5 tips om je hond gezond en gelukkig te houden

5 tips om je hond gezond en gelukkig te houdenJe hond verdient een gezond en gelukkig leven. En hier kun je als baasje van alles voor doen! Benieuwd naar tips en inspiratie? In dit artikel delen we wat je hond allemaal nodig heeft – en hoe je dit aan het dier kunt geven. Lees snel verder.

Voeding

Om je hond gezond te houden, is het essentieel om het dier de juiste voeding te geven. Zorg dat je hond de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo kan je trouwe viervoeter immers heerlijk spelen en rondrennen: daar is energie voor nodig. Geef je hond goed hondenvoer, waarbij je let op de leeftijd, het ras en de grootte van de hond. Sommige honden hebben speciale behoeften qua voer, bijvoorbeeld als er sprake is van een allergie. Ook hier houd je uiteraard rekening mee. Geef je hond precies genoeg te eten. En doe dit op vaste tijdstippen, zodat je hond weet waar hij aan toe is.

Avontuur

Honden zitten niet graag stil. Ze gaan liever op avontuur! Als baasje moet je dus wel bereid zijn om genoeg tijd vrij te maken voor dat stuk avontuur. Neem je hond meerdere keren per dag mee naar buiten. Loop daarbij idealiter niet steeds precies hetzelfde stukje, maar wissel dit af. Zo blijft het interessant voor de hond. Ga af en toe eens heel ergens anders naartoe met de hond, zoals een mooi natuurgebied. Met een bench kun je je hond eenvoudig vervoeren. Op zo’n nieuwe plek van bestemming kan je hond weer allerlei nieuwe dingen ontdekken. Dat doet het dier goed! Afhankelijk van de grootte en de leeftijd van de hond kun je inschatten hoe lang het dier op de been kan zijn. Met een grote hond kun je doorgaans prima een verre wandeling maken. Graag zelfs! Kleinere honden zijn wat sneller uitgeput: ga daar dus wat minder ver mee weg. Maar de meeste honden hebben zeker een uur beweging per dag nodig. Daar kun je dus al van uitgaan!

Verzorging

Verzorging vormt een belangrijk onderdeel bij het onderhouden van je hond. Zo is het gebit van een hond vatbaar voor problemen. Controleer dit goed, net zoals de ogen van de hond. Houd de tanden en het tandvlees gezond. Poets het gebit van je hond met speciale tandpasta. Of geef je hond kauwspeelgoed of -snacks, om de tanden sterk te houden. Sommige honden moet je borstelen, met een geschikte borstel of kam. Daarmee verwijder je klitten en vuil. En was je hond regelmatig, wat ook weer bijdraagt aan een gezonde huid en vacht. Honden kunnen zichzelf immers niet wassen: dit is anders dan bij bijvoorbeeld een kat. Ook de nagels van je hond kun je onderhouden, als dit nodig is. Heb je het idee dat er iets aan de hand is? Dan ga je snel naar de dierenarts toe. Bezoek de dierenarts daarnaast voor preventieve controles, in ieder geval één keer per jaar.

Liefde

Honden kunnen eigenlijk geen genoeg krijgen van jouw aandacht. Geef het dier daarom een heleboel liefde. Je hond is echt je vriend: ga dus ook op die manier met het dier om. Je hond is eigenlijk altijd bij je, als het maar even kan. Laat het dier zo min mogelijk alleen: hier kunnen de meeste honden maar moeilijk mee omgaan. Praat tegen je hond, knuffel ermee, laat het dier uit en speel met je hond – je kunt er veel tijd aan besteden. Ook stop je tijd in het trainen van de hond.

Routine

Een hond is gelukkig als er een duidelijke routine en structuur in de dagen zit. Houd dus dagelijks ongeveer hetzelfde schema aan, zodat de hond weet waar hij aan toe is. Zo voelt je vriend op vier voeten zich veilig en op zijn gemak! Het is vaak niet meteen een ramp als iets eens anders loopt, maar wijk niet te vaak af van de routine.

Het is een prachtige taak om voor een hond te zorgen. Met deze tips lukt het je om je hond gelukkig en gezond te houden. Let ook altijd goed op de signalen van het dier. Ziet je hond er blij en energiek uit? Dan zit je vaak goed!

Vorig artikelWat kost een zonnescherm?
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #483
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in