De mooiste verhalen rond Kerstmis

Onder de kerstboomAl vaak genoeg onder de kerstboom het verhaal van kindje Jezus gehoord? Gelukkig zijn er nog veel prachtige verhalen te vertellen in deze tijd. Neem er maar eens rustig de tijd voor en luister!

Naast alle bekende verhalen vind ik de Notenkraker een van de mooiste kerstsprookjes. In het Museum Speelklok in Utrecht kun je iedere dag t/m 3 januari om 14 uur komen luisteren naar het spannende verhaal over Clara. Op kerstavond heeft ze een notenkrakerspop cadeau gekregen die klokslag middernacht verandert in een echte prins. Deze heeft één grote vijand: de muizenkoning. Kan de prins de muizenkoning verslaan en kan Clara de prins helpen? De muziekinstrumenten van het museum spelen vrolijk mee met het interactieve kerstverhaal. De muziek van Tsjaikovski komt voorbij en de bekende kerstliedjes Jingle bells en We wish you a merry christmas worden gespeeld op een orgeltje.

Speelklok

Nog zo’n muzikaal sprookje is Tomte, een theatraal Winterconcert. Vergeet alles om je heen en ontdek een uitgestrekte wereld met sneeuw zover het oog reikt. Geïnspireerd door Tomte Tummetot van Astrid Lindgren stelde Gábor Tarján een concert samen uit werk van verschillende componisten (o.a. Arvo Pärt, Debussy en Morton Feldman). Deze soundtrack wordt live uitgevoerd door Tarján zelf en musici van Insomnio. Tijdens het concert zijn op een groot scherm beelden te zien. Soms landschappen van enkele lijnen, dan weer een horizon die in een notenbalk verandert of mysterieuze voetstappen in de sneeuw… Deze combinatie van beeld en live muziek geeft volop ruimte aan ieders eigen fantasie en maakt van Tomte een ideale introductie in de moderne muziek voor kinderen vanaf 4 jaar.

Nienke

Niet zo kersterig, maar wel heel spannend, is de luisterspeurtocht over de Griekse goden, helden en mythische wezens van tweeduizend jaar geleden in het geheel vernieuwde Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Met de tour gaan kinderen in vijftig minuten langs de mooiste plekjes van de nieuwe zalen over het oude Griekenland. Nienke, bekend van tv, vertelt er spannende en grappige verhalen, zoals over de held Herakles, die met zijn blote handen een leeuw wist te verslaan, over de avonturen van de Griekse goden en de allereerste Olympische Spelen. Ook de kinderactiviteiten tijdens de kerstvakantie staan in het teken van het oude Griekenland. Aan de knutseltafels in de Tempelzaal kunnen kinderen ‘Griekse’ koelkastmagneten en kerstboomversiering kleuren, knippen en plakken. Ook zijn er kleurplaten en een speelhoek met Magic Sand voor de allerkleinsten.

Naturalis 1

Een heel ander verhaal, dat van de T. rex die in 2016 naar Nederland komt, staat in de kerstvakantie centraal tijdens de dino-dagen in Naturalis. In het T. rexjournaal wordt het laatste nieuws over het onderzoek aan T. rex verteld. Maak een foto zittend op de rug van een Triceratops. Door gebruik te maken van een greenscreen lijkt het net echt. Voel aan een echt dinobot. Bekijk de documentaire over de zoektocht naar T. rex. Of knutsel een T. rexbouwplaat. Op de binnenplaats graven kinderen een fossiel op. Nadat ze het zelf uit geprepareerd hebben, mag het mee naar huis. Iedere bezoeker krijgt in de kerstvakantie bovendien het gratis Dinospeurspel vol informatie over dinosauriërs. Nog even aftellen en dan, in de loop van 2016, is de T. rex live te bewonderen in Naturalis!

De Haar 1 - Foto Tim van Veen

Toch nog behoefte aan een (soort) Kerstverhaal? Kom dan naar Kasteel de Haar. Bij dit kasteel horen een baron en een barones met veel bediendes en grandioze gasten. Dit jaar is het de vijfde keer dat de baron en barones allerlei opvallende sprookjesvrienden hebben uitgenodigd voor het grote sprookjesfeest op het kasteel. Het is ieder jaar weer een hele organisatie om alles vlekkeloos te laten verlopen. Maar als plotseling vlak voor het jubileumfeest de baron wordt vermist, dreigt alles in de soep te lopen…

De Haar 2 - Foto Tim van Veen

Vorig artikel7 tips om je kerstboom langer goed te houden
Volgend artikelFijne kerstdagen en onze kerstkaart
Yvonne Koop
Yvonne Koop schrijft als moeder van 4 kids graag over onderwerpen die haar het meest nabij staan: kinderen, speelgoed, (buiten) spelen, natuur, Scandinavië, design en handwerk. Voor Hip & Hot schrijft Yvonne over kunst, cultuur en evenementen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in