De coolste functies van Whatsapp (die jij nog niet kent)

Ik ben er recent achter gekomen dat ik heel veel kan leren van mijn puberdochter die op WhatsApp zit. Ik gebruik al jaren WhatsApp, maar sinds Sterre een iPhone bij Telfort heeft zie ik haar functies gebruiken waar ik het bestaan niet van wist. Deze functies blijken wel leuk en handig! De jeugd kent deze functies al van buiten, maar ja, daar behoor ik inmiddels niet meer toe. En jij als lezer hier waarschijnlijk ook niet 😉 Daarom in deze blog: de coolste functies van Whatsapp (die jij nog niet kent)!

Stickers downloaden

Dat je gifjes kunt versturen weten de meeste mensen inmiddels wel, maar wist je dat je ook extra stickersets kunt downloaden? Daarvoor ga je bij WhatsApp in het type-balkje staan, je klikt op het vierkantje en dan op het plusje in het menu dat zich ontvouwt. Er staan dan allerlei stickersets die je kunt downloaden, zodat je ze voortaan kunt versturen. Leuk toch?

Meelezen of niet?

Ik lees wel eens mee in de WhatsApp gesprekken van Sterre. Dat vindt ze niet altijd fijn, want ze heeft recht op haar privacy vindt ze, maar als moeder zie ik het anders. Ik ben een betrokken ouder en ik wil kunnen bijsturen wanneer nodig. Niet door haar dingen te verbieden, maar met haar in gesprek te gaan. Ik denk zelf dat dit effectiever werkt dan verbieden. Een stuk hierover las ik een tijd geleden in het NRC. Ik ben duidelijk niet de enige ouder die daar mee worstelt. De vraag blijft natuurlijk: tot hoe lang lees je mee?

De nieuwste Emoji’s

Als ik dus meelees, zie ik dat zij en haar vriendinnen regelmatig emoji’s naar elkaar sturen. En toegegeven, daar zitten hele leuke bij waarvan ik het bestaan niet wist! Ieder jaar komen er nieuwe bij. In 2018 waren dat er zelfs 157, waaronder bijvoorbeeld een roodharige emoji. Wie weet wat er in 2019 komt? Als je trouwens wil weten wat de betekenis van de emoji is, dan kun je dat online wel terugvinden. Sommige betekenen iets heel anders dan ik dacht…

Functie “maak vast”

Ook handig, en iets wat ik nooit gebruikte, is de functie “maak vast”. Als je veel appjes krijgt op een dag, zakken belangrijke app gesprekken snel naar onderen. Je kunt ze dan minder snel terugvinden. Zijn er app gesprekken die je graag nog eens terugleest, waar belangrijke informatie in staat of waar je nog iets mee moet? Swipe dan het app gesprek naar rechts en de functie “maak vast” verschijnt. Als je dit aanklikt, komt het app gesprek bovenaan je lijst te staan.

Ongelezen berichten

Op dezelfde manier kun je berichten ook als ongelezen markeren. Dat kan soms handig zijn. Ik krijg bijvoorbeeld wel eens een appje binnen als ik in een vergadering zit of net de kinderen op bed leg. Ik lees het dan, en vergeet het weer. Als ik het dan niet snel markeer als ongelezen, dan vergeet ik soms dagen te antwoorden. Dat markeren is dus een handig hulpmiddel om dat niet te vergeten!

Gebruik van verschillende soorten tekstopmaak

Je kunt je teksten extra kracht bij zetten door delen van je bericht vetgedrukt, schuin gedrukt of  doorgehaald te plaatsen. Vetgedrukt doe je door je tekst tussen twee sterretjes te zetten, schuin gedrukt doe je door de tekst tussen twee lage streepjes te zetten en doorhalen doe je door de tekst tussen twee golfjes te zetten.

Berichten functies

Als je op een bericht met je vinger lang drukt, komt er een uitvouw menu met 5 functies. Zo kun je het bericht markeren, als je het bijvoorbeeld snel wil terugvinden. Ik heb dat gedaan met de berichten die ik stuurde naar een vriendin toen mijn bevalling begonnen was. Je kunt het bericht meesturen als je antwoordt. Dat is vooral handig in een groepsapp of als appjes elkaar snel opvolgen en je niet meer weet waar iemand nou op reageert. Ook kun je berichtjes doorsturen naar iemand anders, kopiëren of verwijderen. Dat laatste ziet iemand wel, want er komt dan te staan: dit bericht is verwijderd.

De coolste functies van Whatsapp (die jij nog niet kent)

Dit waren voor mij de eye-openers, weet jij nog andere coolste functies van WhatsApp, dan hoor ik ze heel graag! Veel app plezier!

 

 

Vorig artikelReview van het boek Lampje
Volgend artikelDecembercadeautips voor kinderen
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

2 REACTIES

  1. Ah leuk en nuttig. Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf tegenwoordig ook veel leer van mijn pubers op digitaal gebied.

  2. Hi Judith

    Wat grappig en herkenbaar! Ik gebruik het ook al jaren maar zie net als jij dat mijn kinderen er veel meer uithalen. Leuk!

    Goeie tips ook, vooral over het “controleren” van wat de kinderen doen op de mobiel. Weet je toevallig ook of er zoiets bestaat als een app om je kids te “monitoren” als het ware? Ik hoef niet alles te zien natuurlijk, maar een soort van basis controle, of een slot voor bepaalde apps en websites zou super zijn!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in