Boeken waar ik iets van geleerd heb toen ik wilde afvallen

Er zijn ik weet niet hoeveel boeken over diëten en afvallen op de markt. Regelmatig krijg ik ze thuisgestuurd om iets over te schrijven. Hoewel sommige lezers misschien denken dat ik alles maar promoot wat ik opgestuurd krijg, is het tegendeel waar. Een aantal boeken halen mijn blog niet eens. Als ik er teleurgesteld of ontevreden over ben, schrijf ik er niet over. Toch heb ik deze week alle boeken eens uit de kast gehaald om ze te gebruiken voor een blog. Ik deel namelijk graag met jullie de boeken waar ik wèl iets aan had!

Afvallen is niet makkelijk!

Afvallen is niet zo simpel. Je leest het overal: je moet sporten, gezond eten en gewoon je levensstijl veranderen. Dat is niet makkelijk in een maatschappij waar je voortdurend aan verleidingen wordt blootgesteld. Feestjes, borrels, een traktatie op het werk, op reis, ‘s avonds op de bank na een drukke werkdag met chocola, als je ‘s avonds staat te koken met honger, noem maar op. Wat ik inmiddels wel weet, is dat ieder dieet werkt, mits je het consequent volgt. Wat ik ook weet, is dat je heel makkelijk weer terugvalt in een verkeerd eetpatroon, als je te streng voor jezelf bent gedurende lange tijd. Wat ik ook weet, is dat sporten goed is voor je gezondheid, met name krachttraining zorgt voor een strak lijf en het zeker helpt om af te vallen danwel op gewicht te blijven.

Gewicht verliezen: hoe dan?

De afgelopen 2 maanden ben ik 6 kilo afgevallen. Ik ben nog niet klaar, maar al heel trots op dit resultaat. Na de bevalling van Fee kreeg ik de knop maar niet om. Een roerige tijd rondom de verhuizing, hormonale veranderingen behorend bij een veertig-plusser, een druk leven met 4 kinderen en werk waren daar debet aan. Toch baalde ik er enorm van. Met het starten van de zomervakantie pakte ik de boeken er weer eens bij en begon te lezen. Ik haalde er uit wat me hielp, en negeerde wat ik niet helpend vond. Ik ging aan de slag. Geen excuses meer, geen streng dieet, wel sporten en gewoon aan de slag met gezond koken en eten.

Boeken waar ik iets aan had bij het afvallen

  1. Het Parijs Dieet Dr. Jean-Michel Cohen: dit boek leerde me dat je eerst onrust die in jezelf zit moet oplossen voor afvallen gaat lukken. De onrustig tijd rondom het tijdelijke huis en de verhuizing moesten eerst achter de rug zijn voor het mij zou lukken. Ik had teveel aan mijn hoofd, er was geen tijd om te sporten (want we moesten klussen) en gezond koken (en dus eten) schoot er te vaak bij in. Het Parijs Dieet zelf is wel echt en dieet met 3 fasen, waar ik niet heel enthousiast over ben. De eerste fase val je ontzettend veel af, maar heb je ook de hele dag trek en honger. De tweede fase, die je na maximaal 10 dagen moet inzetten, is beter te doen. Je valt ook minder af, maar nog steeds genoeg. De laatste fase is eigenlijk de levenswijze. Wat ik lastig vind aan de fases, is dat je niet goed je eigen keuzes kunt maken. Het is een min of meer vastgesteld dieet, waarbij je veel groente en yoghurt eet, wat noten en wat fruit. Ik vind dat slecht vol te houden. Voor mensen die behoefte hebben aan structuur en geen calorieën willen tellen is dit denk ik een prima dieet.
  2. Voor altijd jong– Jesse van der Velde. Ik ben al eens eerder 10 kilo afgevallen met de methode van Jesse van der Velde. Daarom was ik benieuwd naar dit boek. Jesse van der Velde is heel goed in het stukje marketing, daarom ben ik altijd enigszins sceptisch, maar ik moet eerlijk zeggen dat hij veel inzicht geeft in hoe je lijf werkt. Dat helpt wel om de juiste keuzes te maken. Zelf ben ik geen fan van zijn groene smoothie. Niet omdat ik het niet lekker vind, maar ik inmiddels weet dat ik honger en trek krijg als ik moet leven op een groene smoothie. Dat werkt dus niet voor mij. Waar ik me wel helemaal in kan vinden is dat suiker slecht is en een suikerverslaving zorgt voor overgewicht. Dit boek is geen dieet, maar bevat vooral heel veel tips om de juiste keuzes te maken.
  3. Killerbody van Fajah Lourens staat tegenwoordig bij haast iedereen in de boekenkast, maar doen we er ook iets mee? Het dieet uit dit boek is niet voor mij, maar de oefeningen vind ik wel prettig. Wat Fajah mij leerde is dat je niet per se naar de sportschool hoeft om intensief te trainen. Dat kan ook gewoon thuis. Ze beschrijft een aantal zeer gevarieerde oefeningen die je lichaam uitdagen en zorgen dat je fit wordt. Als je dat combineert met je eigen gezonde leeftstijl, heeft het zeker effect. Daarnaast beschrijft Fajah dat je pas een kilo aankomt bij 7000 calorieën teveel eten, en dat gebeurt echt niet als je een keertje zondigt met een stukje taart op een verjaardag. Mits je het daar dus bij houdt en dan niet denkt: ik heb die taart al gegeten, nu kan ik ook 5 glazen wijn, een pizza, een hamburger enz.
  4. Denk gezond, (di)eet gezond van Anneleen de Lille vond ik een toppertje, omdat het je helpt met de juiste mindset. Dit is dus geen dieet, maar een oplossingsgerichte methode waarbij je stap voor stap anders leert denken en je mindset te veranderen. Ik heb in een wouddocument de stappen doorgelopen en er heel veel aan gehad. Steeds als ik dreigde te zondigen pakte ik het document erbij en lukte het me op het “rechte pad” te blijven.

