Bardo Museum in Tunis

juut voor mozaiekIn Tunesië zijn een aantal archeologische sites te vinden. Deze steden, die zijn opgericht een aantal jaar voor Christus, zijn prachtig bewaard gebleven. In die tijd lagen op de vloeren vaak mozaïeken. In de badhuizen, maar ook in de woonhuizen en de kerken. In Bulla Regia zijn veel huizen onder de grond gebouwd, waardoor de mozaïeken weinig beschadigd of verkleurd zijn. Een aantal liggen er nog, maar flink wat mozaïeken zijn verhuisd naar het Bardo Museum in Tunis. Als je de archeologische sites Carthago, Bulla Regia en Dougga bezoekt, is een bezoek aan het Bardo Museum echt een must.

Lees ook: Ontdek het èchte Tunesië in het Noorden
Lees ook: Tabarka Tunesië, bezienswaardigheden en mooie plekjes

voorkant museum bardo tunis

centrale hal bardo museum van bovenaf

zaal bardo

Openinsgtijden Bardo Museum

Het Bardo Museum vind je in Tunis, langs de P7. Het werd geopend op 7 mei 1888 en is sindsdien één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Tunesië. Je kunt er prima parkeren, voor de deur is een groot parkeerterrein waar altijd voldoende plek is. De openingstijden van het Bardo Museum zijn dagelijks van half 10 tot half 5, hoogzomer gaan ze een half uurtje eerder open en een half uurtje langer. Hoewel op de website van het Bardo Museum zelf staat dat de entreeprijs 11 dinar is, bleek dit in februari 2020 13 dinar te zijn. Dat is omgerekend nog geen €4,50.

collectie musuem tunis

dieren op mozaiek

Beroemde Romeinse mozaïeken

In het Bardo Museum vind je dus Romeinse mozaïeken die afkomstig zijn uit onder andere de voormalige Romeinse steden Carthago, Bulla Regia en Dougga. Als je rondloopt vraag je je soms af hoe ze deze enorme mozaïeken zo knap hebben kunnen verwijderen uit deze ruïnes. Elk steentje klopt, zit op de juiste plek en heeft de juiste kleur. Als je goed kijkt, zie je zelfs dat er gezichtsuitdrukkingen heel knap zijn gemaakt. De vaak onbekende Romeinen die de mozaïeken gemaakt hebben, zijn met recht kunstenaars te noemen. De collectie in het Bardo Museum is heel bijzonder en heeft veel indruk op mij gemaakt. Één van de bekendste kunstwerken van mozaïek is Virgil. Deze hangt boven, op de eerste verdieping. Hij is niet groot, maar wel heel mooi gemaakt. Meer informatie over de 101 kunstwerken uit het Bardo Museum vind je hier.

bardo juut loopt

Bardo Museum Virgil

Bardo Museum mozaieken gezichten

doorkijkje museum bardo

Kijk omhoog

Vergeet, als je door het Bardo Museum loopt, zeker niet af en toe omhoog te kijken. Ook de plafonds zijn namelijk rijkelijk versierd. Naast kamers met mozaïeken uit de archeologische sites, zijn er ook kamers met tegeltjes uit de medina’s van vroeger. Ook dat is bijzonder om te zien. Verder vind je ook oude potten en beelden uit de oude Romeinse steden die bewaard zijn gebleven en in het museum staan. Overal staan kaartjes bij met uitleg in het Engels en het Frans.

plafond museum bardo

plafond musuem bogen

Aanslag in het Bardo Museum

Op 18 maart 2015 was er een aanslag bij het Bardo Museum in Tunesië. Ik weet dat nog goed, omdat het de geboortedag is van Fee en dit toen op het nieuws was. Er kwamen 21 mensen om bij deze aanslag, waaronder 17 toeristen. Dit is natuurlijk afschuwelijk en iets dat tot op de dag van vandaag blijft kleven aan Tunesië en het museum. Is het een reden om dan maar niet te gaan? Wat mij betreft niet. Overal is beveiliging en de kans dat dit exact daar nog eens gebeurt is natuurlijk heel klein.

archeologische sites stukken

grote potten museum tunesie

Mijn ervaring

Ik vind het museum absoluut de moeite waard om te bezoeken. Het drie verdiepingen tellende museum is waanzinnig mooi. Je kijkt je ogen uit naar de enorme mozaïeken en zeker als je één of meer van de oude Romeinse steden hebt bezocht, kun je je er een voorstelling van maken hoe rijk deze stedend er vroeger moeten hebben uitgezien. Ik zou dit museum zeker bezoeken als je de kans krijgt, het is wat mij betreft één van de mooiste musea die ik ooit heb gezien. Zulke grote mozaïeken zie je nergens!

Mozaiek Dougga badhuis

tegeltjes medina bardo

Stedentrip Tunis

Je denkt er misschien niet zo snel aan, maar een stedentrip Tunis is een prima idee. De vlucht vanaf Amsterdam is maar 3 uur en als je Skyscanner in de gaten houdt, kun je een mooie prijs voor je ticket krijgen. Slapen kan bijvoorbeeld in het El Mouradi Africa hotel of in in Gammarth, nabij Tunis, in het Golden Tulip Hotel. Naast dit bijzondere museum in Tunis heb ik in deze blog over een vakantie naar Tunesië nog meer tips gezet, ook over een bezoek met kinderen naar dit mooie Afrikaanse land.

Tip: Koop hier je reisgids over Tunesië

i love tunis

In samenwerking met Discover Tunisia

Vorig artikelTabarka Tunesië, bezienswaardigheden en mooie plekjes
Volgend artikelUnwasted box
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in