De poesta in Hongarije bezoeken

Hortobagy paardenshowWie naar Hongarije gaat brengt meestal wel een bezoekje aan de poesta. De poesta is een enorme vlakte en het droogste, heetste, platste en leegste deel van het land. Het is een graslandschap, maar wel met een hoog waterpeil. Naast een enorm droog deel, is er ok een moerasgedeelte. Je kunt beide delen van de poesta bezoeken en je kunt er paardenshows bekijken. Het Hongaarse woord puszta betekent leegte en is van Slavische oorsprong.

Tip: Trotter reisgids Hongarije
Lees ook: Rondreis door Hongarije met de auto

De poesta in Hongarije bezoeken

De poesta is een stukje rijden vanaf Nederland. Vanuit de Randstad in Nederland is het 1650 km naar Hortobagy, de toegangspoort tot de Hongaarse Poesta. Wij maakten een rondreis door Hongarije, en reden vanaf Boedapest op ons gemak naar Hortobagy. Daar was het nog best een zoektocht hoe we nou daadwerkelijk de poesta op konden. We hadden gelezen dat er een treintje reed, een safaribus en een huifkar. Ook zou er een bezoekerscentrum zijn waar je informatie kon krijgen, maar dit was dicht. Zelfs de eigenaar van onze accommodatie had geen idee… Niet echt handig. Uiteindelijk kwamen we er achter dat in het restaurant Hortobagyi Csardas een klein informatiecentrum was gemaakt, ter vervanging van het bezoekerscentrum dat voorlopig dicht is. Daar konden ze ons vertellen wat de opties waren.

start huifkar tour poesta

Tijden van vertrek voor een tour over de poesta

Zoals gezegd kun je met de trein, de boot, de bus of een huifkar de poesta bezoeken. Je kunt ook te voet gaan, maar eerlijk gezegd zou ik dat niet aanraden. Het is er bloedheet en je kunt te voet geen grote afstanden afleggen. Het is dan toch heel veel van hetzelfde uitzicht, een beetje saai dus. Alle vervoersmiddelen gaan om 10 uur, 12 uur, 2 uur en 4 uur. Wij kozen uiteindelijk voor de huifkar tocht. Daar zat ook een paardenshow bij die erg leuk was. Je kunt dit reserveren voor de dag erna, of op goed geluk gaan en hopen dat er plek is. Wij hebben wel gereserveerd en dat was ook goed, want het was ‘s morgens om 10 uur best druk. 

huifkar poesta

Onze ervaring met de huifkartocht

Voor de huifkartocht moesten we ons melden bij restaurant Nyerges Presszo, in de buurt van Hortobagy (10 min met de auto). Daar stonden de huifkarren al klaar. Er waren 4 huifkarren die tegelijk vertrokken. In één van de huifkarren zat een Engels sprekende gids. Er waren 5 stops, waarbij de gids uitstapte en wat vertelde over de poesta. Dat ging vooral over de geschiedenis van de poesta en de dieren die er leven. Vroeger werd het gebied namelijk gebruikt voor veeteelt, daarna voor de akkerbouw. De laatste resten van de poesta zijn nu natuurreservaat met oa het Nationaal Park Hortobagy wat Unesco werelderfgoed is. Verder vertelde ze dat er veel waterputten zijn overal, we hebben die inderdaad ook gezien. Wat betreft de dieren leven er vooral grijze runderen en bijzondere schapen met gedraaide hoorns (rackaschaap). Ook zie je veel herdershonden die bij de herders leven en de Hongaarse paarden hoeden. 

De poesta in Hongarije bezoeken

grijze runderen poesta

 

runderen poesta

Paardenshow

Halverwege de tour was er een paardenshow op de poesta. Dat was wel heel gaaf om te zien. Die paarden zijn waanzinnig sterke beesten en de herders, Csikós genaamd, kunnen er bizarre kunsten mee. Zo gingen ze zelfs al rijdend op twee verschillende paarden staan, gingen er kinderen mee en deden ze trucjes op de grond. Het zien van de wapperende manen in de wind was echt gaaf, je zag de snelheid en kracht van die beesten duidelijk. 

paardenshow hongaarse poesta

paardenshow poesta

horses poesta

Praktische informatie

De huifkar tocht op de poesta duurde ongeveer anderhalf uur, maar omdat je wat eerder aanwezig moet zijn en je ook nog een klein stukje terug moet lopen of er wat uitloop kan zijn, zou ik er 2 uur voor uittrekken. Het is raadzaam om een flesje water mee te nemen, omdat het erg heet is, maar drink niet al te veel, want je kunt onderweg nergens plassen. Ik had bij het ontbijt 2 flinke mokken thee gedronken en daar kreeg ik na een uur enorme spijt van 🙂 Na de tour wist ik niet hoe snel ik bij het restaurant moest komen om te plassen. Zonnebrand is ook wel nodig, want je zit in de huifkar soms best in de felle zon. 

kinderen in de huifkar poesta

gedraaide hoorn schapen

De poesta op met de boot, bus of trein

Wij hadden helaas alleen tijd om de poesta te verkennen met de huifkar, wat ik zeker een aanrader vind. Je krijgt een goede indruk van de poesta op deze manier en ook de kinderen vonden het erg leuk om met paard en wagen te gaan. We hebben wel alleen het droge deel gezien. Het schijnt dat je met de boot of de trein juist het nattere gedeelte van de poesta kunt verkennen. Als we meer tijd hadden gehad, had ik dat graag gedaan. Bij de brug met negen bogen, die vlakbij het bezoekerscentrum ligt, kun je een klein beetje een indruk krijgen van het nattere gedeelte. Wil je daar meer over weten, dan kun je dus terecht bij het informatiecentrum in het restaurant of te zijner tijd misschien wel weer bij het bezoekerscentrum. 

verlaten huisje poesta hongarije

negen bogen brug hortobagyi

huis met waterput poesta

Restaurants en overnachten

Wij hebben in Hortobagy zelf een appartement geboekt: Hortobagyi Vendeghaz es Pince. Dit leek op het eerste gezicht niet zo tof, maar viel achteraf reuze mee. We hadden twee appartementen voor een schappelijke prijs en kregen van de vriendelijke eigenaar een fles wijn cadeau. Je kon er zelf koken, maar wij zijn gaan eten bij een dorpje in de buurt Hajduszoboszlo. Hier zitten meer restaurants. In Hortobagy zelf zijn er twee restaurants, waarvan de ene echt Hongaars is (houden wij niet zo van) en de andere een pizzeria waar de keuken al om 18.00 uur dicht gaat. Al met al vonden wij de poesta in Hongarije bezoeken wel leuk, maar ik zou er niet meer dan 2 dagen voor inplannen. Er valt verder niet zoveel te beleven en het is vooral heet en plat. Maar leuk en interessant om gezien te hebben. 

herder poesta met herdershonden

De poesta in Hongarije bezoeken met een huifkar

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #394
Volgend artikelCitroenijs met basilicum zonder ijsmachine maken
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in