Rondreis door Hongarije

VisegradEen rondreis door Hongarije met de auto is een goed idee voor de zomervakantie. In de eerste plaats is Hongarije, net als Tsjechië en Polen, relatief goedkoop. Zowel qua overnachtingen als qua eten & drinken. Daarnaast is het ook gewoon een prachtig en divers land. Met mooie natuur, de hippe stad Boedapest, de badencultuur, de wijnroutes en het redelijk zekere warme weer. Het kan trouwens wel heet worden, wij hebben temperaturen van tegen de 40 graden meegemaakt, maar gelukkig ook van rond de 30. Welke route door Hongarije wij hebben gereden, waar we hebben geslapen en gegeten en wat we hebben gezien en gedaan deel ik in deze blog over onze vakantie met de kinderen in Hongarije.

Tip: Reisgids Hongarije
Lees ook: Rondreis door Polen

Mad hongarije

Rondreis door Hongarije

Hongarije is vanaf de Randstad tot aan Boedapest zo’n 1500 km rijden. Wij houden niet van lange stukken rijden, dus we hebben het opgeknipt in drie dagen. De eerste dag zijn wij na de laatste werkdag in de avond vertrokken. We hebben toen gereden tot Frankfurt am Main en daar overnacht in een goedkoop A&O Hotel. De volgende dag vertrokken we vroeg naar Mauthausen in Oostenrijk, een rit van zo’n 6 uurtjes. Daar hadden we een prachtig hotel geboekt: Park Hotel Hagenberg, we bezochten het concentratiekamp Mauthausen (indrukwekkend!) en we borrelden bij Mostube Frellerhof (heel kindvriendelijk met een speeltuin en diertjes). De volgende dag hoefden we nog maar 3 uur vanaf Mauthausen naar Sopron, een leuk stadje net over de grens van Hongarije. Op deze manier was een lang stuk rijden toch prima te doen en hadden we eigenlijk alle dagen al een vakantiegevoel.

Overnachten: Parkhotel Hagenberg im Mühlkreis en A&O Hotel in Frankfurt am Main

Mauthausen concentratiekamp

Mauthausen dorpje

Sopron

Sopron is een pittoresk stadje net over de grens van Hongarije. Het is maar klein, toch zitten er een aantal interessante musea en bezienswaardigheden. Bovendien is het een mooi startpunt voor je rondreis door Hongarije met de auto. Het is een populaire plek op doorreis naar Budapest. Sopron ligt namelijk dichtbij het Neusiedler meer, wat werelderfgoed is. Helaas konden wij dit alleen van veraf bekijken, omdat aan de Hongarije kant de wegen afgesloten waren wegens renovatie. Sopron is officieel tweetalig, er wonen ook veel Duitsers. De oude stad is gebouwd in een hoefijzer vorm. Er is een gedeeltelijk bewaarde vestingmuur met Romeinse funderingen. Je vindt er schitterende gekleurde huisjes, het apothekers museum (op het centrale plein), het mijnmuseum en het Storno Haz (paleis). Wij vonden het centrale plein Fo Ter het leukste. Van daaruit kun je de gezellige straatjes in lopen en kom je mooie plekjes tegen. Loop ook zeker even langs de vestingmuur en de stadsvuurtoren Tuztorony. 

Overnachten in Sopron: Takacs Vendeghaz of Karmelita boutique Apartman
Overnachten in de buurt: In Nagymaros zit een superleuk boshuisje, aanrader! Met vuurplaats en enorme rust. Wij vonden dit een geweldige plek. Het heet Erdoszele Vendehgaz a Dunakanyarban.

Sopron Hongarije

Mithrasz 

De tempel van Mithrasz is ook wel een mooi plekje. Het was ons onduidelijk of je er nou wel of niet met de auto kon komen, want er staat dat het alleen toegankelijk is voor fietsers en wandelaars. Dan is het een flinke tippel. Omdat we ook andere auto’s zagen rijden, zijn wij gewoon doorgereden tot de tempel en konden daar ook parkeren. Onderweg kom je nog wat uitkijkpunten tegen met uitzicht op het Neusiedler meer. De tempel zelf is een klein gereconstrueerd gebouw met een afbeelding van de Perzische zonnegod Mithras. Je staat daar bijna aan de grens met Oostenrijk trouwens. Het is een niet-toeristische serene plek en prachtig om te zien. Verder is het niet enorm bijzonder, maar ik vond het wel de moeite waard om even naartoe te rijden vanuit Sopron. De tempel van Mithrasz hongarije binnen De tempel van Mithrasz hongarije buiten

