Driekoningen dobbelspel zelf maken

Driekoningen spel zelfgemaaktOp 6 januari is het weer Driekoningen. Of je daar thuis iets aan doet hangt er natuurlijk vanaf, maar ik vind het wel grappig om er bij stil te staan met de kinderen. Wij bakken sowieso een Driekoningen taart met een boon er in en verder doen we nog wat activiteiten. Vandaag bedacht ik een Driekoningen dobbelspel, wat de kinderen zelf kunnen maken. Ze vonden het heel leuk om er mee bezig te zijn en hebben het al een paar keer gespeeld. Daarom deel ik vandaag: Driekoningen dobbelspel zelf maken, hoe doe je dat?

Lees ook: Wat kun je met kinderen doen rondom Driekoningen?

Driekoningen dobbelspel zelf maken

Het Driekoningen dobbelspel zelf maken is niet moeilijk. Je moet de kinderen natuurlijk wel een beetje op weg helpen, maar het meeste kunnen ze zelf. Als eerste maak je de 3 koningen. Dit doe je door een strookje wit stevig papier uit te knippen van ongeveer 5 cm breed. Rol dit strookje op en plak het vast. Dit doe je drie keer. Uit geel papier knipt je kind een ieniemienie kroontje, wat hij of zij bovenaan het rolletje plakt. Ook weer 3 keer. Geef de koningen alledrie een cape in een kleur door een gekleurd papiertje om het rolletje heen te plakken. Tot slot hebben de drie Koningen een gezichtje nodig. Dit kun je gewoon met pen tekenen.

Driekoningen dobbelspel zelf maken

Het spelbord maken

Om het Driekoningen dobbelspel te spelen, heb je ook een spelbord nodig. Dit maak je van een A4tje wit papier. Laat je kind bovenaan een stal tekenen met Jozef en Maria er in. Kan zo simpel of uitgebreid als ze dat zelf willen. Inkleuren met kleurpotlood maakt het leuker, maar het kan ook in zwart/wit. Daarna teken je bolletjes in drie rijen vanaf de stal naar beneden. Eventueel kun je ook twee A4tjes aan elkaar plakken, zodat je meer bolletjes kunt tekenen. Dat hangt een beetje af van de leeftijd van je kind. Een kind van 4 zal tevreden zijn met 15 bolletjes, maar een kind van 10 wil iets meer uitdaging. Dan zijn misschien 50 bolletjes beter. Je kunt in plaats van bolletjes ook sterretjes tekenen trouwens.

driekoningen dobbelspel zelf maken stal maken

Het Driekoningen dobbelspel spelen

Het Driekoningen dobbelspel speel je het beste met 3 personen, maar het kan ook met z’n tweeën. Dan heb je echter geen 3, maar 2 koningen nodig. Als je het spel wil spelen moet je de volgende spelregels weten. De Drie Koningen worden onderaan het spelbord gezet. Je pakt en dobbelsteen en gooit met de dobbelsteen. Zoveel als je gooit, zoveel stappen mag de Koning naar voren. Zo gooi je om beurten steeds en loop je naar voren. Als iedereen dichtbij de stal is, wordt het spannend. Met heel jonge kinderen kun je afspreken dat je niet precies op de stal hoeft te komen. Met wat oudere kinderen moet je precies op de stal eindigen. Dus, sta je er 2 vakjes voor en gooi je 5, dan moet je er twee naar voren en drie naar achteren.

driekoningen knutselen

Het Driekoningen spel moeilijker maken

Je kunt het Driekoningen spel moeilijker maken door afspraken te maken over opdrachten als je een bepaalde hoeveelheid gooit. Zo kun je bijvoorbeeld kaartjes met opdrachten maken. Je kunt van sommige bolletjes een ster maken en afspreken dat als je daar op komt, je een opdrachtenkaartje moet pakken. Op de kaartjes kun je opdrachten schrijven als:

  • ga 3 stappen terug
  • ga 2 stappen naar voren
  • gooi nog een keer
  • begin opnieuw
  • eet een rozijntje (die leg je dan klaar)
  • zing een liedje

Veel maak- en speelplezier!

drie koningen zelf maken

 

Vorig artikelRecept koekjes uit IJsland, deze lekkernij laat je huis heerlijk geuren!
Volgend artikel56 x leuke winter quotes voor je lightbox of letterbord
Judith van Wijk
Vrouw, 46, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in