Waar kun je in het najaar appels plukken?

mandje met appelsHerfst. Dat is de tijd dat de appels geoogst kunnen worden. Het is een heel leuke activiteit met kinderen om zelf in de boomgaard appels te gaan plukken. Wij doen dat bijvoorbeeld ieder jaar bij de Olmenhorst in Lisse. Hier mag je zelf met je plastic tasje de boomgaard in om je appels te plukken. Na afloop laat je je tasje wegen en reken je af. Maar waar kun je allemaal appels plukken in Nederland? Ik zocht het voor je uit en maakte een overzicht per provincie.

Lees ook: Rozenbotteljam recept

Tips als je appels gaat plukken

Wie appels gaat plukken denkt er misschien niet aan, maar het is handig om zelf voor een tas te zorgen. Bij de meeste boomgaarden moet je namelijk betalen voor een tas of een kistje, en dat is zonde. Kun je net zo goed zelf meenemen. Als het veel geregend heeft, is het vaak modderig in de boomgaard. Denk dan ook aan regenlaarzen en oude broeken voor iedereen, want je wordt echt vies.

Wat doe je met de geplukte appels?

Wanneer je appels geplukt heb met je kinderen, heb je meestal een enorme hoeveelheid. Kinderen raken namelijk geweldig enthousiast als ze eenmaal bezig zijn en weten niet van stoppen. Voor je het weet sta je met twee volle tassen bij de kassa. Dus wat doe je met al die geplukte appels als je thuis bent? Wij maken er meestal van alles van en vriezen het in. Zo hebben we de hele herfst en winter wat lekkers in huis. Denk aan appeltaart, appelcake, appelsap, appelmoes, appeljam, gevulde appeltjes, tarte tatin, appel-kaneelcrumble en appelflappen. Vaak maken we iets voor de meesters of juffen, soms mogen ze gewoon een appeltje met een zelfgemaakt kaartje meenemen naar school om aan de juf of meester te geven. Op het kaartje zetten we dan een tekst als: deze appel heb ik gisteren zelf geplukt bij de Olmenhorst, geniet ervan! Voor een uitgebreide blog met tips wat je kunt doen met de geplukte appels kun je hier kijken.

appels voor de juf of meester

Waar kun je allemaal appels plukken?

Bij de meeste boomgaarden worden in de herfst appelplukdagen georganiseerd. Je vindt dit op de website van de desbetreffende appelboomgaard of het staat vermeldt in de regionale krant. Vaak verloopt het appels plukken gefaseerd: meestal kun je de Santana appels als eerste plukken, al in september. Daarna volgen de Elstars en soms ook de peren. Als je een voorkeur hebt, loont het dus de moeite om dit vooraf uit te zoeken, anders ben je misschien teleurgesteld.

Boomgaarden in de provincie Groningen

Landwinkel Oldiek organiseert in september ook ieder jaar een appelpluk. Raadpleeg de website voor de juiste dag, want zij organiseren dit niet wekelijks. Zij zijn trouwens ook een wijngaard, dus je kunt er tevens wijntjes proeven.

Verder kun je in Groningen in Noordbroek terecht om appels te plukken bij Boerderij Camping de Fruitgaard. Zij organiseren in het plukseizoen enkele dagen waarop je zelf appels mag plukken in de boomgaard. Check hiervoor de website.

Boomgaarden in de provincie Friesland

Ik vroeg aan iemand uit Friesland of ze een pluktuin wist, maar ze zei: in Friesland heeft iedereen gewoon zelf een appelboom in de tuin. Zij kwam er in ieder geval in om, maar ik vrees dat ze het niet op prijs stelt als ik haar adres hier ga invullen 🙂 Mocht jij een leuke pluktuin weten in Friesland? Let me know!

Boomgaarden in de provincie Drenthe

In Drenthe kun je vooral blauwe bessen plukken, maar een appelboomgaard waar je zelf je appels kunt plukken heb ik er niet gevonden. Weet jij er wel eentje? Ik hoor dat heel graag, want dan kan ik die hier aan toevoegen!

Stiekem appels plukken van de boom in de tuin

Boomgaarden in de provincie Overijssel

In de provincie Overijssel kun je appels plukken bij Oold Bleank in Rossum. Zij stellen in september hun boomgaard open voor publiek.

Boomgaarden in de provincie Gelderland

In de provincie Groningen kun je appels plukken bij Fruittuin Verbeek in Oldebroek. Zij hebben op hun website netjes staan wat je in welke week kunt plukken en ook wat het kost. Je kunt hier ook stoofpeertjes plukken in oktober. Let op, ze zijn niet elke dag geopend. Je vindt het adres en de pluktijden op de website. Je kunt hier ook je eigen appelboom adopteren.

Eveneens in Gelderland zit de Zelfplukboomgaard in Zaltbommel. Zij organiseren ook een Bommelse Appeldag, wat een feestelijke start is van het zelfplukseizoen. Daarnaast kun je hier ook op woensdagmiddag, donderdagmiddag, vrijdagmiddag en zaterdag de hele dag terecht om appels te plukken. Check de website voor actuele pluktijden.

