Amaryllis in huis met kerst

Iedere kerst zie ik in vele huiskamers amaryllis staan. Deze prachtige bloem, verkrijgbaar in verschillende kleuren rood en wit, heten ook wel hippeastrumbollen. Vanwege het woordje “hip” in dit woord vond ik dat deze schitterende bloem niet onbesproken kon blijven op hip & hot. Bovendien was ik benieuwd waarom de amaryllis nou zo onlosmakelijk met kerst verbonden is, hoe je deze het beste verzorgd en wat je er mee kunt doen in je huis.

Amaryllis in huis met kerst

Waarom is de amaryllis nu zo verbonden met kerstmis? Eigenlijk is dat namelijk onzin, want amaryllis is verkrijgbaar in de maanden met een “r” in de naam, dus eigenlijk van september tot en met april. In de volksmond wordt ook gezegd: van Kerst tot Pasen. De reden dat de bloem vooral rond Kerstmis zo gewild is, heeft te maken met de vele styling mogelijkheden en de kleur. Net als kerststerren is de amaryllis verkrijgbaar in rood en wint tinten. Bovendien is de bloem heel decoratief. Er zijn zelfs bollen te koop die niet eens in een pot hoeven. Deze kun je gewoon in een vaas opkweken tot hij gaat bloeien.

Verzorging

Meestal koop je een Amaryllis als deze nog niet in bloei is. Als je een amaryllis in een pot wil zetten, is het beter om onderin scherven te leggen of stenen. Een gat in de pot is ook belangrijk. De bol heeft namelijk de neiging om te gaan rotten als hij teveel water krijgt, dus dat water moet weg kunnen. Het is verder belangrijk om de bol nog een beetje te laten uitsteken, want deze bloem wil niet helemaal onder de grond zitten. Door het rottingsgevaar van de bol is het belangrijk niet te vaak water te geven. Denk aan ongeveer 1 keer per week een klein scheutje, dat is ruim voldoende. De bloem gaat meestal in een dag of 7-10 open. Zet de bloem in het licht en op een warme plek. Dit voorkomt dat de bloem teveel naar het licht gaat groeien of te lang wordt, waardoor de bloemen zullen gaan hangen en de stelen gaan knakken.

Tweede bloei

Als de bloemen gaan bloeien, kun je de amaryllis weer op een koelere plek zetten. Dan heb je kans dat ze langer blijven leven. Meestal bloeit een amaryllis zo’n 3 weken. Als de bloem is uitgebloeid, knip dan de steel af, net boven de bolneus. Zet de bol weer wat warmer en wie weet word je verrast met een tweede bloei uit je bol. Op die manier krijg je helemaal waar voor je geld! Geef niet te snel op, dit proces kan wel 4-6 weken duren.

Styling

Wat kun je allemaal doen met de amaryllis? Heel veel! Je kunt ze in een mooie pot zetten of in een vaas. Ze kunnen afgeknipt in de kerstboom gestoken worden. Of in je haar. Of in een bos bloemen. Een enkele amaryllis in een simpele vaas is ook al heel decoratief. Of leg met kerstmis op elk bordje een spierwitte amaryllis als tafelversiering.

Hangplanten en meerdere potten

Je kunt ze in een kerststukje gebruiken en je kunt ze zonder aarde op een mooie platte schaal op tafel leggen. Het is zelfs mogelijk om ze te beplakken met kerstversiering op de bol en decoratief neer te leggen op tafel. Tot slot kun je ze natuurlijk met meerdere tegelijk in een grote schaal zetten of bijvoorbeeld 10 dezelfde potjes kopen en er een heleboel in het midden van de tafel zetten. Ik heb ze momenteel zelf in 2 potten staan, omdat ik dat gewoon mooi vind. Met Pasen en in het voorjaar kun je het combineren met geel en heb je weer een heel andere look & feel!

Meer informatie vind je op Mooiwatplantendoen.nl

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #153
Volgend artikelReview snoerloze steelstofzuiger BCH6ALL
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in