De vernietigende cyclus van verslaving doorbreken: 3 tips

drankje grotten van han“Dan stop je toch gewoon?” Deze uitspraak is voor veel mensen met een verslaving erg herkenbaar. Het is voor de buitenwereld vaak niet te begrijpen waarom stoppen onmogelijk lijkt. Waarom je telkens weer met goede voornemens komt en dan toch weer in de val van je verslaving verstrikt raakt. De cyclus van verslaving is vernietigend. Zowel voor lichaam als geest. Toch kan je geen afstand doen.

Herkenbaar? Weet dan dat je niet alleen bent. Bijna iedere verslaafde herkent zich hier wel in. Het voornemen om morgen echt je leven te beteren en bij het opstaan al direct beseffen dat dit niet gaat lukken. De wil om beter te worden is groot, maar de controle van de verslaving nog veel groter. Hoe doorbreek je dit? Hoe pak je de macht terug en word je weer baas over je eigen lijf en geest? Hier volgen enkele tips om deze cyclus voorgoed te doorbreken. 

Schakel professionele hulp in 

Natuurlijk zijn er ook succesverhalen van mensen die zonder hulp afgekickt zijn. Helaas is dat in de praktijk meestal niet aan de orde. Bij een verslaving is vaak professionele hulp nodig. Niet alleen om succesvol af te kicken, maar ook om de kans op terugval in de toekomst te verkleinen. Professionele hulp kan er op verschillende manieren uit komen te zien. Denk bijvoorbeeld aan poliklinische afspraken bij een afkickkliniek, maar ook aan opname.

Welke afkickkliniek het meest geschikt is, hangt volledig af van jou als persoon, de ernst van de verslaving en de verdere hulpvraag. Veel ggz-instellingen kan je ook contacteren zonder verwijzing van de huisarts. Dit is bijvoorbeeld bij connection-sggz.nl het geval. Hierdoor ligt de drempel wat lager om hulp te zoeken.

Het is belangrijk dat tijdens de behandeling niet alleen aandacht is voor het afkicken, maar ook voor de onderliggende problematiek. Je moet leren begrijpen wat de verslaving heeft veroorzaakt en waarom die cyclus in stand blijft. Die kennis kan vervolgens worden toegepast om terugval te voorkomen. 

Er volledig voor gaan 

De grootste valkuil waar veel verslaafden in trappen, is dat ze eigenlijk niet echt willen herstellen. De verslaving is hun veilige haven. Als het niet goed gaat, kunnen ze hier altijd op terugvallen. Wat hebben ze nog als dit ook weg is? Daardoor zijn ze niet in staat om zich echt volledig te geven. Daarom is het belangrijk dat je er echt volledig voor gaat. Dat jij wil herstellen. Niet omdat anderen dit van je vragen, maar omdat je hier zelf voor de volle 100 procent achter staat. Je moet bereid zijn om alles te doen wat in jouw macht ligt om de verslaving cyclus te doorbreken. 

Laat je niet ontmoedigen door een terugval 

Een terugval hoort er wel een beetje bij in het herstel van een verslaving. De eerste jaren is de kans groot dat je een keer terugvalt in je oude gedrag. Belangrijk is dan dat je niet bij de pakken neer gaat zitten en denkt dat alles voor niets is geweest, maar dat je gewoon weer je herstel oppakt. Door je te focussen op successen, voorkom je dat een terugval direct het einde zal betekenen voor jouw herstel.

metdrank

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #544
Volgend artikelKlaar voor groei? Zo helpt een BV je bedrijf écht verder
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in