Alcohol en afvallen, hoe werkt dat?

Het afgelopen jaar heb ik wat minder goed voor mezelf gezorgd dan ik gewend ben. Dat kwam vooral door de verhuizing. Het tijdelijke huis waar ik me niet happy voelde, de drukte waardoor sporten er niet van kwam en koken ook regelmatig niet. Als je eenmaal de 35 gepasseerd bent, ga je dat soort dingen wel merken aan je lijf. Ik voelde me steeds vaker moe, lusteloos en dik. Dat was ik trouwens ook. Oke, echt dik ben ik nooit geweest, maar voor mijn doen wel te zwaar en teveel vet. Krijg het er maar eens af… Ook dàt is een uitdaging als je de 35 gepasseerd bent.

Zomervakantie

Met de start van de zomervakantie besloot ik dat het genoeg was geweest. Ik wilde terug naar het gewicht van voor mijn zwangerschap. Dat betekende zo’n 8 kilo afvallen. Maar dat niet alleen. Ik wilde me vooral fitter voelen en strakker in mijn vel komen te zitten. Dus ik moest aan de bak. Ik nam me voor om deze zomer in elk geval niet 2 a 3 kilo aan te komen, zoals heel vaak gebeurt van alle wijntjes, prosecco’s, borrelhapjes, ijses en etentjes. Ken je dat? Dat je na de vakantie weer naar je werk gaat en bij een groot deel van je collega’s denkt: zo, die is een paar kilo zwaarder geworden in de zomer! Ik was zo’n collega, ieder jaar weer.

Fittemama

Maar dit jaar dus niet. De eerste start van het afvallen begon uit het bijna helemaal uitbannen van suiker. Wel bleef ik fruit eten en af en toe wat agavesiroop in de Skyr. Het werkte vrij goed, want in een week of 4 werd ik zo’n 3,5 kilo lichter. Voor mijn gevoel hoefde ik er niet veel aan te doen. Ik dronk zelfs regelmatig een wijntje zonder problemen.

Plateau

Helaas stopte het afvallen na deze 4 weken. Ik bereikte een zogenoemd “plateau”. Dat houdt in dat je toch erg je best doet met afvallen, zonder dat er nog iets gebeurt. Dit was eigenlijk wel goed, want het motiveerde me extra om het sporten weer op te pakken. Iets wat ik toch al van plan was, maar wat ik moeilijk kreeg ingepland. Toen ik besloot dat de kinderen in de vakantie wel een uurtje alleen thuis konden blijven onder de hoede van Sterre, terwijl ze lekker tv keken, lukte het me om 4 keer per week naar de sportschool te gaan.

Sporten

Ik deed daar vooral krachttraining: de ene dag benen, de andere dag armen en de 3e dag core. Daarnaast probeerde ik ook elke keer zo’n 30 minuten cardio te doen op de crosstrainer of de loopband. Intervaltraining, dus 1 minuut helemaal kapot gaan om vervolgens 2 minuten rustig bij te komen, en dat 6 x. Dat schijnt, als je dr Google mag geloven, vele malen effectiever te zijn dan uren te cardio-en. Nu zul je denken dat de kilo’s er vervolgens af vlogen, maar niets was minder waar. Ik kwam zelfs weer aan!

Spieren

Daar baalde ik flink van, maar mijn gezonde verstand won het van deze deceptie. Spieren wegen immers meer dan vet en ik zag ook in de spiegel wel dat er iets gebeurde. Ik liet me dus niet ontmoedigen, want dit is het punt waarop je natuurlijk meestal opgeeft en dat wilde ik niet. Ik bleef dus stug doorgaan en besloot ook nog iets anders: minder alcohol.

Alcohol

Dat was op dat moment namelijk mijn enige zonde. Hoewel ik het al wel geminderd had, dronk ik deze zomer toch graag een wijntje. Ik begon me in te lezen en ontdekte dat je lijf alcohol ziet als vergif. Alcohol levert 9 gr koolhydraten, best een hoop dus. Omdat je lijf deze stof ziet als vergif, gaat het die koolhydraten als eerste verbranden. Terwijl het verder niks doet voor je lijf en je dus ook niet in de vetverbranding gaat op dat moment. Dubbel pech dus.

Helemaal geen alcohol meer?

Kun je dan helemaal geen alcohol meer drinken als je wilt afvallen? Terwijl je net zo van die bacardi cola houdt in je weekend? Dat is niet zo, een glaasje in het weekend mag best. Twee ook nog wel. Maar meer zou je eigenlijk niet moeten doen, want het beïnvloedt gewoon echt de mate waarin je afvalt. Zodra ik minder wijn ging drinken en een paar dagen echt weinig calorieën ging eten doorbrak ik het plateau. Daarna ging ik gewoon weer normaal eten, want je wil ook niet dat je stofwisseling gaat vertragen. Ga dus nooit een enorm crashdieet volgen, want dat werkt niet. Je houdt het niet vol en gaat al snel daarna weer boven je caloriebehoefte eten en drinken. Even een paar dagen het afvallen een boost geven door weinig te eten kan wel. Je kunt dat doen door calorieën te tellen, maar je kunt ook een kant en klare shake nemen, bijvoorbeeld van Shakeplus ofzo. Dat werkt vooral goed als je geen zin hebt om te tellen wat je eet.

Hoeveel is er nu af?

In totaal ben ik nu 5 kilo kwijt. Daar ben ik al heel tevreden over, maar ik wil er graag nog minimaal 3. Daarna ga ik denk ik proberen een poosje op dat gewicht te blijven, of ik ga er nog een paar kilo extra af proberen te krijgen. Dat heb ik nog niet helemaal besloten. In ieder geval wil ik minstens 3 keer per week blijven sporten, want ik merk dat ik echt veel fitter en energieker ben, minder snel virussen van de kinderen oppik, strakker in mijn vel zit, beter slaap en gewoon goed in mijn vel zit. Dat zijn nogal wat voordelen hè? Als ik dat zo lees denk ik: waarom heb ik een jaar lang omwille van de drukte zo slecht voor mezelf gezorgd?

Motivatie

Ik hoop met dit stuk de dames die ook worstelen met fit zijn en afvallen kan motiveren om weer te gaan sporten (dat kan ook thuis!), gezonder te gaan eten (een dieet hoeft echt niet!) en heel erg op te letten met alcohol. En vooral: heb geduld! Laat je niet ontmoedigen als je in het begin niet zo snel gewicht kwijt raakt of zelfs afvalt. Dat hoort bij het proces. Doorzetten is het codewoord. Laat je me weten hoe het bij jou gaat?

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #138
Volgend artikelSamsung versus Apple…wie is de beste?
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in