Luchtkwaliteit in huis is van belang voor de gezondheid!

Heb jij wel eens last van branderige ogen, benauwdheid, allergie, astma, hoofdpijn of andere vage klachten die je niet kunt plaatsen? Dat zou zomaar kunnen komen doordat de luchtkwaliteit binnen niet geweldig is. Niet iedereen weet het, maar de luchtkwaliteit in huis van van belang voor de gezondheid. Ik hoor je denken: maar hoe houd ik die luchtkwaliteit dan goed? Dat ga ik je vertellen in deze blog.

Luchtkwaliteit in huis is van belang voor de gezondheid

Ik heb vroeger in een oud huis gewoond, met veel oude materialen en zo’n 60 jaar stof. Bovendien had ik in dat huis een kachel, wat veel zuurstof weghaalde uit de woning. En muizen! Gevolg: ik kreeg astma in een hele erge vorm. Zo erg, dat ik bijna continue benauwd was als ik geen medicatie gebruikte. Na 5 jaar vond ik het mooi geweest: ik moest daar weg! Wat ik niet wist, was dat ik in die tijd zelf al een heleboel had kunnen doen om de luchtkwaliteit in huis, en dus mijn gezondheid, te verbeteren.

Wat kun je doen om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren?

Allereerst is het heel belangrijk om regelmatig te luchten. In de zomer zul je waarschijnlijk vanzelf wel ramen en deuren open hebben. Doe je dat niet, omdat er dan muggen binnenkomen, dan raad ik je aan om zo snel mogelijk horren te kopen. Frisse lucht is heel belangrijk! In de winter heb je vaak alles dicht, en zeker in huizen waar alles goed geïsoleerd is, merk je dat de lucht door het branden van de verwarming droog wordt.

Activiteiten die de luchtkwaliteit beïnvloeden

Daarnaast doe je in huis huishoudelijke activiteiten die de luchtkwaliteit beïnvloeden. Denk aan koken, wassen, drogen, strijken en ademen ontstaat. Dit onttrekt zuurstof uit de lucht en geeft uitstoot van ongezonde stoffen. Als je wil weten hoe slecht de luchtkwaliteit is in jouw huis, dan kun je de luchtkwaliteit laten meten door Strooming. Zij kunnen je precies laten weten hoe gezond of ongezond jouw woning is en je ook van tips voorzien om dit te verbeteren.

Wat kun je doen in de winter?

Als het winter is en je niet graag een raam open zet, omdat het te koud is, dan zijn er ook andere oplossingen, zoals bijvoorbeeld een apparaat om de luchtkwaliteit te zuiveren. Je kunt ook kiezen voor balansventilatie. Dat hebben wij tegenwoordig in ons nieuwe huis en dat bevalt heel erg goed.

Vorig artikelBergen in Noorwegen met kinderen
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #226
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in