Boeken waar ik niets aan had bij het afvallen

  1. Het Sirt Food Dieet van Aidan Goggins en Glen Matten is een levenswijze dat uitgaat van het activeren van je vetverbranding door het eten van voedingsmiddelen zoals boerenkool, aardbeien, kurkuma, rode wijn en chocola. Maar als je verder gaat lezen, dan blijkt dat je de eerste week overdag alleen een sapje mag van boerenkool, rucola, peterselie, selderij, matcha, lavas, appel en citroen. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik hou dat niet een hele week vol. Ook al val je er 3 kg mee af, ik vind het niet te doen. Verder moet je veel kip eten (wat ik niet kan eten vanwege een allergie) en mag je maar 1000 calorieën in de eerste fase. Ik haakte tijdens het lezen al heel snel af: dit is geen dieet voor mij, wat ze ook voor prachtige cijfers laten zien en verhalen vertellen in het eerste deel van het boek. Mocht jij zo’n sapkuur van boerenkool wel goed kunnen volhouden en wil je graag snel veel afvallen, dan is dit misschien voor jou wel geschikt.
  2. De Voedselzandloper van Kris Verburgh vond ik veelbelovend, maar heeft mij uiteindelijk niet kunnen helpen. Ik weet dat er mensen zijn die met dit boek of de Paleo manier van eten weglopen, maar voor mij is dit simpelweg niet de manier. Het staat vol met wetenschappelijke inzichten, maar tegelijk vond ik het ook zware kost om te lezen daardoor.
  3. Herken je honger van Marie-José Torenvliet vond ik veelbelovend. Ik heb het helemaal gelezen en hier en daar was er ook wel wat herkenning, maar ik kon er uiteindelijk toch minder mee dan ik hoopte. Ik kan me voorstellen dat het wel werkt voor mensen die heel erg weinig discipline hebben en die echte emotie-eters zijn. Maar dat ben ik niet, dus ik vond het boek minder helpend dan verwacht.

Mijn eigen methode

Wat mij uiteindelijk heeft doen afvallen is de combinatie van krachttraining (3 keer per week een uur), cardiotraining (3 keer per week 25 minuten), minder alcohol drinken (hooguit 2 glazen per week) en koolhydraatarm eten. Ik eet dus wel gewoon koolhydraten, maar minder dan vroeger. Vaak sla ik of de middagboterhammen over en kies ik voor een salade of ik sla ‘s avonds de aardappels, rijst of pasta over en eet alleen groente en vlees of vis. Verder heb ik weinig aangepast en eet ik ook tussendoor wel eens een stukje taart, een koekje, chocola of iets anders. Het inzicht dat je pas een kilo aankomt als je 7000 calorieën teveel hebt gegeten, heeft me geleerd dat je best eens kunt zondigen, als je de draad daarna maar weer oppakt.

Welke boeken hebben jou geholpen?

Vorig artikelGadgets cadeautips voor mannen
Volgend artikelVraag maar! In gesprek met je kind
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in