Gyor

Gyor spreek je uit als Dieur, en het ligt op zo’n ander half uur rijden vanaf Sopron en ook anderhalf uur vanaf Boedapest. Deze historische stad heeft zeker sfeer. Parkeren kun je aan de kant van het water in de parkeergarage en je slentert dan zo het stadje in. Aan het plein  daar, Dunakapu Ter, zitten allerlei leuke restaurantjes, waarvan ik restaurant Romantica kan aanbevelen. Loop ook zeker even door naar het Szechenyi Ter, waar je volop gezelligheid, restaurantjes, wijnbarretjes en een heerlijke fontein vindt. Wij hebben daar een poos gezeten, terwijl de kinderen speelden in het water. Napoleon heeft er ooit een nacht doorgebracht op 31 augustus 1809 en dat huis kun je bekijken (maar stelt verder niet zoveel voor). Er zijn ook wat mooie kerkjes te bezichtigen. 

Gyor

Restaurant Gyor

Hotel Panorama Birtok

Wij sliepen in Hotel Panorama Birtok. Voor het zwembad van dit hotel hoef je het niet te doen, dat is klein en wat minder goed onderhouden, maar het prachtige uitzicht, vooral ook ‘s avonds bij zonsondergang, is de moeite waard. Wat wij ook fijn vonden: je kunt zelf broodjes halen en die voor je kamer op het gras opeten. Met uitzicht. Het ontbijt in het hotel is ook prima en het terras kijkt uit op de omgeving, dus zeker de moeite waard. Wij hadden twee kamers naast elkaar, waarbij de kinderen in de ene kamer zaten en wij als ouders in de andere kamer. 

Uitzicht hotel panorama Birtok

Pannonhalmi Abdij

In de buurt van Gyor vind je de Abdij van Pannonhalma. Dit is een absolute must see. Het is één van de belangrijkste abdijen van Centraal-Europa en heel oud. Sommige documentatie dateert van het jaar 996. Het heeft zelfs de oorlog overleefd. Er is nog steeds een jongensschool in gevestigd. Als je parkeert heb je eerst nog een korte, steile wandeling naar de Abdij te maken. Wij waren er op zondag, dan is een deel van de abdij gesloten wegens kerkdiensten. Die hebben wij dus niet gezien. Het meest indrukwekkend is echter het uitzicht en de bibliotheek, die maarliefst 300.000 boeken bevat. Waanzinnig om daar te lopen. De bibliotheek is ook werelderfgoed. Ook de wijnkelder schijnt bijzonder te zijn, maar hier moet je voor reserveren. Dit hadden wij niet gedaan, dus dat is een tip voor als je zelf gaat. Je kunt ook de nabijgelegen kruidentuin bezoeken met een prachtige lavendelveld. Dit is nog wel een stukje lopen.

Esztergom

Esztergom is het katholieke centrum van Hongarije, mede dankzij de basiliek die hoog boven de stad uittorent. Hij is niet te missen zeg maar, en is dan ook de bekendste bezienswaardigheid in dit plaatsje. Via de metalen Maria Valeriabrug kun je de Donau oversteken en zo een uitstapje maken naar Slowakije. De basiliek is de grootste van heel Hongarije.

basiliek esztergom

Csulok Csardas lunch

Dit restaurantje is echt authentiek Hongaars en je eet er dus ook traditioneel. Daar moet je van houden, maar het is zeker een aanrader. De goulashsoep vond ik persoonlijk wat minder, maar het vleesgerecht wat mijn man had was heerlijk en de kinderen smulden van hun frietjes en hamburgers. Wij konden in deze straat parkeren en het was meteen een prima uitvalsbasis om de basiliek te bezoeken. 

Esztergom Basiliek

De basiliek van Esztergom is een waanzinnig grote kerk die je al van ver ziet. Je kunt ‘m fotograferen vanaf de brug en natuurlijk ook vanaf de plek zelf. Parkeren is dichtbij lastig, maar je kunt de auto beneden neerzetten en dan te voet naar boven gaan. Dit is prima te doen met kinderen en het geeft een prachtig uitzicht over de omgeving. Wij hebben de basiliek niet van binnen gezien, maar van buitenaf was al overweldigend. Pas als je er staat zie je hoe immens groot deze basiliek is. De deuren zijn enorm! 

