Theetuin de Slotplaats in Bakkeveen

menu de slotplaatsWie op vakantie gaat in eigen land en terecht komt in Zuidoost Friesland, mag een bezoek aan Theetuin de Slotplaats in Bakkeveen niet overslaan. Zeker bij mooi weer is het hier goed toeven. De Theetuin is onderdeel van een groot landgoed, waar je prachtig kunt wandelen en de kinderen eindeloos kunnen spelen. Dichtbij kun je bovendien kamperen, op Camping de Waldsang. Voor een heerlijke high tea, lunch of originele oranjekoek strijk je neer op het zonnige terras van Genieterij de Slotplaats. Spijt krijg je niet. Of je nu een kop thee komt drinken na een mooie wandeling, kanotocht of fietstocht, of gewoon zonder excuus komt lunchen, het is altijd fijn. Ook voor de kinderen, die zich prima zullen vermaken in de speelnatuur van Oerrr vlakbij de Slotplaats.

Lees ook: De leukste Thee- en pluktuinen in Friesland

prachtige slotplaats bakkeveen

Theetuin de Slotplaats in Bakkeveen

Bakkeveen is sowieso een klein, maar gezellig dorpje. Omringd door mooie bossen, waar je ‘s morgens met wat geluk nog wel eens een hert, ree, eekhoorns of roofvogels kunt spotten. Het bos is divers en je kunt verschillende kanten op. Landgoed de Slotplaats bij Bakkeveen is één van de grootste bosgebieden in Friesland. Er staan beuken van wel 250 jaar oud. Vlakbij Theehuis de Slotplaats vind je de Burmaniazuil. Men zegt dat hier vroeger een loden haan op stond. De legende vertelt, dat als de haan destijds kraaide, de zuil kantelde en de moeder of de vader de baby eronder vandaan kon halen. Of het waar is, wie weet!

Tip: 11 prachtige wandelingen door het Friese landschap

gekleurde stoelen de slotplaats

Theethuin de Slotplaats in Bakkeveen

Geschiedenis van het Landgoed

Het schitterende Landgoed De Slotplaats werd dateert al uit 1668. Het Blauwhuis, aan de rand van het landgoed, werd destijds aangelegd door de familie Aylva. Dit werd in 1838 afgebroken, terwijl in 1818 al slotboerderij De Slotplaats werd gebouwd. Later werd dit verbouwd tot landhuis en in 1986 kreeg het een horeca functie. Eerst als restaurant, nu dus als theehuis. Het is een prachtige pand met een heerlijke tuin om bij zonnig voorjaars- of zomerweer in te genieten.

Tip: Zo maak je je eigen theetuin

Theethuin de Slotplaats in Bakkeveen zijkant

thee met friese dumkes

Het menu

Het is fijn zitten in de tuin van de Slotplaats, maar ook voor het het eten en drinken wil je hier heen. Op de kaart staan verschillende theesoorten, die je allemaal wil proberen. Het leuke is dat je theepot gratis bijgevuld wordt als deze op is. Natuurlijk kun je er ook de traditionele Friese oranjekoek proeven of ander huisgemaakt gebak zoals appeltaart of scones. De kinderen smulden van ijs met vers fruit en slagroom. Voor een Afternoon tea moet je trouwens wel reserveren. De lunchkaart is simpel, maar goed. Eerlijke producten, de kok bekijkt per dag wat er geserveerd wordt. Je kunt kiezen huis versgemaakte soep, bruine boterhammen met dagelijks wisselend beleg, huisgemaakte quiche of salade van de dag. De bediening weet natuurlijk wat er die dag geserveerd wordt, ze kunnen je prima informeren.

oranjekoek de slotplaats in friesland

lunch de slotplaats

Kinderen bij de Slotplaats

Bij Theetuin de Slotplaats kunnen kinderen ook hun hart ophalen. Naast de ijsjes en boterhammen die vast zullen aanspreken, kunnen ze net buiten het terras ravotten bij de Oerrr speelplek. Hier vind je een waterpomp, een levensgroot orgel en een zandbak om in te spelen. Daarbij is er genoeg ruimte voor tikkertje of verstoppertje. Die van mij speelden met water, met zand en renden rond en deden spelletjes. Ze hebben zich er prima vermaakt.

kinderijs de slotplaats

waterpomp de slotplaats

Praktische informatie

Theetuin de Slotplaats is geopend van woensdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Dit theehuis van Natuurmonumenten vind je aan de Foarwurkerwei 3 in Bakkeveen. Parkeren kan, zit je op de nabijgelegen camping dan kun je via het bos er in een paar minuten heen lopen. Voor een Afternoon Tea is reserveren verplicht. Kijk voor meer informatie op de website van Genieterij de Slotplaats.

gezin de slotplaats

Vorig artikelDe Broodbrouwers: bistro, borrel en bakkerij
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #286
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in