Eerste hulp bij fotograferen

eerste hulp bij fotograferenVeel mensen hebben thuis een mooie spiegelreflexcamera of systeemcamera, maar weten eigenlijk helemaal niet wat ze er allemaal mee kunnen. Ze gebruiken dus voornamelijk de automatische stand, omdat ze dan zelf niet hoeven na te denken over de instellingen. Die snappen ze namelijk niet. Toch is dat zonde. Als je namelijk wel weet hoe je camera werkt, dan kun je er veel meer uithalen. Een laagdrempelig boekje hiervoor is Eerste hulp bij fotograferen, dat ik recent kocht na een tip van iemand. In deze blog vertel ik over mijn ervaring met dit boek, een review dus.

Eerste hulp bij fotograferen

Bij fotograferen draait het allemaal om termen als diafragma, sluitertijd en isowaarde. Deze 3 instellingen worden ook wel de belichtingsdriehoek genoemd. Om een goed belichte foto te maken, moeten ze goed op elkaar worden afgestemd. Daar begint het vaak ingewikkeld te worden, denken veel mensen. Daarom is het zo fijn als er een boek is waar dit goed in wordt uitgelegd. Eerste hulp bij fotograferen is zo’n boek.

Opbouw van het boek

Het boek begint met een heldere uitleg over diafragma, sluitertijd en de isowaarde. Wat gebeurt het als je deze op je camera verhoogt met het licht, maar ook hòe je dat doet. Wat is het effect van de sluitertijd op het licht, en wat doet het met de omgeving? Dit alles wordt nog meer verduidelijkt door foto’s die illustreren wat er geschreven is. Aan het einde van het eerste hoofdstuk staat er een handig schema, waarin al het uitgelegde nog eens is samengevat. Dit schema is op broekzakformaat, waardoor je het kunt kopiëren uit het boek en mee kunt nemen als spiekbriefje als je gaat fotograferen.

Voorkeuze menu’s en manueel fotograferen

Op elke camera vind je een automatische stand (P), maar ook een A stand met diafragma voorkeuze (hierbij kun je het diafragma instellen en past de camera de andere waardes goed aan) en een S stand (hierbij kun je de sluitertijd instellen en past de camera de andere waardes aan. Kies je voor de M (manuele) stand, dan mag je alles zelf bepalen. Het is goed om ook te oefenen in de A en de S stand, zodat je precies gaat ontdekken wat het verhogen en verlagen ervan betekent voor de foto.

Andere opties

Tot slot wordt er nog iets uitgelegd over de autofocus, de witbalans, beeldstabilisatie, het meten van licht en het bestandsformaat JPEG en RAW en wat daar de mogelijkheden mee zijn. Als je al deze theorie hebt doorgenomen, en nog eens, en nog eens, dan wordt er al veel meer duidelijk over je camera. Ik heb het boek zelf op de kast liggen en pak het er regelmatig nog eens bij om het door te lezen. Veel oefenen en dan weer eens lezen. Waarom was die foto nou te donker? Wat waren de instellingen? En dan de theorie teruglezen. Meestal snap je het dan wel.

Een mooie foto in iedere situatie

Na de theorie is er nog een groot deel in het boek gewijd aan het maken van de best mogelijke foto in elke situatie. Bij elk onderwerp staat een foto en welke instellingen je het beste kunt gebruiken. Ook staat er nog iets bij over eerste hulp bij fotograferen, dus stel je fotografeert beweging met de instellingen die geadviseerd worden, maar de foto is toch niet goed gelukt? Dan geeft de schrijver aan wat je nog zou kunnen proberen om een betere foto te maken. De thema’s die voorbij komen zijn: beweging, landschap & natuur (regenbogen, watervallen, de maan, sterrenhemel, bloemen), dieren, in de stad (straatfotografie, kerken, musea), mensen (portret, kinderen) en vuurwerk & lichtshows.

Review en conclusie van Eerste hulp bij fotograferen

Ik vind het boek heel bruikbaar. Het is veel minder technisch dan sommige andere boeken, echt geschreven in Jip & Janneke taal en duidelijk geïllustreerd met voorbeelden. Je gebruikt het eerst om door te lezen en vervolgens als naslagwerk wanneer je eenmaal aan het fotograferen bent met de manuele stand. Door veel te oefenen leer je je eigen camera (ik heb zelf de Panasonic Lumix G90) steeds beter kennen en wordt het ook steeds leuker. Je ontdekt dat als je snapt wat je doet, je veel mooiere foto’s kunt maken en er heel veel mogelijkheden zijn met je camera. Ik vind het boekje een aanrader!

eerste hulp bij fotograferen achterkant

Vorig artikelVlierbloesemijs recept zonder ijsmachine
Volgend artikelGrillrestaurant de Dwaler in Bakkeveen, top met kinderen!
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in