Rondreis door hongarije Esztergom Basiliek

Visegrad

Wat zeker ook in je rondreis door Hongarije hoort te zitten is Visegrad. Je kunt naar Visegrad via een omweg rijden, of je pakt de pont. Het kan allebei, de pont is iets korter, maar als het druk is moet je soms even wachten. Het is heerlijk om langs het water te zitten, er zijn enkele restaurants die niet specifiek culinair verrassend zijn, maar het uitzicht maakt veel goed. 

Visegrad paleis

Kasteel en paleis

In Visegrad kun je het Kirlyi Palota paleis bezoeken en het Fellgvar kasteel met de Salomontoren. Het zijn allemaal aanraders, zeker als je van kastelen en mooi uitzicht houdt. Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht op de Donauknie, en het is ook leuk om de ridderpoppen in de kasteelkamers te zien. Je duikt een beetje terug in de tijd en kunt je enigszins voorstellen hoe het destijds geweest moet zijn. 

Maros etterem restaurant

Wij dineerden langs het water bij Maros Etterem restaurant. We hebben er prima gegeten, de bediening was vriendelijk en het eten lekker. Niet bijzonder, maar gewoon goed. Op deze plek vertrekt ook het pontje. Meer informatie over dit restaurant kun je vinden op Tripadvisor

Szentendre

Het plaatsje Szentendre is ook een bezoek waard als je een rondreis door Hongarije maakt. Het ligt in de buurt van Boedapest en is een kunstenaarsdorpje. Vol gekleurde huisjes, winkeltjes, musea en gezellige restaurantjes. Je kunt een wandeling maken langs de boulevard en vergeet vooral niet naar boven te kijken, want op diverse plekken in de smalle straatjes hangen grappige objecten, zoals een reeks gekleurde lampenkappen of pollepels. Je vindt er uiteraard ook vele galerietjes. Ik vond dit één van de leukste dorpjes waar we zijn geweest. In Szentendre zijn allerlei leuke kroegjes en restaurantjes te vinden. Wij hebben zelf gegeten in de binnentuin van Mjam en dat was een echte aanrader. Er viel wel af en toe een verse vijg uit de boom, maar dat was juist leuk. We hebben er heerlijk gegeten, de kinderen smulden van de hamburgers. Na afloop kozen we nog een ijsje bij Levendula, waar ze het lekkerste ijs van Hongarije hebben. Ook het interieur is de moeite waard om te bekijken. In Szentendre kun je zeker ook Instagrammable foto’s maken. Het Marsepein museum is ook de moeite waard. 

Overnachten: Hotel Mathias Rex of Horvath Fogado Panzio

Szentendre straatje

Szentendre lampenkappen

levendula

Gödollo

Gödollo is een klein dorpje op ongeveer 30 km afstand van Boedapest. Het plaatsje staat vooral bekend om zijn koninklijke kasteel. Het dorpje zelf stelt niet heel veel voor, maar er zit een leuke bistro op het plein met de fonteinen. Hier hebben we ontzettend lekker gegeten en de kinderen eindeloos in het water gespeeld op een hele warme dag. 

Bandy’s Bisztro

Bandy’s Bisztró zit langs een plein bij een winkelcentrum. Zo op het eerste gezicht denk je misschien dat het niks is, maar het ziet er binnen leuk uit en er is een fijn terras. De bediening spreekt slecht Engels, maar ze doen hun best. Het eten bleek heel goed. Extra leuk was het plein met verkoelende fonteinen. 

Sissi paleis

Het koninklijk kasteel is een heus Sissi Paleis. Het lijkt op het paleis in Versailles. Het is het grootste barokkasteel in het hele land en werd in 1775 gebouwd. Sissi gebruikte dit paleis vooral als vakantieverblijf. Het is de laatste jaren gerestaureerd en prachtig ingericht. Op de begane grond bevindt zich een uitgebreide collectie antieke jurken en accessoires. Vergeet ook niet de mooie tuin te bezoeken. 

