Originele oudejaars-tradities

slabberjanHet is weer bijna zover. Oudejaarsavond komt er aan. Net de kerststress achter de rug, moeten we weer een vrolijk en leuke bezigheid verzinnen voor Oud & Nieuw. Sinds wij kinderen hebben komen we de laatste jaren niet meer veel verder dan het eten van sushi & oliebollen, het drinken van champagne, het kijken van een gezellige familiefilm en het kijken van vuurwerk. Ik besloot me dus eens te verdiepen in Oudejaarstradities van anderen, in de hoop zelf een goed idee te krijgen om er dit jaar een sprankelende en originele avond van te maken. Hierbij dus originele oudejaars-tradities. Kies wat jou leuk lijkt!

Originele oudejaars-tradities

Een heel leuke tip kreeg ik op twitter van @allsheloves. Zij maakte vorig jaar een momenten-voorraadpot voor het hele jaar. Elk mooi, bijzonder, spannend, verdrietig of fijn moment schreef ze op een briefje en ging in de pot. Met oudjaarsavond keert ze de pot om en neemt ze alle briefjes nog eens door. Een superleuk idee! Voor mij niet meer om dit jaar te doen, maar wel om voor volgend jaar te gaan bijhouden.

Slabberjan

Veel mensen doen met Oudjaar spelletjes. Gewoon lekker met het hele gezin en wellicht vrienden en familie aan tafel. Kaarsjes aan, oliebollen erbij, later op de avond hapjes en champagne. In Zeeland wordt traditioneel het spel Slabberjan gespeeld. Een spel, met een soort knopen in een zak, die een betekenis hebben. De spelregels kun je lezen als je op de link klikt. Ook wordt er veel Pictionary of Triviant gespeeld, soms zelfs in groepsverband. Of Catan, waarvoor allerlei uitbreidingssets te koop zijn voor groepen. Lekker Oudhollands is natuurlijk ook sjoelen. Kinderen vinden dat vaak geweldig.

Kniepertjes bakken

Een traditie in Drenthe en Groningen is het bakken van Kniepertjes op Ouderjaardag. Veel moeders doen dat met hun kinderen. De platte, zoete wafeltjes geven het oudejaar weer.  De opgerolde versie ervan, gevuld met room, wordt dan weer met nieuwjaarsdag gemaakt, zij symboliseren het nieuwe jaar.

10 gangen amuse diner

Een leuke avondvulling is natuurlijk met z’n allen gourmetten. Wat luxer is het, om een 10 gangen-amuse-diner te serveren voor vrienden van familie. Dit hoeft, door de kleine hapjes, niet teveel tijd te kosten. Je kunt ook afspreken dat iedereen 2 hapjes voorbereid. Zo is er de hele avond iets te doen, kun je lekker eten en drinken en bijkletsen of een spelletje spelen. Betrek de kinderen bij de voorbereidingen en bereid voor hen hun eigen amuse-diner, met wat zij ècht lekker vinden.

Oudejaarsconference kijken

Traditioneel is natuurlijk ook de oudejaarsconference. Persoonlijk neem ik die liever op, om ‘m later in de week te kijken, maar heb je verder geen vrienden of familie over de vloer, dan is een tv-avondje natuurlijk een prima alternatief.

Welke originele oudejaars-tradities kies jij?

Vorig artikelKids Topic on the go
Volgend artikelKekootje stationery sets
Judith van Wijk
Vrouw, 46, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in