Zo doe je alleen nog dingen die jij belangrijk vindt

Vroeg of laat overkomt het iedereen een keer. Je beseft dat je niet je eigen pad aan het volgen bent, maar dat van een ander. Je moeder, je vader, je man, je kinderen, je baas. Je realiseert je dat je het grootste deel van de dag doet je wat je eigenlijk helemaal niet leuk vindt. Dat je bezig bent met zaken die niet jouw eigen keus zijn. Maar hoe doorbreek je dat? Het kan! In deze blog vertel ik het. Zo doe je alleen nog dingen die jij belangrijk vindt.

Een rugzak vol bagage

Al vanaf je geboorte word je geconfronteerd met boodschappen van andere mensen. Je ouders geven je een deel van hun overtuigingen mee in je opvoeding. Via televisie en social media krijg je allerlei boodschappen te verwerken. Familie, vrienden, collega’s, tegen de tijd dat je volwassen bent heb je een hele rugzak aan normen en waarden gevuld die je met je meedraagt. Een rugzak die jouw eigen mening kleurt. Die je soms uit het oog doet verliezen of je iets nu wel zelf vindt, of dat je het vindt omdat een ander het van je verwacht. Lastig te onderscheiden.

Onvoldaan gevoel

Het gevolg is vaak een onvoldaan gevoel. Je gaat met de flow mee, doet maar wat, verliest je eigen keuzes en gevoelens uit het oog. De keuzes van anderen zijn enorm van invloed op jouw eigen handelen, zo blijkt. Je denkt een keuze te maken die de sleutel is tot tevredenheid, maar het tegendeel wordt bereikt: je voelt je juist ontevreden! Hoe los je dat op?

Zo doe je alleen nog dingen die jij belangrijk vindt

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te ontdekken wat voor jou ultiem geluk betekent. Waar wordt je écht blij van? Wat vind je diep van binnen belangrijk? Welke mensen wil je echt in je leven, want welke mensen krijg je energie in plaats van dat ze energie kosten? Wat wil je met werk? Wat wil je met je relatie?

Opschrijven

Schrijf deze dingen op in een schriftje, zodat je het later nog eens kunt nalezen en eventueel herschrijven. Want soms was je tóch niet helemaal eerlijk tegen jezelf. Spreek ook met jezelf af dat je er in eerste instantie niets mee hoeft, je schrijft het alleen op. Kijk ook of je kunt ontdekken hoe je je het grootste deel van de tijd voelt. Ben je energiek en in balans, of voel je juist en voortdurende onrust?

Verandering

Zodra je eenmaal weet wat je waardevol vindt, kun je daar naar gaan handelen. Bedenk wat er voor nodig is om dat gevoel te bereiken. Soms betekent dit een kleine verandering, bijvoorbeeld dat je gaat inplannen om vaker tijd met je man door te brengen, of juist met de kinderen. Maar het kan ook een grote verandering zijn, zoals het opzeggen van je baan of het maken van een reis.

Vergelijken met een ander

Wat ook belangrijk is, is dat je stopt met jezelf vergelijken met anderen. Mensen hebben de neiging om zichzelf continue te vergelijken met een ander. Zo kunnen moeders daar bijvoorbeeld ook wat van: zij zeggen vaak tegen vriendinnen dat ze iets niet zouden doen wat een bekende wel zou doen. Daardoor hangen ze daar een oordeel aan, maar is dat eigenlijk eerlijk? Nee! Er is geen wetboek wat beschrijft hoe jij je kinderen moet opvoeden. Uiteraard moeten kinderen veiligheid en vertrouwen ervaren, maar die basis is bij de meeste gezinnen wel aanwezig.

Kies voor jezelf

Of je nou borstvoeding geeft of flesvoeding, of je je kinderen naar de opvang brengt of stopt met werken, of je regelmatig met je man een avondje uit gaat of niet, dat doet er niet toe! Wanneer jij kiest wat voor jou oprecht waardevol voelt, dan is dat oke. Zelfs al vinden je familie, vrienden of je collega’s er iets van, jij moet keuzes maken waar je achter staat!

Vorig artikelVoorjaarswinactie 2017
Volgend artikelDeze oplossingen kozen wij voor de kamer van Yuren
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in