Sissi paleis godollo

Boedapest

Ik vond Boedapest een van de mooiste steden in Europa. Het is een hele hippe stad, vol gezellige restaurantjes, parken, winkels en (zwem)baden. De stad is in tweeën opgedeeld: Boeda en Pest. Er is een hooggelegen gedeelte vanwaar je een schitterend uitzicht hebt op de Donau. Het is wel een aardige klim om er te komen, maar absoluut de moeite waard. Het stadscentrum ligt in Pest, hier moet je zijn voor de winkels, de Markthal en de leuke restaurantjes. Kies een hotel in Pest, dan zit je altijd goed. Wij zaten hier in A&O Budapest City, een budgethotel, maar met een prima prijs/kwaliteit verhouding en daarom een echte aanrader. Het centrum zit op loopafstand en parkeren kon in de straat. We hebben ook nog een paar nachten wat luxer gezeten op eveneens een fijne plek. Er zijn tal van leuke musea, prachtige gebouwen en vergeet ook niet om de Szecheny baden te bezoeken of de Strand Baden op het Margaretha eiland. Zeker voor kinderen de moeite waard. Na afloop kun je de fonteinen lichtshow bezoeken die ook op het eiland is. Over Boedapest zal ik nog een aparte blog schrijven, maar deze stad hoort er zeker bij als je een rondreis door Hongarije maakt. Plan er een dag of 4 in. Als je alles goed wil zien en ook nog wat wil kunnen relaxen, kun je je er wel 7 dagen vermaken.

Overnachten: Fashion Street Apartments of A&O Budapest City

vissersbastion boedapest

 

 

 

 

 

 

 

uitzicht gellert heuvel boedapest

 

 

 

 

 

 

 

parlementsgebouw boedapest

Holloko

Een piepklein dorpje in het Noorden van Hongarije, maar sinds 1987 wel UNESCO werelderfgoed. Dat moet je dus gezien hebben. De huisjes zijn spierwit en hebben een overstekend dak, de laatste overblijfselen van de cultuur van de Paloc. De huisjes zijn volgens strikte regels neergezet: het eerste huis van een familie staat langs de weg en de rest van de familie bouwde de huisjes er haaks op aan de achterzijde. Er is een groot parkeerterrein buiten het dorp, het is een korte wandeling naar het centrum. In enkel Evan de historische huisjes zitten nu winkels die geborduurde tassen en portemonnees verkopen, handgemaakte picknickmanden en andere snuisterijen. Iets verder door zit een fantastisch restaurant: Bisztro es Kavezo. Ik heb hier echt de allerlekkerste koude soep ooit gegeten, komkommer watermeloensoep. We proberen hier thuis nog steeds het recept na te maken. Geweldig tentje dus, ook de andere gerechten waren heerlijk. Zonder twijfel een tip voor de lunch. 

Overnachten: Castellum hotel

holloko unesco hongarije

Eger en omgeving

Eger ligt in het wijngebied van Hongarije. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de stad bekend is om zijn wijnen. Het ligt in een mooie vallei, omringd door de bergen. Wie van wijn houdt, zit hier goed. In de omgeving zijn genoeg wijnhuizen te bezoeken en wij hebben er ook flink wat wijntjes ingeslagen. Het stadje zelf heeft een mooi plein met leuke restaurants en gezellige straatjes, in de avond zeker een aanrader. Reserveren is wel een must, toen wij er waren met onze hongerige kinderen moesten we lang wachten op een plekje. Eger is een stukje rijden vanaf Boedapest, maar het voordeel is dat je meer rust ervaart dan in de drukke hoofdstad. Ik vond het echt een verademing om na de hectiek van de grote stad weer wat meer richting de kleinere plaatsjes te rijden tijdens onze rondreis door Hongarije. 

Overnachten: Ambrosia Apartman, prima en betaalbaar plekje op loopafstand het centrum. Redelijk groot appartement

Eger sunset

Central Perk

In Eger zelf zit net buiten het centrum een Friends café: Central Perk. Hier wilden de kinderen natuurlijk per se heen, vooral de pubers die deze serie allemaal op Netflix kijken. Ze hebben er koffie, thee en taartjes, wij vonden de taartjes overigens allemaal erg zoet en dus niet zo lekker. Jammer genoeg serveerden ze geen ontbijt. Toch wel een aanrader vanwege het thema. 

