Zelf aardbeienjam maken is een makkie

Aardbeien jam zelf makenAls je een keer een leuke, zomerse activiteit wilt inplannen voor jezelf, of met de kinderen, dan is het maken van jam, of in het bijzonder aardbeienjam, een makkie. Jam zelfmaken is sowieso helemaal niet moeilijk. Het enige dat je nodig hebt is vers fruit, geleisuiker en wat citroensap. Van te voren spaar je wat potjes, je laat de kinderen zelf etiketten maken en je kunt aan de slag.

Wat heb je nodig?

300 gram fruit (aardbeien of ander fruit)
300 gram geleisuiker
1 el citroensap

Zo maak je het

Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd ze in vieren. Doe ze in een hoge pan (omdat het spettert als je ze kookt) en gooi de geleisuiker en citroensap erbij. Laat het geheel ongeveer 5 minuten koken. Halverwege kun je de jam pureren met de staafmixer voor fijne jam en met de aardappelstamper voor jam met stukken aardbei erin. Als het goed is gaat de jam een beetje schuimen, dat is normaal.

Potjes vullen

Na 5 minuten haal je de pan van het vuur en laat je de jam afkoelen. Hij wordt dan vanzelf wat dikker. Als de jam is afgekoeld, vul je een gesteriliseerd potje met de jam, draai je het deksel erop en zet je het op z’n kop. Laat verder afkoelen, plak een (zelfgemaakt) etiket erop met de datum en zet in de koeling. Je kunt het enkele weken bewaren, kijk voor gebruik goed of het niet is gaan schimmelen.

Voor elke gelegenheid

Lekker met verse croissantjes bij het paasontbijt, met vaderdag (als verrassing!) of moederdag, of gewoon op zondagochtend!

zelfgemaakte aardbeienjam

 

Vorig artikelDe leukste thee- en pluktuinen van Groningen
Volgend artikelDeel jouw herinnering van Berlijn
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in