Het Ruhrgebied, verrassende pareltjes industrieel erfgoed

Het Ruhrgebied met kinderenHet Ruhrgebied in Duitsland was vroeger één van de grootste industriegebieden van Europa. Het stond vol met steenkoolmijnen en hoogovens. Vanwege milieuvervuiling, zowel lucht-bodem als afvalwatervervuiling, zijn uiteindelijk alle mijnen en hoogovens gesloten. Hierdoor zijn de industrieterreinen cultuurhistorisch erfgoed geworden en sommige zelfs UNESCO werelderfgoed. De natuur mag er zijn gang gaan en er worden ook (amusements)parken geopend, restaurantjes opgezet en musea geopend. Wij bezochten het Ruhrgebied met de kinderen en dat bleek verrassend leuk!

Het Ruhrgebied bezoeken, verrassende pareltjes industrieel erfgoed

Het Ruhrgebied omvat 11 plaatsen met industrieel erfgoed. Stuk voor stuk pareltjes die je gezien moet hebben. Vooraf denk je misschien: wat moet ik op zo’n industrieterrein? Maar geloof me, het is indrukwekkender dan je denkt. De complexen zijn waanzinnig groot en er is veel gedaan om de parken de moeite van het bezoeken waard te maken. Zo zijn er leuke (soms gratis) musea, hippe restaurantjes, toffe kunstwerken en daarbij is het gewoon gaaf om in zo’n enorm grote industriële omgeving rond te lopen met de gedachte dat dit jaren terug gewoon in gebruik was. Wij waanden ons een beetje in Wie is de Mol. Alsof de presentator daarvan ieder moment tevoorschijn kon komen om te vertellen dat we een ingewikkeld spel moesten gaan spelen in een verlaten fabriek.

Lees ook: Een roadtrip door het hoge Zwarte Woud
Lees ook: Baden-Würrtemberg voor outdoor, wijn, food & shoppen

duisburg industrieel park

Bezienswaardigheden in het Ruhrgebied

Vooraf had ik op de website van Ruhr Tourismus gezien welke bezienswaardigheden er in het Ruhrgebied zijn. Nu waren wij op doorreis naar Winterberg, dus hadden we helaas geen tijd om alle 11 steden en diens bezienswaardigheden te bezoeken. Bovendien kregen we onderweg van vriendelijke locals ook nog extra tips, waardoor we steeds meer aan onze must see list gingen toevoegen. Als je alles wil zien, kun je er zeker 2 volle dagen voor uittrekken. Drie lukt ook nog wel, als je af en toe op je gemak een fijn restaurantje wil uitproberen. Wij kozen er voor om op 1 dag de onderstaande gebieden in het Ruhrgebied te bezoeken.

Landschaftspark Duisburg straat

Landschaftspark Duisburg

Vanuit Rijswijk in Nederland reden wij in ruim 2 uurtjes naar Duisburg. Onze eerste stop was bij het Landschaftspark Duisburg. Hier bevond zich vroeger een hoogovenbedrijf, maar nu kun je er klimmen, duiken of vanuit hoogoven 5 van het uitzicht op het Ruhrgebied genieten. Gewoon rondlopen is ook al heel leuk. Het is een waanzinnig groot gebied, met fantastische oude industriële gebouwen. Hier en daar deed het ook wel wat spooky aan, maar het was vooral erg gaaf.

Landschaftspark Duisburg

landschafspark duisburg het ruhrgebied

Lunch in Landschaftspark Duisburg

Bij het Hauptschalthaus, dat je direct links bij binnenkomst in het Landschaftspark Duisburg vindt, kun je heerlijke Flammkuchen eten. Ook de warme chocolademelk is een vermelding waard: echte pure chocolade en een flinke dot slagroom. De kinderen smulden ervan! Je kunt parkeren voor de deur (wel betaald) en bij binnenkomst staat een duidelijke plattegrond. Verder is het gewoon een kwestie van ontdekken en rondlopen.