juut ster central perk hongarije eger

Beatles Museum

In Eger zit ook een Beatle museum. Als je binnenkomt word je eerst begeleid naar een kelder, waar je een film te zien krijgt van de Beatles. Dit vond ik ontzettend leuk, omdat het echt ging over hun jeugd, voor ze bekend waren. Uit wat voor gezin kwamen ze en hoe hebben ze elkaar ontmoet en zijn ze de band begonnen? Daarna loop je weer omhoog en begin je aan het museum. Dit begint bij het begin en hoe verder je gaat, hoe meer scheurtjes er in het succes komen je ontdekt wat er allemaal in chronologische volgorde gebeurde, tot ze uit elkaar gingen. Je kent natuurlijk wel delen van het verhaal, maar zo uitgebreid als ik het hier las wist ik het nog niet. Wij hadden de kinderen niet meegenomen toen we het museum bezochten, zij bleven op de hotelkamer. 

beatles museum

Burcht van Eger

Je kunt in Eger de burcht bezoeken, wat vooral een aanrader is bij zonsondergang vanwege het uitzicht. Het is wel betaald. De burcht stamt uit 1241, wat toch wel bijzonder oud is. Er huizen ook wat musea in, maar die hebben wij niet bezocht. De burcht zelf wel, vooral voor het uitzicht. 

Wijnhuizen in de omgeving

Wij hebben in de omgeving een aantal wijnhuizen bezocht en daar ook volop geproefd en wijntjes meegenomen. Aanraders zijn Bolyki en de Vallei van de mooie vrouw (Szepasszonyvölgy), waar je meerdere proeflokalen vindt. Hier hebben wij wijntjes gedronken en wat hapjes gegeten, erg gezellig. 

wijnproeven eger

Tokaj en Mad

Het wijngebied Tokai vonden wij een van de mooiste plekken van Hongarije. We hadden er best wat langer willen blijven, mede vanwege de fantastisch accommodatie die we hadden gevonden, met uitzicht op de wijnvelden. Ook vind je vind de buurt gezellige kleine plaatsjes en kleinschalige maar zeer goede restaurants. In het dorpje Tokai kun je ook leuke wijnproeverijen doen, een aanrader is Borterasz. 

Overnachten: Szarka Vendeghaz es Pince, echt een fantastische plek met uitzicht en een leuke gastheer. De wijn staat voor je klaar! Een van de mooiste plekjes waar we in de hele vakantie hebben overnacht. 
Diner: Zsarkalab Bisztró in Mad of Sárga Borhaz in Mezozombor. Dikke vette aanrader!

Tokaj overnachten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tokaj wijn

Szalajka

In het dorpje Szilvasvarad vind je een station vanwaar je een treintje kunt nemen tot aan de Zalajkavallei. Sinds 1960 is dit een echte toeristische attractie en dus ook altijd druk. Vroeger werd er steenkool getransporteerd, tegenwoordig dus alleen toeristen. De rit is 4 km lang en je ziet vooral veel bos, met kabbelende beekjes, een klein bosmuseum en een waterval. Je eindigt bij een picknickplek met speeltuin en kunt dan de 4 km op je gemak teruglopen. Dit hebben wij gedaan. Uiteraard kun je ook de trein terug nemen, maar dat vonden wij niet leuk. Onderweg kom je nog een leuk bezoekerscentrum tegen met voor de kinderen wat activiteiten. De treinrit is geen absolute must, maar wij vonden het wel een leuke afwisseling na de vele autoritten. Zeker in combinatie met de wandeling terug. 

treintje hongarije np bukki

Miskolc

In Mislkolc zitten ook weer geweldige thermische baden, zowel binnen als buiten. Het was mega druk, dat wel, maar voor de kinderen zeker een aanrader. Binnen heb je donkere grotten zwembaden met kleurtjes licht. Wij hebben er zeker genoten en een heerlijke ochtend doorgebracht. Daarna hadden we het wel weer gezien. Ze noemen deze baden de Cave Baths

Thermal cave miscolk

Debrecen

Debrecen is een behoorlijk grote plaats en eigenlijk vonden wij het niet zo heel gezellig. Het is vooral een grote, drukke straat die je langsloopt. Her en der zitten gezellige zijstraatjes die je kunt inlopen voor leuke winkeltjes en aan het einde staat een mooie kerk. Wat wij wel ontzettend leuk vonden wat het geweldig leuke ontbijt- en lunchtentje Vintage World Cafe & Shop. Alleen hierom zou je toch even moeten omrijden langs deze plaats. De foto’s spreken denk ik wel voor zich. Erg Instagrammable!

