Tradities in de kinderboekenweek

Ieder jaar begon oktober is het kinderboekenweek. Tien dagen lang alle aandacht voor het Nederlandse Kinderboek. Ieder jaar staat de kinderboekenweek in het teken van een thema, wat al lang van te voren bekend wordt gemaakt. Scholen werken in die periode ook vaak aan dit thema. Kinderen mogen meestal hun favoriete kinderboek mee naar school nemen. De Stichting CPNB stelt voor leerkrachten een speciaal lespakket beschikbaar. Thuis proberen wij ook altijd aandacht te besteden aan de kinderboekenweek. Wij hebben zelfs bepaalde tradities in de kinderboekenweek!

Tradities in de kinderboekenweek

Een van deze tradities in de kinderboekenweek is het kopen van een boekje. Dit is een traditie die ik van huis uit heb meegekregen. Ik herinner me nog dat ik ook altijd een boekje mocht kiezen in de boekwinkel. Dat vond ik dan heel leuk. Ik heb de boeken die ik koos ook allemaal nog. Het boek dat de meeste indruk op me heeft gemaakt uit deze serie is Het oneindige verhaal. Zo prachtig vond ik dat als kind!

Zelf een boekje uitkiezen

Ieder jaar gaan wij dus met alle vier de kinderen naar de boekwinkel om een boek uit te kiezen. Ik vind het altijd heel leuk om te zien wie wat kiest. En ook hoe ze kiezen. Sterre gaat meestal recht op haar doel af en heeft snel haar keuze gemaakt. Fee is ook vlot met kiezen. Lenthe en Yuren hebben meer tijd nodig, maar Lenthe maakt uiteindelijk een keuze. Yuren vindt het kiezen zo ontzettend lastig, dat hij ieder jaar eerst zonder boek buiten staat, huilend. Om dan vervolgens toch weer naar binnen te gaan en een knoop door te hakken. Hij vindt alles leuk en kan niet kiezen welk boek hij dan zal kopen.

Kinderboekenweekgeschenk

Bij besteding van 10 euro krijg je het kinderboekenweekgeschenk erbij. Dat is meestal een klein leesboekje voor kinderen vanaf 7 jaar dat speciaal voor de kinderboekenweek geschreven is. Ook is er altijd een speciaal prentenboek van de kinderboekenweek, dat je voor een speciale prijs kunt aanschaffen. Als wij met alle kinderen boeken gaan kopen, dan nemen we dat prentenboek ook altijd mee. En natuurlijk het kinderboekenweekgeschenk.

Welke boeken kozen de kinderen dit jaar?

Dit jaar gingen we in het weekend langs de boekwinkel. Ik kan er zelf ook uren rondkijken, ik ben gek op boeken, en ik zie dat Yuren en Lenthe hetzelfde hebben. Sterre is meer doelgericht in wat ze wil en laat zich niet afleiden. Zelf heb ik eerst 20 boeken in mijn handen voor ik een keuze maak. Maar ik kan wel kiezen. Yuren vindt dat zo moeilijk dat het vaak op huilen uitdraait. Die moet ik daar echt mee helpen. Hij gaat uiteindelijk sneller voor veilig dan voor iets wat hij niet kent. Ook dat ritueel hoort kennelijk bij de tradities in de kinderboekenweek 🙂

De keuze van Sterre

Sterre ging recht op haar doel af: Lampje van Annet Schaap. Dit boek gaat over dapper zijn, het schijnt een nieuwe klassieker te worden en daarom ben ik er zelf ook erg nieuwsgierig naar. Ik ga het dus zeker ook lezen! Lampje is de dochter van de vuurtorenwachter. Ze steekt iedere avond het lampje aan in de vuurtoren. Maar als op een dag de lucifers op zijn, gaat alles mis…

De keuze van Yuren

Zoals gezegd vond Yuren het moeilijk om te kiezen, dus heb ik hem een beetje geholpen. Hij koos uiteindelijk voor Joe Biljoen, van David Walliams, een Finse schrijver. Dit boek gaat over Joe Prop, de rijkste twaalfjarige jongen van de hele wereld. Hij heeft alles wat zijn hartje begeert: een formule 1-racewaen, wel duizend paar sportschoenen en zelfs een orang-oetan als butler. Maar één ding heeft hij niet, en dat is een vriend. Helaas zijn vrienden niet te koop…

De keuze van Lenthe

Nadat ik ongeveer 6 prentenboeken had voorlezen kozen we voor een heel grappig prentenboek met de naam Twee vechtende eekhoorns. Dit boek is van Rachel Bright en Jim Field. Het gaat over twee eekhoorns die allebei de laatste dennenappel willen hebben. Het boek schijnt erg populair te zijn, want het is al op veel plekken uitverkocht en wij hadden in deze winkel ook het laatste exemplaar uit de etalage.

De keuze van Fee

Fee koos, heel grappig, een boekje over de eerste keer naar school gaan. Het heet: Neem nooit een beer mee naar school, van Mark Sperring. Ook dit is een heel leuk boekje, op rijm geschreven en perfect voor de fase waarin Fee zit. Een aanwinst voor ons boekenkast.

Prentenboek van de kinderboekenweek en geschenk

Natuurlijk gingen we niet naar huis zonder het prentenboek Kom Erbij, wat gaat over de brede fantasie van kinderen en het kinderboekenweekgeschenk, geschreven door Jozias Douglas. Ik ben er erg benieuwd naar, dus ik heb weer genoeg te lezen de komende weken!

Wat zijn jullie tradities in de kinderboekenweek?

Datum beoordeling
Beoordeeld bericht
Kinderboeken
Aantal sterren
51star1star1star1star1star
Vorig artikelAppeljam en appelsiroop recept
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #195
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in