Het Finse Sisu

De Denen hebben Hygge, de Zweden Lagom en de Finnen hebben Sisu. Nu heb je waarschijnlijk geen idee wat het is, en om eerlijk te zijn had ik dat ook niet, tot ik het Boek Sisu van Joanna Nylund thuisgestuurd kreeg. Ik ging er eens lekker voor zitten, want ik was erg benieuwd. Na het lezen van het boek kreeg ik wel een beetje een idee wat Sisu is. De schrijfster vat het zelf samen door te zeggen dat het “het vermogen om met kracht te leren leven” betekent. Het Finse Sisu is een uitdrukking die duidelijk wordt met de voorbeelden uit het boek. Geen opvoeding zonder het Finse Sisu!

Iedere Fin kent het

Sisu is zo’n woord dat iedere Fin kent, maar wat lastig te omschrijven valt. Vergelijk het met het Nederlandse woord “gezellig”. Wat is dat nou eigenlijk? Mmm ja, kaarsjes aan, wijntje erbij, vrienden over de vloer, muziekje aan. Maar ook: tv kijken, koffie drinken met taartjes, borrelen met familie. Precies, wij kennen het woord gezellig allemaal, maar als we moeten uitleggen wat het precies betekent komen we eerder met voorbeelden dan een omschrijving.

Voorbeelden van Sisu

Zo legt Joanna Nylund het dus ook uit. Het begrip Sisu wordt uitgelegd aan de hand van voorbeelden. De Finnen hebben namelijk nogal wat te verduren. De winters in Finland zijn lang, donker en koud, de zomers kort, fris en licht. Zelfs bij 20 graden onder nul gaan ze gewoon naar hun werk. Ze zijn krachtig, draaien er hun hand niet voor om. Dat is Sisu. Het omgaan met tegenslagen is ook Sisu. Eigenlijk verwijst het naar een blend van moed, daadkracht, stevigheid, doorzettingsvermogen, durven zijn wie je bent. Wat er ook op je pad komt, als je Sisu hebt kun je het de baas en lukt het je om altijd gelukkig te zijn.

Waarom wil je het boek Sisu hebben?

Naast dat het begrip Sisu wordt uitgelegd, valt er ook iets anders te halen uit dit boek. Dit boek leert je om, net als de Finnen, krachtig te zijn. Het geeft je mentale veerkracht, tips om met lastige situaties om te gaan. Hoe vaak hoor je jezelf niet zeggen dat je het best lastig vindt om de balans te houden tussen zorgen voor je gezin, werken en carrière maken en tegelijk ook nog aan jezelf toe komen?

Doelen voor jezelf

Na het lezen van dit boek heb je het inzicht om je eigen situ te vinden. De volgende doelen zijn dan voor jou haalbaar:

• De uitdagingen die je in je leven tegenkomt, dapper en vastberaden tegemoet treden
• Je eigen doelen bepalen en deze met kracht najagen
• Beter met anderen communiceren en effectief conflicten oplossen
• Je uithoudingsvermogen verbeteren en fitter worden
• De kracht van de natuur ervaren
• Oprecht handelen en vechten voor waar je in gelooft

Boek kopen

Het boek is onder andere te koop via Bol.com en kost €13,99. Via deze link koop je het online en heb je het de volgende dag al in huis. Ik vind het ook een leuk cadeau voor iemand.

Vorig artikelVerrassend Hasselt
Volgend artikelVoorbereidingen op je trip naar Australië
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in