Een bekeuring in Palma op Mallorca, hoe voorkom je dit?

straatje palma de mallorcaIn de voorjaarsvakantie van 2023 was ik met twee van mijn dochters naar Mallorca. Dat was een ontzettend leuke vakantie. Ondanks dat we maar 1 dag mooi weer hadden, hebben we genoten van alle bezienswaardigheden en zelfs een dag van de zon. We hadden een auto gehuurd bij Sunny Cars wat helemaal prima was en zaten in een fijn hotel in het centrum van de stad. Helaas kreeg ik na enkele weken thuis via de autohuur te horen dat ik maarliefst 3 bekeuringen had. Of ik even €75 administratiekosten kon aftikken, want die bekeuringen worden vervolgens per aangetekende brief naar je huisadres gestuurd. Daar kreeg ik na bijna een half jaar ook nog eens de 3 bekeuringen thuisgestuurd. En ik snapte niet eens wat ik verkeerd had gedaan. Inmiddels ben ik op de hoogte en besloot ik een blog te schrijven, zodat anderen dit niet ook hebben. Een bekeuring in Palma op Mallorca, hoe voorkom je dit?

Lees ook: Overnachten op Mallorca, van goedkoop naar luxe

Een bekeuring in Palma op Mallorca, hoe voorkom je dit?

Ik kon er namelijk in eerste instantie maar weinig over vinden online. De eerste berichten waren ook allemaal in het Spaans, dus ik probeerde te puzzelen met Google translate en kwam er zo wel uit dat ik blijkbaar op plekken had gereden met de auto waar dat niet mocht. Alleen had ik dat ter plekke helemaal nergens zien staan! Niemand had mij dit verteld, ook het hotel niet. Terwijl het hotel dus op een plek stond waar zo’n autoluwe zone was. Ik had zelfs een parkeerplek gehuurd bij het hotel, maar niemand had mij verteld bij het hotel dat ik ergens toestemming had moeten aanvragen voor het rijden met de auto naar dit hotel. Daar ben ik nog steeds boos over, hoe leuk het hotel verder ook was. 

ACIRE, een verkeersluwe zone

Het blijkt dus dat een deel van Palma een verkeersluwe zone heeft. Hoe die zone precies loopt, kun je dus niet zien als je door de stad rijdt. Er hangen camera’s en er schijnen hier en daar wel borden te staan, maar als je in een vreemde stad rijdt en je weet er niks van, ben je meer op de weg aan het letten dan dat zoiets je opvalt. Er staan namelijk geen paaltjes of duidelijke borden dat hier een autoluwe zone begint. Op deze website lees je er meer over. Daar zie je ook een kaartje van Palma met uitleg van de verschillende zones.

cap far des salines mallorca

Hoe vraag je een ACIRE aan?

Je moet dus een ACIRE kaart aanvragen als je met een huurauto door het centrum van Palma moet om je hotel te bereiken. Dit kun je zelf regelen, maar ook kan het hotel dat voor je doen. Als je dus ergens boekt, is het handig om er zelf even naar te vragen. Is het nodig dat je een ACIRE-kaart hebt om met een huurauto het hotel te bereiken? Een hotel kan een email sturen met jouw in- en uitcheckdatum, om je zo toegang te geven zonder dat je achteraf een bekeuring krijgt. Je kunt zelf ook contact opnemen door een mail in het Engels te sturen naar dit mailadres: acire@palma.es. Laat je vooraf goed informeren!

Hoeveel was de bekeuring in Palma?

Uiteindelijk had ik dus 3 bekeuringen. Ik was er immers 3 dagen geweest en had dus 3 keer naar het hotel gereden via de autoluwe zone wat niet mag. Gelukkig wel maar één keer per dag, de rest van de dag waren we gewoon het eiland aan het verkennen. Overigens was de bekeuring alleen voor het naar het hotel toe rijden. Palma uit gaf geen problemen, maar diezelfde route konden we niet de stad in rijden wegens eenrichtingsverkeer. Uiteindelijk betaalde ik dus 3 x €25 administratiekosten aan de verhuurmaatschappij, omdat zij moeten regelen dat de bekeuring aangetekend naar je huisadres wordt gestuurd (en dat kan blijkbaar niet in 1 envelop) en ontving ik na een half jaar nog de daadwerkelijke bekeuringen. Die waren 3 x €90, maar als je binnen 20 dagen betaalt en geen bezwaar aantekent hoef je maar de helft te betalen. Dus ik betaalde 3 x €45. Betalen kon trouwens heel makkelijk via een website, NiviSecure in het Nederlands. In totaal kostte dit grapje me dus €210 extra bovenop de vakantie. Waardeloos. Ik vind het vooral oneerlijk, omdat ik het echt niet wist. 

Bezwaar aantekenen

Je kunt dus bezwaar aantekenen. Dit moet schriftelijk en kan volgens mij ook via email. Er staat wel duidelijk in de brief dat daarmee het recht vervalt om de helft te mogen betalen. Ik had geen idee of ik juridisch gezien een kans van slagen had met het aantekenen van bezwaar, plus dat het ook veel tijd en negatieve energie kost om zo’n brief te schrijven, dat ik besloten heb maar gewoon te betalen. Hoe oneerlijk het ook voelt. Ik heb namelijk geen idee hoe ik kan bewijzen dat ik dit echt niet wist en het verhalen op het hotel lijkt me ook niet echt kansrijk. Dus dan levert het maar gewoon betalen en snel vergeten me meer op dan er een hele toestand van te maken. Soms is het zo. Maar, ik schrijf wel deze blog, in de hoop dat ik voor andere mensen kan zorgen dat ze deze kosten kunnen besparen! 

Laat je niet ontmoedigen!

Laat je trouwens niet ontmoedigen door dit verhaal hoor. Mallorca is wel echt een heel leuk en mooi eiland, met genoeg te doen en te zien. Met Transavia ben je er zo en er zijn ontzettend veel leuke accommodaties te boeken. Beste ga je wel buiten het hoogseizoen, want dan is het erg druk. Een auto is juist handig om het eiland te verkennen, maar check in Palma dus vooraf wel even hoe het zit met de ACIRE toestemming. Fijne vakantie!

uitzicht op palma de mallorca

Vorig artikelOp vakantie vanaf Düsseldorf Airport- Informatie en tips
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #451
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in