Appeljam en appelsiroop recept

Appeljam en appelsiroop receptIn de herfst is het leuk om met kinderen naar de boomgaard te gaan om appels te plukken.  Daarna heb je vaak een fruitschaal vol appels. Misschien wel zoveel, dat je een deel buiten moet bewaren of in de koelkast. Er zijn allerlei leuke activiteiten die je kunt doen met appels, maar je kunt natuurlijk ook lekkere recepten maken. In deze blog deel ik mijn appeljam en appelsiroop recept.

Appeljam en appelsiroop recept

Appeljam en appelsiroop kun je al maken van ongeveer 6 appels. Je hebt dan niet zoveel siroop, maar dat is ook wel fijn, want je kunt het niet heel lang bewaren. De siroop past in een klein flesje. Je kunt het aanlengen met water en direct serveren of een dag of 3 in de koelkast bewaren. De Appeljam kun je langer bewaren.

Recept appeljam en appelsiroop

Als eerste vertel ik hoe je de appeljam maakt. Dit is heel eenvoudig en ook leuk om te doen met kinderen. Appeljam kun je op brood eten, als tussendoortje op een rijstwafel, door je yoghurt doen of bij een kaasplankje serveren. De appelsiroop houd je over bij het maken van de jam. Je hoeft daar dus niks extra’s voor te doen.

Ingrediënten appeljam en appelsiroop

500 gram geleisuiker
500 gram appels
1 vanillestokje
wat kaneelpoeder
een halve citroen

Zo maak je appeljam en appelsiroop

Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appel in stukjes en doe in een hoge pan. Pers een halve citroen uit en doe die bij de appelpartjes. Houd wat geschraapte citroenschil apart. Doe 500 gram geleisuiker bij de appelpartjes en eventueel 2 el water. Snijd het vanillestokje open en doe het vanillemerg in de pan. Laat de vanillestokjes ook meekoken. Doe wat kaneelpoeder door het mengsel. Breng het appelmengsel aan de kook en laat ongeveer 5 minuten goed doorkoken. Roer regelmatig door. Vis de vanillestokjes er uit en giet het mengsel in een zeef. Laat wat vocht eruit lekken en doe de jam in een pot. Vul zo mogelijk tot de rand en doe het deksel er op. Laat de pot op het deksel afkoelen. Bewaar nadat het is afgekoeld in de koelkast.

appelsiroop

Appelsiroop

Het uitgelekte vocht is de appelsiroop. Dit kun je in een klein flesje gieten en aanlengen met water. Zo heb je appellimonade. Het is ongeveer 3 dagen houdbaar in de koelkast. Kinderen vinden het vaak erg lekker om meteen op te drinken. Doe een klein appelschilletje en een overgebleven vanillestokje in het glas als garnering. Drinken maar. Veel plezier met het appeljam en appelsiroop recept!

Waar kun je appels plukken?

Benieuwd waar je appels kunt plukken in jouw provincie? Hier vind je een heel handig overzicht van de appelboomgaarden in Nederland!

appeljam in de maak

Beoordeling
recipe image
Naam recept
Appeljam en appelsiroop
Naam beoordeler
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Aantal sterren
2.51star1star1stargraygray Based on 6 Review(s)
Vorig artikelWaar kun je in het najaar appels plukken?
Volgend artikelTradities in de kinderboekenweek
Judith van Wijk
Vrouw, 46, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in