De leukste thee- en pluktuinen van Groningen

theetuinAls er iets is wat ik leuk vind om te doen met kinderen in het voorjaar en de zomer, dan is dat wel het bezoeken van thee- en pluktuinen. Die zijn vaak heel kinderproof, met dieren, ruimte om te rennen, speeltoestellen en activiteiten. Je kunt er soms ook kinderfeestjes vieren of rondleidingen volgen. En natuurlijk je eigen fruit plukken! Of groente. Of bloemen! Na het schikken van je bos bloemen of het afrekenen van je zelfgeplukte fruit strijk je neer op het terras voor een kop koffie, thee of limonade. En misschien zelfs iets lekkers erbij? Dit zijn de leukste thee- en pluktuinen van Groningen. Mocht je er nog eentje weten, geef het dan door bij de reacties, dan voeg ik ‘m toe!

Tip: Zo maak je van je eigen tuin een theetuin: kweken, oogsten & mengen
Tip: Geef een High Tea bon cadeau

De leukste thee- en pluktuinen van Groningen

Bij Gasterij Natuurlijk Smeerling kun je na een wandeling in het bos genieten van heerlijke kannetjes thee en koffie met iets lekkers gemaakt in eigen keuken. Ooit een Ruiten A koffie geproefd? Bij koude dagen kun je je warmen aan Bulle Jan, de kachel die lekker brandt. Bij mooi weer is het tuinterras open. Je kunt er ook lunchen, er wordt gebruik gemaakt van ambachtelijke streekproducten. ‘s Middags geniet je van een heerlijk drankje met een regionaal bittergarnituur. Bij de samenstelling van gerechten wordt rekening gehoude met de seizoenen. Ze maken gebruik van streekproducten, producten uit eigen moes- en kruidentuin en andere natuurlijke en biologische producten van de plaatselijke leveranciers uit Westerwolde. In de omgeving is het prachtig wandelen en fietsen.

smeerling
Gasterij Natuurlijk Smeerling

In Theefabriek Houwerzijl ben ik zelf eens geweest. Een superleuk theemuseum wat je kunt bezoeken. Je leert er meer over het maken van thee. Na afloop kun je binnen of lekker buiten in de mooie tuin genieten van heerlijke thee en taartjes. Ik kocht ook het halve theewinkeltje leeg, wat je natuurlijk niet hòeft te doen, maar wat wel heel aanlokkelijk is!

Theefabriek Houwerzijl
Theefabriek Houwerzijl
bordjes theefabriek
Theefabriek Houwerzijl

Koffie- & Theeschenkerij in de Malle Molen in Mensingeweer schijnt superleuk te zijn, een lezer tipte deze. Helaas hebben ze geen website, maar ik vermeld ‘m toch. Adres: Molenweg 10, 9961 PD Mensengeweer.

in de malle molen
in de Malle Molen

Bij Kwekerij de Beemd kun je een uitgebreid, bijzonder en betrouwbaar assortiment Heemplanten, Vaste planten, Klimplanten en Rozen kopen. Ook kun je de tuin bezichtigen die naast de kwekerij en rond de theetuin is aangelegd. Bij theetuin de “Zonnehoed” kun je hierna, onder het genot van een kopje thee of koffie met zelfgebakken taart, een pauze houden.

de Beemd

Koffie- en theeschenkerij de Meelschuur zit in Onstwedde. Het is een prachtige locatie om te genieten van lekkere koffie, thee, fris met huisgemaakt gebak of een vers broodje ‘Boerenbubbel’. Of om het terras met een ijscoupe uit te rusten van een fietstocht door het prachtige Westerwolde of na wandeling door het schilderachtige Ter Wupping.

de meelschuur
Koffie- en theeschenkerij de Meelschuur

In Pieterburen zit Domies Toen. In Domies Toen valt veel te ontdekken: mooie bloemen, vlinders, libellen en andere insecten. En misschien kom je wel een egeltje tegen. Genoeg te zien!En door vele vogels is er ook van alles te horen. Vanaf mei is de theeschenkerij van dinsdag t/m zondag geopend van 10.30 tot 17.00 uur. Verder zijn er allerlei activiteiten, zoals een stinzenplantenroute in het voorjaar, een Middeleeuwse kruidenroute in de zomer,  vanaf eind mei kun je een route over biodiversiteit door de tuin lopen.En op aanvraag kunnen een tocht in de tuin èn de tocht rondom de kerk worden gekoppeld aan een rondleiding, waarbij een volledig programma op maat ontstaat. Alle informatie hierover is te vinden op de website en in de theeschenkerij.  

educatieve tuin
Domein Toen Educatief

In het weidse en rustgevende veenkoloniale landschap van de provincie Groningen ligt Theetuin De Kainstobbe. Sinds 1998 hét adres voor High Tea’s, Bed & Breakfast en familiefeesten. De thee- en koffieschenkerij is gevestigd in en om een woonboerderij van omstreeks 1850. Binnen in de boerderij is een prachtige nostalgische tearoom ingericht. Een prachtige historische koffie- en thee verzameling is onderdeel van dit interieur. Bij mooi weer kun je, buiten tussen de hoogstamfruitbomen, genieten van de rust en ruimte onder het genot van een heerlijk kopje thee of koffie. Voor de kinderen is er een speeltuin.

Theetuin De Kainstobbe
Theetuin De Kainstobbe

Aan de zuidkant van het mooie dorp Sellingen, met uitzicht op natuurgebied van Staats-bosbeheer vind je theetuin Gon’s Theetoentje. Het esdorpen-landschap aan de boorden van het beekje Ruiten-Aa bied je bij Sellingen veel bos en heide. Niet voor niets is Sellingen het toeristisch hart van de streek Westerwolde. Je kunt hier fietsen en wandelen naar hartenlust! De theetuin is een rustpunt waar je kunt genieten van een heerlijk kopje thee, koffie of een ander drankje. Natuurlijk aangevuld met homemade taart. Er is ook ijs!

theetuin Gon's Theetoentje
theetuin Gon’s Theetoentje

Ook in het mooie Westerwolde, in de Zuid-Oost hoek van Groningen, nabij het vestingstadje Bourtange, vind je theetuin ‘d Padstal. Hier kun je tijdens een fietstocht of wandeltocht even van de rust en de natuur genieten. Deze fraai aangelegde siertuin en moestuin is zeker een bezoeken waard. Geniet van een ijsje, thee en koffie met wat lekkers.

theetuin 'd Padstal
theetuin ‘d Padstal

De T-tuin is een mini-camping en Theetuin in één. Hier vind je nog echte rust! Een perfecte uitvalsbasis tijdens een lange fietstocht.

De T-tuin
De T-tuin

Bij Mini-camping De Kastanjeboom kun je vanaf augustus je eigen frambozen plukken. De Kastanjeboom een oplaadpunt voor hun fiets en men kan er genieten van een goed glas vruchtensap of een kopje koffie of thee met aardbeien met slagroom.

Lees ook: de allerleukste thee- en pluktuinen in Nederland

De Kastanjeboom frambozen
De Kastanjeboom

Woon jij in Groningen en heb je leuke aanvullingen? Laat ze ons weten!

Vorig artikelNederland in de ban van de Gorgels
Volgend artikelZelf aardbeienjam maken is een makkie
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in