Hauptschalthaus ruhrgebied

Hauptschalthaus binnen

Hauptschalthaus chocolademelk

Hauptschalthaus flammkuchen

Tiger & Turtle Magic Mountain

Niet ver van het Landschaftpark Duisburg vandaan vind je het stortplaatskunstwerk Tiger & Turtle op de Heinrich-Hildebrandt-Höhe. Dit kunstwerk is 20 meter hoog en geopend in 2010. Parkeren doe je beneden in de Ehinger strasse (gratis). Daarna is het zo’n 800 meter lopen naar het kunstwerk zelf. Je loopt eigenlijk rondom de slakkenberg, langzaam naar boven. Geen moeilijke klim, maar met een rolstoel minder goed te doen, zeker het laatste stukje. Onze 4 jarige dochter zag trouwens de looping en zei dat ze dacht dat we plakschoenen nodig zouden hebben om rondom te kunnen lopen. Vond ik wel grappig bedacht. Toen we aankwamen ontdekten we dat er een hek is en je dus alleen het eerste stuk de trap op kunt. Niet op hakken trouwens, doe stevige wandelschoenen aan. Ik vond het best een beetje spannend, omdat je zo door het ijzer naar beneden kunt kijken en er een flinke wind stond. Het uitzicht daarentegen was prachtig. Gratis tip: als je rond zonsondergang gaat, maak je de mooiste foto’s. De kinderen schreven hun naam met stenen op de berg, daar waren ze een poosje leuk mee bezig. Er zijn bankjes en als je een flesje wijn meeneemt en een picknickmand, vermaak je je er zo een uurtje.

tiger en turtle met ondergaande zon

tiger en turtle ruhrgebied op kunstwerk

Tiger en turtle fietspad

Zeche Zollverein

Hierna reden we door naar Essen, waar je Zeche Zollverein vindt. Kijk even goed waar je de auto neerzet, want wij stonden uiteindelijk nog best ver weg geparkeerd. Het beste voer je restaurant de Kokerei in bij de navigatie. Bij dit restaurant is een flink parkeerterrein dichtbij. Het leukste stuk van Zeche Zollverein vind ik ook in de buurt van restaurant de Kokerei. In de zomer (van juli en augustus) bevindt zich daar een zwembad (het Werksschwimmbad) tussen de industriële gebouwen in. Heel gaaf. Wij zagen het helaas alleen met een groot plastic er omheen, maar op foto’s zag ik hoe leuk het is in de zomer. Beneden is een enorm stuk waar ze in december het water opspuiten. Als het dan vriest, kun je er schaatsen. Ook dat lijkt me geweldig! Verder is er een groot museum over het Ruhrgebied, een gratis openluchtmuseum, kun je het oude reuzenrad beklimmen en zie je overal fabrieken en industriële gebouwen. Sinds 2002 is Zeche Zollverein en de Kokerei UNESCO Werelderfgoed.

Lees ook: de Romantische Strasse, een toffe roadtrip door Duitsland

reuzenrad zollverein

ruhrgebied museum

schaatsbaan zollverein

werkschaftsswimmbad

openlucht museum zollverein

De Kokerei Zollverein

De Kokerei Zollverein zit heel dicht bij de schaatsbaan en het Werksschwimmbad en is een klein, maar hip en industrieel restaurantje. Ze hebben er heerlijke wafels en warme chocolademelk. Als de schaatsbaan open is, staat er ook buiten een tentje waar je warme dranken kunt kopen. Bij Zollverein is ook een klein openlucht museum, gratis toegankelijk. Hier kun je de oude steenkooltreintjes zien en er over lezen bij de borden die er staan. Heel informatief, de kinderen vonden dat erg leuk.

de kokerei zollverein

hip restaurant de Kokerei in ruhrgebied

Andere interessante plekken in het Ruhrgebied

Na het bezoeken van deze plaatsen begon het te schemeren. Hopelijk hebben we op de terugweg nog tijd om wat andere interessante plekken in het Ruhrgebied te bezoeken. Zo had ik heel graag nog langs de Gasometer in Oberhausen gewild, de slakkenberg Tertraëder in Bottrop, Maxipark Hamm, Halden Haniel en eigenlijk ook alle andere slakkenbergen (aangelegde bergen met industrie afval, die inmiddels begroeid door de natuur zijn) in het Ruhrgebied. Stuk voor stuk bijzondere kunstwerken en prachtige uitkijkpunten.

