Samsung versus Apple…wie is de beste?

Samsung en Apple zijn verreweg de grootste en meest populaire smartphonefabrikanten ter wereld. Beide merken brengen binnenkort waarschijnlijk weer nieuwe toptelefoons uit. Dit is een mooie gelegenheid om de twee giganten eens goed onder de loep te nemen! Samsung versus Apple…wie is de beste?

Jaar in jaar uit leveren Samsung en Apple pareltjes van smartphones. Zo kwam Samsung eerder dit jaar met de nieuwe Samsung, de Galaxy S8. Deze telefoon leek uit de toekomst afkomstig door de dunne randen rondom het scherm. Concurrent Apple zat ook niet stil. Zo lanceerde de Amerikaanse fabrikant vorig jaar onder andere de iPhone 7 Plus: een smartphone met een vernieuwende dubbele camera voor optisch inzoomen zonder kwaliteitsverlies.

Natuurlijk roepen we niet zomaar wie de beste is. Nee, we vergelijken de twee grootheden op de volgende vier punten:

  • Design
  • Displays
  • Besturingssysteem
  • Camera’s

Design: futuristische dunne randen versus traditioneel ontwerp

Deze zomer viert iPhone alweer zijn tiende verjaardag. Waar blijft de tijd? Gedurende dit decennium lanceerde Apple maar liefst 15 nieuwe iPhones! Hoewel het design van nieuwe Apple-telefoons elke jaar een behoorlijke upgrade krijgt, zijn alle iPhones duidelijk familie van elkaar. Ze hebben bijvoorbeeld stuk voor stuk de karakteristieke startknop onder het scherm.

Het ontwerp van Samsung-telefoons verandert vaker en is meestal nét wat origineler. Zo verraste Samsung ons begin dit jaar nog met het futuristische ontwerp van de Galaxy S8. Deze telefoon heeft zeer dunne randen aan de boven- en onderkant. Aan de zijkanten is hij zelfs bijna randloos. Het gerucht gaat dat ook de Galaxy Note 8 zo’n bijzonder ontwerp krijgt…

Qua design levert Samsung dus nét wat opvallendere smartphones. Toch lijkt Apple met de toekomstige iPhone 8 orde op zaken te stellen. Volgens de laatste geruchten krijgt deze telefoon namelijk een totaal ander uiterlijk dan eerdere iPhones. We zijn benieuwd!

Displays: Super Amoled versus LCD

Een ander interessant onderdeel van deze vergelijking tussen Samsung en Apple is het gebruikte schermtype. Zo zweert Apple al jaren bij LCD, terwijl Samsung geld pompt in Super Amoled. Dit laatste schermtype is duurder om te produceren, maar levert meer helderheid, betere kleurweergave en hoger contrast op. Kortom: Super Amoled is ten opzichte van LCD superieur.

Op schermgebied wint Samsung dus duidelijk van Apple. Maar of dat later dit jaar nog steeds zo is…? Het gerucht gaat dat Apple voor de iPhone 8 een mega-order plaatste voor de productie van Super Amoled-schermen. De fabrikant in kwestie? Je raadt het vást al…Samsung!

Besturingssysteem: Android versus iOS

Een uniek pluspunt van de iPhone is iOS. Dit is het door Apple zelf ontwikkelde besturingssysteem voor mobiele apparaten. iOS is niet alleen zeer gebruiksvriendelijk en snel in gebruik, ook heeft dit mobiele besturingssysteem een gigantisch app-aanbod. Zo zijn de populaire apps bijna altijd als eerste op de iPhone beschikbaar.

Samsung gebruikt Android als besturingssysteem. Android biedt vrijwel net zo veel mogelijkheden als iOS, waardoor het lastig is om een winnaar aan te wijzen. Ook omdat smaken verschillen. Zo houdt de één van de gebruiksvriendelijkheid van iOS, terwijl de ander het heerlijk vindt dat Android meer personalisatiemogelijkheden biedt. Toch komt Apple met iOS hier als winnaar uit de bus. Want dit besturingssysteem werkt nét wat makkelijker en is iets sneller in gebruik.

Camera’s: grote sensor versus vernieuwende dubbele camera

Telefoons van Apple en Samsung zijn een genot om foto’s mee te maken. De camera’s van zowel Samsung als Apple werken super snel en schieten haarscherpe foto’s. Met de Galaxy S8 Plus kun je zelfs in donkere omstandigheden prima fotograferen. Dit komt door zijn grote camerasensor met een hoog diafragma. De S8 Plus heeft hierdoor een droomcombinatie om foto’s te maken van dat romantische etentje bij zonsondergang!

Apple’s camera’s onderscheiden zich juist weer door hun opvallend goede kleurenweergave. Daarnaast heeft de iPhone 7 Plus nog iets bijzonders: aan de achterkant van deze telefoon zit een camera met een dubbele lens. Door de extra lens kun je optisch inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Dit is een zeldzaamheid voor smartphonecamera’s!

Op basis van deze vernieuwing is Apple nipt de winnaar. Behoudt de Amerikaanse fabrikant deze voorsprong op Samsung? Dat is de grote vraag. Want Samsung geeft de Galaxy Note 8 mogelijk óók een camera met een dubbele lens mee.

Er is dus een heuse camerawedloop gaande; de ene feature nog innovatiever dan de andere. Als we de geruchten mogen geloven, krijgt de iPhone 8 zelfs een 3D-camera die diepte ‘ziet’! Hierdoor is geavanceerde gezichtsherkenning mogelijk. Daarnaast beschikt de iPhone 8-camera waarschijnlijk over Augmented Reality. Dit is de toevoeging van Virtual Reality aan de échte werkelijkheid.

Voorbeeldje? Hebben we! Met de iPhone 8 wordt navigeren een compleet nieuwe beleving. Waar je route nu nog wordt uitgestippeld op een wegenkaart, zie je straks op het scherm van de iPhone 8 de uitgestippelde route op de échte straat!

Samsung versus Apple: wie is de winnaar?

Tijd om de eindbalans op te maken. Op basis van onze vergelijking eindigt het ‘duel’ Samsung versus Apple in een gelijkspel. Samsung scoort net wat hoger op het gebied van ontwerp en scherm, maar Apple komt beter uit de verf met zijn besturingssysteem en goede camera’s. Toch is de einduitslag waarschijnlijk voor iedereen anders. Welke fabrikant jij het beste vindt, hangt namelijk ook af van je eigen voorkeuren. Wil je een telefoon met een verrassend ontwerp of een mooi scherm? Dan moet je voor Samsung bij KPN zijn. Vind jij het besturingssysteem of de camera het belangrijkst? Breng in dat geval een bezoekje aan de Apple Store. Wie vind jij de beste?

Vorig artikelAlcohol en afvallen, hoe werkt dat?
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #139
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in