Vintage World Debrecen

Hordobagy/Poesta

Een begrip in Hongarije is de Poesta. Deze uitgestrekt vlakte, ook UNESCO Werelderfgoed, is niet zozeer mooi, maar wel bijzonder. De uitvalsbasis is Hordobagy, wat verder niet veel voorstelt behalve een paar hotels en twee niet al te goede restaurantjes. Je kunt vanuit hier tochten maken met een huifkar, een bus, of een boot. Toen wij er waren was het bezoekerscentrum dicht, maar uiteindelijk konden we toch de informatie wel vinden. Wij zijn met een huifkar de Poesta op geweest en dat was eigenlijk best leuk. We kregen ook een paardenshow te zien. Ik moest alleen heel erg nodig plassen onderweg en dat kon nergens. Tip is dus om vooraf niet teveel te drinken. Over de Poesta heb ik een uitgebreide blog geschreven, die vind je hier. Het bevat alle informatie die je nodig hebt om het gebied te bezoeken. 

Overnachten: Hortobagyi Vendeghaz es Pince

paardenshow hongaarse poesta

Pecs

Dit leuke plaatsje heeft een groot plein en enkele mooie musea. Wij hadden pech, want de bekendste bezienswaardigheid, het UNESCO werelderfgoed souterrain met versierde graven uit de 4e eeuw, was helaas dicht voor restauratie. Je spreekt Pecs trouwens uit als Peetsj. Ook het centrale plein is de moeite waard en het keramiek museum. Wij zijn bovendien naar het cultuurcentrum Zsolnayfabriek geweest, met enkele leuke winkeltjes en wat musea. 

Overnachten: Holzhaus Sikonda. Een geweldige plek, met uitzicht op een meer en een hottub. Binnen geweldig mooi ingericht. Aanrader! 

Pecs UNESCO

Kecskemet

Een schilderachtig stadje te midden van de wijngaarden en fruitbomen. De letterlijke naam Kecsekemet betekent: District van de geit. Dit stadje had dankzij de welvaart door de landbouw voldoende budget om de beste architecten gebouwen te laten ontwerpen. Door de Tweede Wereldoorlog zijn velen beschadigd geraakt, maar er zijn toch nog enkel mooie gebouwen bewaard gebleven. De stad is bekend om zijn abrikozenbrandewijn (barackpalinka). De stad leent zich prima voor een stadswandeling. Wij hebben hier uitzonderlijk lekker gegeten bij Olivola, een Italiaans restaurant. Parkeren kan in de straat zelf en het is tevens een prima plek om je stadswandeling te starten en te eindigen. 

Balatonmeer

Tja. Het Balatonmeer. Ik vind dit niet per se een aanrader, want het is er mega druk en toeristisch. Overal zit je hutje mutje en het hotel waar zij zaten was klein en gehorig. Wel zaten we dichtbij het meer zelf, waar je natuurlijk prima in kunt zwemmen. Voor de kinderen is dat wel leuk, zeker omdat aan de kant waar wij zaten het water heel lang ondiep is. Mocht ik ooit nog eens teruggaan, dan zou ik ervoor kiezen om wat hoger gelegen in de bergen te verblijven, met uitzicht op het Balatonmeer. Daar zit je veel mooier en minder druk. Hier zitten ook enkele geweldige restaurants of wijnbarretjes with a view. Een aanrader vonden wij wel de kuurbaden van Heviz en de Bauxietmijn in Gant, op een eindje rijden van het Balatonmeer. Ook de moeite waard: de heidevelden in Tihany. Wij sloten rond het Balatonmeer onze rondreis door Hongarije af. Na een paar dagen rondom het meer te hebben verbleven en daar alle bezienswaardigheden te hebben bezocht reden we naar Bratislava in Slowakije om zo via Praag terug naar Nederland te reizen.

Overnachten: Villa Oliver Siofok
Restaurant: Bistro Sparhelt
Wijnbar met uitzicht: Laposa Birtok

Laposa Birtok Balatonmeer

Bauxietmijn gant hongarije

heviz pool

Vorig artikelEen refurbished iPhone voor een scherp tarief
Volgend artikelLetland in 4 dagen
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in