bottrop tetraeder

Het Ruhrgebied met kinderen

Je kunt het Ruhrgebied prima met kinderen bezoeken. Onze kinderen, van kleuter tot puber, vonden het allemaal heel leuk. De oudste wilde steeds mooie foto’s maken voor Instagram, de andere kinderen vonden vooral leuke plekken voor verstoppertje en renden rond. We maakten ook van de gelegenheid gebruik om wat te vertellen over hoogovens en hoe deze werken. Op Youtube staan genoeg filmpjes om te laten zien. De Flammkuchen en warme chocolademelk op z’n tijd ging er ook goed in. Op elke plek is voldoende ruimte om te spelen en te rennen. Tip: geef ze een eigen camera mee. Die van ons vonden het heel leuk om foto’s te maken. Die industriële gebouwen zijn behoorlijk indrukwekkend!

steenkooltreintje zollverein

Overnachten in het Ruhrgebied

Als je wil overnachten in het Ruhrgebied zijn er natuurlijk enorm veel mogelijkheden. Met een groot gezin betaalbaar overnachten in het Ruhrgebied is weer een ander verhaal. Wij hebben geslapen bij A&O Hostels in Dortmund. A&O Hostels is ons wel bekend, want we sliepen er in München ook al twee keer. Een prima low budget oplossing. Deze hotels zijn schoon en een groot voordeel: ze hebben familiekamers waar je met z’n zessen in kunt. Twee stapelbedden voor de kinderen een tweepersoonsbed voor de ouders. Het hotel zit vlakbij het station en het centrum van Dortmund. Parkeren kan in een nabijgelegen parkeergarage. De parkeergarage kost €3 per twee uur, dus voor een nachtje prima te doen. Een nacht bij A&O Hostels Dortmund in een familiekamer voor 6 personen inclusief ontbijt kost €120.

A & O hostels familiekamer dortmund

A & O hostels familiekamer dortmund

Restaurant Hans im Glück in Dortmund

Als je ‘s avonds nog wat wil eten in Dortmund, kan ik Hans im Glück aanraden. Dit restaurant zit aan de Wißstraße 14-18 in Dortmund, op ongeveer 9 minuten lopen vanaf het Hostel. Een hele leuke plek, waar het lijkt alsof je in een berkenbos aan het eten bent. Je tafel staat in een soort vogelhuis, veel stoelen zijn schommels en overal waar je kijkt staan berkenbomen met vogelhuisjes. De bediening is vriendelijk, ze hebben veel vegan gerechten en het eten was goed. Ik vond vooral de zoete aardappelfrietjes met camembert en avocadosaus heerlijk. Maik en de kinderen smulden van een hamburger. De desserts waren ook prima en de prijs goed te doen.

hans im gluck

restaurant hans im gluck

groot gezin in ruhrgebiedzoete aardappel frietjes hans im gluck

Instagram locatie het Ruhrgebied

Wie graag foto’s maakt op bijzondere locaties, zoals bijvoorbeeld voor Instagram, zal het Ruhrgebied zeker kunnen waarderen. De bijzondere kunstwerken op de slakkenbergen, de industriële gebouwen en de hippe restaurants zijn stuk voor stuk geweldige instagram locaties. Het lijkt me ook gaaf om hier foto’s te maken als je gaat trouwen.

ruhgebied zollverein

Kunst, cultuur en natuur in het Ruhrgebied

Zoals je hebt kunnen lezen heeft het Ruhrgebied het allemaal. Kunst, cultuur en natuur. Je kunt er heerlijk fietsen, wandelen of met de auto van plek naar plek rijden. Er zijn genoeg plekken om je er een week te kunnen vermaken, maar zelfs met 1 dag kom je al een heel eind als je een aantal bijzondere locaties in dit gebied wil bezoeken. Ik hoop dat je na het lezen van deze blog zin hebt gekregen om het Ruhrgebied ook eens te gaan bekijken!

Lees ook: Wat kun je doen in Karlsruhe?

Het Ruhrgebied landschaftspark duisburg

Vorig artikelPoëzie boeken voor kinderen
Volgend artikelGoedkoop een nieuwe jurk scoren
Judith van Wijk
Vrouw, 46, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

1 REACTIE

  1. Ik heb nooit aan kleine steden in Europa gedacht als romantische vakantiebestemmingen. Het is echter de moeite waard om ze met uw man te bezoeken. Ik zou nog een kleine Europese stad aan deze lijst willen toevoegen – Faro. Deze keer waren we hier voor Valentijnsdag. We vonden nuttige informatie, huurden een comfortabele auto en maakten een korte rondrit door de stad en haar omgeving.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in