Pluktuin het Platteland in Putten biedt ook zelfpluk van appels aan, check ook hier weer de website voor actuele informatie.

In Voorthuizen zit De Pluktuin, waar je naast appels en peren nog meer seizoensgebonden groente en fruit kunt plukken. Zolang de voorraad strekt staat op de website, dus vooraf wel eerst even checken wat er nog hangt…

appels plukken

Boomgaarden in de provincie Flevoland

In het zuidelijke gedeelte van de provincie Flevoland vind je Zeewolde. Bij Fruithal Smits kun je hier je eigen appels plukken. Vooraf krijg je een instructie en dan mag je mee met de plukten. Een hele happening! Daarna lekker naar huis met de buit.

Boomgaarden in de provincie Noord-Holland

In Noord-Holland in Lutjebroek vind je Fruitkwekerij ‘t Keetje, dat in september en oktober aanbiedt om appels te komen plukken. In de agenda op de website vind je de precieze informatie.

Boomgaarden in de provincie Zuid-Hollland

Lisse ligt in de provincie Zuid-Holland, nabij Leiden. De Olmenhorst is een landgoed dat vol staat met appelbomen. Er is ook een landwinkel en een speeltuin voor kinderen. Wij plukken zelf vaak hier onze appels. Appels plukken kan op woensdagmiddag of in het weekend. Check voor alle actuele informatie altijd de website, want de dagen en tijden willen nog wel eens wisselen. Er is trouwens in het voorjaar vaak een voorjaarsfair.

Ook in Rhoon bij de Buytenhof zijn wij al eens appels gaan plukken. Zij zetten wekelijks de pluktijden op hun website. Na afloop kun je lekker wat drinken bij de theeschenkerij, als het weer een beetje meewerkt misschien zelfs nog wel op het terras. De kinderen kunnen ondertussen spelen in de speeltuin.

appels plukken in de boomgaard

Boomgaarden in de provincie Zeeland

Of je ieder jaar terecht kunt bij fruitteler Vereecken weet ik niet, maar dit jaar kun je er in oktober je appels plukken. Het heeft iets te maken met een verzadigde markt en een boomgaard die nog lang niet leeg is. Check de website voor meer informatie!

In ‘t Zeeuwse kun je ook terecht bij Landwinkel Weststrate in Middelburg. Ieder jaar in de oogsttijd stellen zij de boomgaard open voor publiek. De data worden bekend gemaakt op de website. Aanrader!

Boomgaarden in de provincie Noord-Brabant

Iedereen in de buurt van Eindhoven weet het: fruit pluk je in de Philips Fruittuin. Er is overigens nog veel meer te doen, maar in het najaar pluk je er volop appels en peren. Voor actuele pluktijden raadpleeg je het beste even de website. Kun je meteen zien wat er nog meer te doen is!

Aan de andere kant van Noord-Brabant, bij Bergen op Zoom, kun je terecht bij Franken Fruit om je eigen appels te plukken. Je kunt er trouwens nog veel meer plukken, zoals bijvoorbeeld pompoenen. Ook leuk om uit te hollen deze maand!

Boomgaarden in de provincie Limburg

Magraten ligt in Limburg, in de buurt van Maastricht. Hier kun je terecht bij Boomkwekerij Frijns. Zij stellen ieder jaar in september hun boomgaard open om zelf appels te plukken. Houdt de website in de gaten voor de juiste datum.

Ook in Limburg vind je Fien Fleur. Een walhalla voor wie bloemen wil plukken, maar volgens een lezer kun je er ook je appels plukken in het najaar.

Boomgaarden in de provincie Utrecht

De Achterdijk in Bunnik noemt zichzelf de Fruittuin van Utrecht. In de zomer pluk je hier aardbeien en kersen, in de herfst appels en peren. Ze communiceren de plukdagen via hun website en facebook, dus ga ze vooral volgen als je in de buurt woont.

Bij landwinkel Fruitwaard doen ze aan de landelijke appelplukdag (meestal in september) en dan kun je met het plaktreintje mee, vertellen ze vanalles over het oogsten en ga je met een volle tas appeltjes naar huis. In de zomer hebben ze ook ander fruit.

Ook in Bunnik zit boerderij Nieuw Slagmaat, waar je in bepaalde weekenden ook kunt langskomen voor de appelpluk. Check de website voor meer informatie.

Tot slot mag je langskomen bij Boer Erik, in Loenen aan de Vecht. Landwinkel Drogenbroek stelt zijn boomgaard open voor de zelfplukkers. Check de website voor de juiste data.

zware tas met appels

Datum beoordeling
Beoordeeld bericht
Boomgaarden waar je appels kunt plukken
Aantal sterren
51star1star1star1star1star
Vorig artikel6 tips voor originele kraamcadeautjes
Volgend artikelAppeljam en appelsiroop recept
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in