat je kind naar school is, of de naschoolse opvang, omdat je kind er niet meer heen wil. Het is dan leuk om op een goede manier afscheid te nemen. Wij hebben daar altijd wel iets leuks van gemaakt, passend bij het kind. Zo hadden we voor Yuren horloges van rozijntjes gemaakt, met daarop de tekst “bedankt voor de fijne tijd”. Voor Fee hadden we toverstafjes met “hocus pocus Pilatus pas, ik ga naar de kleuterklas”. De kinderen weten dit ook nog steeds. Voor meer leuke traktatietips kun je op Pinterest kijken. Kinderopvang voor je kind is dus ideaal, maar wij gaan nu een nieuwe fase in!

Kinderopvang voor je kind afscheidstraktatie horloge

Vorig artikelKlussen in een tweede huis
Volgend artikelOnze ervaring met Glamping bij Country Resort Papillon
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in