Als je puber een piercing wil…

neuspiercingWat als je puber een piercing wil? Dit onderwerp speelt hier thuis. Onze puberdochter wil graag een piercing in haar neus. Nu wilde ik dit zelf vroeger ook en ik vind dat gelukkig best mooi, dus daar kan ik mee leven. Maar haar vader vindt het niks. Afgelopen week begon ze echter ineens over een piercing door haar wenkbrauw en daar heb ik dan weer helemaal niks mee. Of in haar oorschelp. Pijnlijk, lijkt me! Hoe ga je om met zo’n puber wens? 

Als je puber een piercing wil…

Ik heb het even uitgezocht: kinderen tussen de 12 en de 16 mogen alleen een piercing als de gezaghebbende ouder(s) hier toestemming voor geeft. Nu is onze dochter pas 15, dus we kunnen het nog een jaartje tegenhouden. Vanaf 16 jaar mogen ze dit zelf beslissen en is er dus geen toestemming meer nodig. Wellicht haalt dit vanzelf al wat druk van de ketel, want het zit ‘m er misschien ook wel in dat het nu juist niet mag. Het idee alleen dat ze het zelf mag beslissen, kan al helpen om het toch niet te doen. De tijd zal het uitwijzen…

Tussen de 12 en de 16 jaar

Dan ligt er nog de vraag wat je als ouder doet als je kind het heel graag wil, maar er nog toestemming nodig is. Geef je die dan? Neem je je kind mee naar de piercingshop om ‘m te laten zetten? Of houd je het tegen? De vraag is altijd of je kind de gevolgen ervan kan overzien. Dit weekend nog, sprak ik iemand die 10 jaar geleden een tattoo had laten zetten en nu bezig was met behandelingen om deze te laten verwijderen. Iets dat dus 10 jaar geleden een goed idee leek, blijkt dat nu niet meer te zijn. Hierdoor neig ik er naar om zo’n besluit toch nog even uit te stellen. Wij hebben dus gezegd dat het nu niet mag. 

Hoe ga je er mee om als je kind het toch doet?

Als het goed is kan je kind voor zijn of haar 16e dus niet plots met een piercing thuis komen. De piercingshop zou dit niet mogen doen zonder toestemming van de ouders en moet dus ook naar legitimatie vragen om de leeftijd te checken. Maar, als je kind 16 is geweest, kan het zelf die beslissing nemen en op een dag thuis komen met een piercing ergens. Wat doe je dan? Tja. Ik vind het uiteindelijk een eigen beslissing. Ik kan het wel niet mooi vinden, maar het is niet mijn lijf. Kinderen heb je slechts een poosje te leen, daarna gaan ze hun eigen weg. Het ene kind zal naar de ouders luisteren, de ander leert het meest door te ervaren. En onderweg in het leven neem je nu eenmaal wel eens beslissingen waar je later op terugkomt. Zo is het nu eenmaal. Is dat erg? Nee, wat mij betreft niet. 

Piercings kunnen ook mooi zijn

Ik vind piercings trouwens soms ook best mooi. Er zijn tegenwoordig echt prachtige piercings te koop, dus in dat opzicht kan ik best begrijpen dat jongeren hier als een blok voor kunnen vallen. Ze zien het ook voorbij komen op Instagram of TikTok en raken geïnspireerd. Dat is natuurlijk prima. Persoonlijk vind ik navelpiercings en zo’n knopje in je neus wel mooi, verder heb ik er niet zoveel mee. Als ze dat zou laten doen, zou ik dat best prima vinden. Bij andere piercings moet ik misschien even slikken, maar ik wen er vast aan. Het is haar lijf en haar leven tenslotte. 

Safety first

Wat ik wel heel belangrijk vind, is dat het gedaan wordt op een veilige manier zonder allerlei risico’s op ontstekingen of dat het mis gaat. Daarom zeg ik wel altijd dat ik het wil weten en samen met haar wil uitkiezen waar ze het laat doen. Zodat ik zeker kan zijn dat het veilig gebeurt. Gelukkig kan dat op veel plekken en ik heb er ook wel vertrouwen in dat ze dat zelf ook wil. Wat mij betreft is het dus vooral belangrijk om niet teveel tegengas te geven op dit gebied en je puber de ruimte geven om zelf te kiezen, maar wel duidelijk aan te geven dat het veilig en hygiënisch moet gebeuren. Hoe staan jouw pubers hierin en hoe ga je er mee om?

Als je puber een piercing wil...

Vorig artikelSchilder gezocht!
Volgend artikelLeuke leesboeken om te lezen met een dekentje op de bank
Judith van Wijk
Vrouw, 46, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in