Geitenmelk en allergie of intolerantie, hoe zit het?

viv reijs kabritaToen ik 14 was, werd ontdekt dat ik intolerant was voor koemelk. Na jaren met buikpijn, verdween dit als sneeuw voor de zon. In de plek van koemelk, dronk ik geitenmelk. Even wennen, maar eenmaal kennis gemaakt met deze volle, zachte smaak, wilde ik niks anders meer.

Later, toen Sterre ook leek te reageren op koemelk, ging ik er weer eens over lezen. Ik ontdekte toen dat veel kinderen die allergisch zijn voor koemelk, ook vaak reageren op geitenmelk. Sterre bleef maar onder het eczeem zitten, en ik durfde dan ook niet meer goed voor geitenmelk te kiezen.

Vivian Reijs volg ik al een poos op instagram. Als Healthdeskundige en voedingscoach houdt zij zich bezig met gezonde voeding en nav een vraag op haar facebookpagina gaf ze antwoord op de vraag wanneer geitenmelk nou wel, en wanneer nou niet geschikt is. Ik vond het heel heldere informatie, die ik graag met jullie deel! Ik had het zelf graag geweten toen Sterre nog klein was…

Is geitenmelk een alternatief bij koemelk allergie?
Bij een babyvoeding op basis van geitenmelk wordt vaak gedacht dat het een alternatief is voor baby’s met een vastgestelde koemelkallergie. Gek genoeg is dit juist de enige groep waarvoor een babyvoeding op basis van geitenmelk geen geschikt alternatief is.

Bij een medisch vastgestelde koemelk allergie reageert een baby allergisch op de eiwitten in koemelk. Helaas geldt ook voor geitenmelk dat, ondanks de lichte verteerbaarheid en relatief lage hoeveelheid αS1-caseine, er toch nog te veel overeenkomsten in de eiwitstructuur bestaan met koemelk. Hierdoor is het risico groot op een kruisreactie. Om deze reden is geitenmelk geen geschikt alternatief bij een medisch vastgestelde koemelkallergie en wordt aangeraden in overleg met de arts een geschikte voeding te kiezen.

kabrita geiten poedermelk

Wanneer kies je voor geitenmelk?
Het verteringsstelsel van kleintjes is in de eerste jaren nog volop in ontwikkeling. Voor een gezonde groei is het belangrijk dat voedingsstoffen goed en makkelijk door het lichaam worden opgenomen. Omdat geitenmelk licht verteerbaar is, wordt je kindje hierbij op natuurlijke wijze al een handje geholpen.

Sommige baby’s en peuters hebben na de borstvoedingsperiode moeite met het verdragen van koemelk (producten) en kunnen hierdoor milde klachten hebben zoals eczeem, luieruitslag, verstopping en/of krampjes. Indien zij geen medisch bewezen koemelkallergie hebben, dan kan het zijn dat deze kleintjes intolerant zijn voor koemelk. In de praktijk blijkt dat door een overstap naar een geitenmelk product de klachten kunnen verminderen of soms zelfs helemaal verdwijnen. Als je nadenkt over een babyvoeding op basis van geitenmelk, omdat je kleintje moeite heeft met het verdragen van koemelk, dan is het verstandig om dit eerst met je huisarts of consultatiearts te bespreken. Zij kunnen het beste inschatten of geitenmelk een geschikt alternatief is.

Kabrita: Babyvoeding voor iedere fase
Kabrita babyvoeding is verkrijgbaar in drie varianten die zijn afgestemd op een specifieke levensfase van je kleintje. Zo is Kabrita 2 opvolgmelk afgestemd op de nutritionele behoeften van baby’s van 6 tot 12 maanden, en is Kabrita 3 peutermelk ontwikkeld voor peuters van 12 maanden en ouder. Iedere variant bevat een moderne samenstelling van vitamines, mineralen, onverzadigde vetzuren (AA & DHA), prebiotische vezels (GOS / FOS), en de speciale DigestX OPO-vetblend, zodat de voeding volledig voldoet aan de laatste wetenschappelijke inzichten voor gezonde babyvoeding.

Kabrita opvolgmelk en peutermelk is verkrijgbaar bij de ETOS en apotheek maar is ook online te bestellen.

geiten van kabrita

Banner-gesponsord-product

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #54
Volgend artikelTrondheim: een heerlijke stad, óók met kinderen
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in